自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

ilikethis2005 發表於 18-2-23 07:03
但真係有需要既人既⋯好似今日睇電視執紙皮果個婆婆,訓左幾日街就係為左守住d紙皮,又真係幾可憐。

個記 ...
老弱幫佢無問題,但点解得2千咁少?呢D老到做唔到就比2千,我識人有手有腳話自己單親(其實假離婚),加加埋埋成萬蚊,呢D先激氣。

公爵府

emilylam 發表於 18-2-24 10:13
我都覺好反感,綜援年年雙糧,倒不如人人派幾千啦!交稅咩福利都無,供班大食懶! (真正有需要嘅人除外) 年 ...
雙糧已經算“好”, 我記得有年出三糧,真係媽媽聲,自此好鬼憎鬍鬚曾。

大宅

我觉得拿18~55拿综緩的須要做番d社會服務令,即按拿了多少錢要做番一定時數的服務,掃公園又好,去監獄摺衫又好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

反對

公爵府

回覆樓主

分享一單:工作關係,知道有一家三口住公屋的綜援戶,兩個大人不事生產,有時間就返大陸,在港的兒子又不理,結果個仔書又讀不成,出來做工因犯事而要入冊

政府對某些綜援太鬆,後生遙遙扮有病就成世等人養

如果仲出埋雙糧比D咁既人,邊有天理
Ps :我份工早出晚歸都冇雙糧

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

mctl1995 發表於 18-2-23 02:19
隔離舖有講公屋無免租,係搞錯。綜緩又雙糧先離譜,唔駛做仲有雙糧岀
...

子爵府

19841984 發表於 18-2-23 01:18
公屋戶,每個月已享受緊平租,可能比租私樓每月慳一萬元,即係政府已經每個月送一萬元比佢,政府有錢剩好似 ...

淨係公屋免租已經過份啦!d租平到咁仲要免! 仲講緊係全包喎!
幾時先上到車.....

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

我住公屋但無拎綜援

我不是公屋綜援人士

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

勁反對!減下差響仲好啦!

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

年年都反對,但年年都照雙糧!

首頁

尾頁