自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我上堂係有導師提過, 正正常常放150名額落來, 而呢班低學歷人仕肯工作的話, 可填補到低下階層既工作例如洗碗, 看更, 譚仔呀姐等, 試下問你係地仔女或者父母肯唔肯做呢啲工種 ?

但放落來又俾班議員搞到好似福利社會咁, 有公屋有綜援, 如意算盤打唔響

土地問題令自置公屋同居屋都變成天價, 一個市區的居屋單位成萬蚊尺仲要抽到先有機會上車, 邊個城市有咁痴線

男爵府

原本香港新移民係唔可以短期之內拿福利, 點知道就係畀班反政府狀棍打官司,幫佢哋爭取一落嚟就可以拿社會福利。

我哋唔可以抹殺新移民的貢獻, 好似樓上所講, 好多食肆企堂侍應之類都係新移民。事實香港真係人口老化得好嚴重。隔得十年八載香港嘅經濟就冇動力。

反而南亞假難民對社會嘅傷害仲大得多多聲。

子爵府

回覆樓主:

真係太多人,難得新年佢地回晒鄉,終於清靜好多,起碼落樓下大家樂食個下午茶都唔洗搵位

子爵府

hohoho2013 發表於 18-2-23 14:52
唔計難民,香港ge南亞裔人兩公婆分分鐘生5,6個仔女
最慘係佢地生又唔教, 仲要不停生, 半夜吵到拆天, 成班食亞公, 話佢地又話唔識聽, 要另外比資源佢地, 要另外請佢地唔使同人競爭..........呢班仲煩過D大陸人.

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

係“外"人太多了
未有咩飛之前,去公廁都唔駛排隊
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主

好多國家也會收家庭團聚的移民,但主要是外國會做資產及生活能力的審查,而香港是完全沒有審查權,總之佢話係團聚,比你就要收。
點解我哋無審批權?

大宅

回覆樓主

其實政府早年放寬子女團聚來一批40-60歲,又要住屋,吃政府錢,加重醫療費用。寧願放寬雙非團聚,年輕兼經濟能力強

公爵府

回覆樓主:

每日150人黎香港團聚其實已好過份!有時睇報紙仲要係D3,40歲人!!!仲黎團咩聚呀~

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

minniechoy 發表於 18-2-23 16:58
就嚟呼吸都覺得空氣不足

講得啱,人多到呼吸都覺得困難

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

tintinlam 發表於 18-2-23 17:33
最慘係佢地生又唔教, 仲要不停生, 半夜吵到拆天, 成班食亞公, 話佢地又話唔識聽, 要另外比資源佢 ...

南亞裔比大陸人乞人憎得多,d細路曳到死,男人成日聯群結黨,蝦蝦霸霸,個個好似唔使返工咁,女人就淨係識生仔,但又唔識教
食綜援不特止,仲要求多多,唔肯學中文,要用英文教學,唔會融入社會,多人到公屋一個大單位都唔夠,要分兩間,資源畀佢哋用到盡

水晶宮

Alex123 發表於 18-2-23 17:51
好多國家也會收家庭團聚的移民,但主要是外國會做資產及生活能力的審查,而香港是完全沒有審查權,總之佢話 ...

人地移民係帶錢去,D人移來香港係力福利力著數

別墅

珍珠宮

ToBee 發表於 18-2-23 13:31
每日批150 個單程証,起幾多樓都唔夠啦

係。

子爵府

clalorin 發表於 18-2-23 13:53
其實南亞人用咩証黎,成街都係

我唔敢單獨同lift

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

newinewi 發表於 18-2-23 13:07
不論教育醫療環境空氣,物價住屋,精神健康。

但無官員政黨肯提,扮唔知。

地球人口越哩越多係事實,以前大陸唔畀人咁容易攞到護照出國畀人鬧無人權,只准生一個又畀人批評,而家大門打開,又畀人話週街都係大陸人。。。。
淡淡的來, 好好的去 ....

珍珠宮

回覆樓主:

同意,但無人正視

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

大城市哪有不多人的?

侯爵府

回覆樓主:

每日150人來港,填埋公海都唔掂! 走入水泉澳邨,好似返咗大陸咁,全部啲人講普通話。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

jonwu 發表於 18-2-23 17:19
原本香港新移民係唔可以短期之內拿福利, 點知道就係畀班反政府狀棍打官司,幫佢哋爭取一落嚟就可以拿社會福 ...
說出個重點來,果150個不是完全沒貢獻的,只係政棍令香港變成福利社會,來港一年就能拿福利,根本就係唔合理,政府派錢香港人就嘈無交稅唔應該派錢比佢地,但香港唔止得薪俸稅,無納稅係其他方面都可能有比稅政府,但來港一年真係唔知可貢獻什麼,但就年年拿福利,又唔見這些香港人出來嘈?政棍賣港人福利又唔出聲,現在又話政府放人來這個問題英國統治時就存在啦,都有人話英國統治時好,真係自唔知自己講緊咩?最衰最衰最衰就是比票政棍的香港人,搞到香港變成今天的景況。

首頁

尾頁

跳至