自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

現實少少講有幾多父母真心可以只求下一代健康,對其他方面完全放手?係就唔會咁多婆媳問題
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

伯爵府

AMWLee 發表於 18-2-23 12:05
其實生孩子是自私的表現!
孩子無權選擇而是被逼來到這個世界,要受盡生老病死之苦。

認同架

大宅

回覆樓主

原來,這裡有很多jm和我的想法相近,
我仲以為我先咁悲觀,唔好話生小朋友,
我幾乎連人都唔想做,做什麼都沒意思,
人一出世就是來這世界等死,
不論你搵幾多得到幾多,最後都唔會可以帶得走,咁辛苦為左咩?

侯爵府

牛年勳章

回覆樓主

睇到好多人原來咁悲觀,有啲驚訝,或者有人覺得我呢種想法好離地,但想到自己父母家人一直嘅愛錫,令我好感恩父母生我出嚟令我有機會活一次,未必精彩轟烈,但充滿愛,自知係幸福嘅一群

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fishfish121 發表於 18-2-23 12:11
認同你。我62我媽成日話我唔生好自私, 我就話係佢地自私, 為左有後, 但養同教責任係我到。 我自問比唔倒好 ...

現實就係咁,不過生得仔女應該覺得世界美好先生

就好似我覺得間餐廳好食先會介紹人地去食

珊瑚宮

ava_va 發表於 18-2-23 12:23
agree,所以我都決定唔生
有得揀我都寧願自己冇出世

有同感 因為做人真係好苦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ninjarabbit 發表於 18-2-23 16:42
現實少少講有幾多父母真心可以只求下一代健康,對其他方面完全放手?係就唔會咁多婆媳問題
...

係wo, 控制慾已經好麻煩

寶石宮

jutau 發表於 18-2-23 12:27
預計人類好快絕種,最先會喺鼓吹優生學嘅地方出現,有機會香港有份

一定唔會,大把人生

大宅

AMWLee 發表於 18-2-23 12:05
其實生孩子是自私的表現!
孩子無權選擇而是被逼來到這個世界,要受盡生老病死之苦。

前幾日先有人咁同我咁講 你生bb就老來有人望下你 養狗仔只會傷心 真係好自私ge答案 帶出的意義咪又係傷心留比下一代囉 ~

男爵府

回覆 fishfish121 的帖子

請問個個都不生孩子,老了還有醫生護士照顧你,還有種種年輕人給你的服務???將來世界是怎樣,個個老人等死,沒有人服務你,沒有發明

侯爵府

好媽媽勳章

manyinsum 發表於 18-2-23 16:33
可以睇到一點

得不到父母既愛錫,將來人生會悲觀一點,不會想生兒育女,唔想累下一代,可能佢個人已好累:s ...

認同
但都要個人知足先會咁諗

大宅

Aeiing 發表於 18-2-23 15:57
我感覺唔到父母點愛護我, 由自到大都打打鬧鬧
父母既關係亦都唔好, 無話相親相愛果種
好記得乜都同錢有關, ...

100% O岩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Giant 發表於 18-2-23 11:48
令人感動的答案,值得深深反思。

擁有自己的孩子,對我黎講係一個好奇妙的旅程,每日都有驚有喜好豐富。我未有孩子之前,我係冇咩做媽媽的期望,而且我都幾討厭小朋友添。
但呢個人生經歷,讓我生命更完滿,我很感激我的孩子,給予我的一切。

子爵府

com7hk 發表於 18-2-23 17:26
回覆 fishfish121 的帖子

請問個個都不生孩子,老了還有醫生護士照顧你,還有種種年輕人給你的服務??? ...

你講既2樣野黎, 我帶出我唔生既難處係我冇本事比到好質素好教育先唔生, 我冇咁偉大為左社會將來有新力軍做醫護而去生 更何況, 做醫護唔係做無國界, 你政府有錢會冇人肯做嗎

最重要, 你肯定我生既下一代一定係做醫護嗎

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

good_pig 發表於 18-2-23 17:05
係wo, 控制慾已經好麻煩

其實我好尊重每個人既個人選擇,生唔生都有自己既理由。

但真係唔好過份離地去美化自己既選擇。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

回覆樓主:

吓? 應該係愈得唔到父母愛嘅人愈想生小朋友,係一種心理補償!

男爵府

回覆樓主

其實如果俾我有得楝,我係5想出世,但既然已經出左世,唯一可以做就係盡力做好自己,活出精彩,總算係悲觀中有正能量。
我童年活得5開心,我係5會生個仔女出黎令我又再經歷童年。
另外現在我身邊有我在乎而又愛惜我既人,我一定要生活得好好5佢擔心。

男爵府

guardianangel 發表於 18-2-23 18:01
吓? 應該係愈得唔到父母愛嘅人愈想生小朋友,係一種心理補償!

我係另一種,生仔某程度上係經歷多一次童年,細路仔慢慢成長,家長都跟住一齊經歷,我係5想再渡過一次無助既童年。

男爵府

回覆樓主

健健康康就話啫!做母親真係好擔心,懷胎十個月驚足十個月!唔健康好怕害左佢一世!我會好內疚
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

子爵府

回覆樓主:

首頁
23456...16

尾頁

跳至