自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

jutau 發表於 18-2-23 13:02
呢種諗法唔怪得咁多人自殺

我好感謝我可以被出生,令我感受到咩係愛,尤其係父母嘅愛。。。雖然生活有好 ...

見到呢個留言突然好感動

大宅

cashdollar 發表於 18-2-23 14:20
呢個世界有錢有親情, 幾感動都無用.

有人好細個就紋身, 佢父母必定唔鐘意, 之後佢變咗紋身師, 揾10萬蚊一 ...

非常同意

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Giant 發表於 18-2-23 11:48
令人感動的答案,值得深深反思。

其實教養孩子同時亦令自己重新認識自己! 愛與被愛一直都係相附相乘
放下自在

大宅

AMWLee 發表於 18-2-23 12:05
其實生孩子是自私的表現!
孩子無權選擇而是被逼來到這個世界,要受盡生老病死之苦。

認同

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

AMWLee 發表於 18-2-23 12:05
其實生孩子是自私的表現!
孩子無權選擇而是被逼來到這個世界,要受盡生老病死之苦。

如果兩公婆生活得唔開心, 真係唔好生仔女!
放下自在

侯爵府

ccjelly 發表於 18-2-23 14:01
如果我第時仔女怨我生佢出黎,我應該會幾唔開心。
我會諗係俾唔到足夠既愛定教育出左問題?
...

唔一定, 但一生人要面对同應付好多好多的事, 很吃力, 好驚. 生老病死, 人到中年又未到老, 仲有一条長路呀!

侯爵府

tttt709394 發表於 18-2-23 13:26
冇錯,呢度好多人悲觀。其實生命有好多可能性,帶仔女來呢個世界唔一定受苦,況且人生有悲先有喜,有低先 ...

sorry呀, 如果係有高先&喜先呢?好難捱.

大宅

jyjy1684825 發表於 18-2-23 14:47
唔一定, 但一生人要面对同應付好多好多的事, 很吃力, 好驚. 生老病死, 人到中年又未到老, 仲有一条長路呀 ...

係呀,人一生要面對好多野,人人都有佢既難處,但唔見得人人都會怨自己點解要黎到呢個世界。
人有時會遇到唔開心、挫折、逆境,但我諗唔係人人都會怨自己父母生自己出黎。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

咁睇人既姐。

一日到黑喊苦喊忽,怨天怨地,傷春悲秋果d真係唔好生。仲有,自己都揾朝唔得晚,有一餐無一餐果d又係唔好生!悲觀到暈話呢個世界點點點衰,話仔女會不孝呀,仔女出左世就會好慘呀,生仔女好自私果d更加唔好生。

生仔女係要黎疼惜既,覺得呢個世界,人生好精彩既,大有人在。果d咪適合囉。

芝麻街    發表於 18-2-23 23:57

大宅

回覆樓主

曾經有一次我同朋友傾關於生小朋友既話題,佢問我生黎為乜先?
養兒防老?我絕對無咁諗,佢第時大左唔洗我繼續養佢已偷笑。
我話我覺得有左小朋友會完滿d。
(可能我唔係好識表達,我想話有左呢個小寶貝令我生命更加有意義。)
跟住朋友就話咁樣好自私,純粹係因為想生而生。

後來我又諗,其實無論咩答案,最終都可以話我係自私架啦!

大宅

生細路從來都係自私嘅諗法嚟㗎啦,因為講咁多冠冕堂皇嘅理由都係源於要滿足自己,從來唔涉及"偉大"呢兩個字!

侯爵府

回覆樓主:

我做唔到 我愛佢我會照顧佢 到我老時 我都希望佢會愛我照顧我 呢個係責任問題 我無咁偉大不求回報 但 我會睇佢有無心

男爵府

回覆樓主:

我感覺唔到父母點愛護我, 由自到大都打打鬧鬧
父母既關係亦都唔好, 無話相親相愛果種
好記得乜都同錢有關, 細個時想學跳舞想學鋼琴但屋企話無錢, 但其實又唔係無錢, 只係唔想用

我細個好鍾意作文, 會寫稿去報紙, 登出會有稿費
雖然係幾十蚊, 但阿媽都話要分一半俾佢, 因為要俾家用, 直到我出黎做野都一直要俾一半人工屋企, 唔俾就係不孝, 話佢要用錢養我

其實佢生得我出黎都預咗係要用錢
點解講到養我要用錢係我錯?!
講到尾咪又係養兒防老

所以生唔生好睇個人, 唔會話自唔自私
只要父母心甘情願去養育

呢個社會亦唔會話只要小朋友開心就得, 一到考小學考中學考大學已經見真章
口裡話只要小朋友健康, 唔通會俾佢求其報間band3咩....只不過對小朋友的期望, 用唔同程度的物質或愛去包裝啫!!

水晶宮

回覆樓主

Totally agreed

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-2-23 14:54
sorry呀, 如果係有高先&喜先呢?好難捱.

意思係相對概念,正如你唔返工都唔會明白假期可貴。

男爵府

jutau 發表於 18-2-23 13:02
呢種諗法唔怪得咁多人自殺

我好感謝我可以被出生,令我感受到咩係愛,尤其係父母嘅愛。。。雖然生活有好 ...

認同,好負面

其實人生好多精彩既事,就睇你點面對

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

香港人真係悲觀得好緊要

子爵府

當年我做暑期工, 阿媽要搶一半, 根本就係 "大耳燶"

未見過有人可以咁衰!

男爵府

ccjelly 發表於 18-2-23 15:10
曾經有一次我同朋友傾關於生小朋友既話題,佢問我生黎為乜先?
養兒防老?我絕對無咁諗,佢第時大左唔洗我 ...

係架,根本2極化

男爵府

回覆樓主

可以睇到一點

得不到父母既愛錫,將來人生會悲觀一點,不會想生兒育女,唔想累下一代,可能佢個人已好累

從少得到父母既愛,人生會樂觀一點,婚後會期望生兒育女

首頁
12345...16

尾頁

跳至