自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽向家事法庭單方面申請搞離婚,爸爸唔想離,寄左封信比媽咪。
想問下媽咪係咪一定要出席3月12日的庭?因爸爸有暴力傾向,媽媽好怕見到佢。
呢封傳票的目的是咩?傳媽咪出庭?
如果唔出庭有咩後果?

感謝各位,媽媽受了爸爸廿十多年的精神及身體折磨,現在只想快點解脫

大宅

回覆樓主

有人嗎

子爵府

回覆樓主:

有冇揾律師搞離婚?

應該唔一定要親身可找律師代表
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

森永牛乳 發表於 18-2-23 15:39
有冇揾律師搞離婚?

應該唔一定要親身可找律師代表

無搵律師,聽人講家事法庭已經可以處理,所以媽媽就去了申請。

子爵府

joyce209 發表於 18-2-23 15:48

咁打返去家事法庭問得唔得?
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

水晶宮

畀面勳章

如果無搵律師 你媽咪就應該要出庭 (有錯請指正)

男爵府

唔識, 幫推,

希望你地可以快d脫苦海

伯爵府

回覆樓主

個人建議 其實請律師唔貴 搵律師搞 只係去律師樓簽幾個名 就等法院出離婚令
有個中間人 可以由頭到尾唔洗見對方
自己搞唔係唔得 不過好煩

水晶宮

2018復活節勳章

馬明嫂 發表於 18-2-23 15:55
個人建議 其實請律師唔貴 搵律師搞 只係去律師樓簽幾個名 就等法院出離婚令
有個中間人 可以由頭到尾唔洗見 ...

同意,更何況個爸爸會郁手,我都覺得搵律師合適

男爵府

請問你,媽媽係咪用不合理行為黎申請離婚?媽媽有冇曾被爸爸暴力而受傷報警?爸爸媽媽有冇分居?分居左幾耐?
你媽媽需要出席3月的聆訊,因為爸爸反對嘛,你媽媽要企出來抗辯

男爵府

香港冇離唔到的婚,一定會離到的,只係時間問題

水晶宮

畀面勳章

losttoa 發表於 18-2-23 15:58
同意,更何況個爸爸會郁手,我都覺得搵律師合適

同意,建議樓主媽媽搵律師幫手

大宅

yes, to ask your mum to go to court. As stated in the document, your mum can choose not to go, then the judge will decide the matter, without considering your mum's point of view. its always to your mum's benefit to attend the court to see what your dad says and reply by herself. but if she thinks her life is in danger, can call the court and see what can they do for her. hope it helps.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你問清楚先。
當年我同前夫離婚,兩個都同意,冇錢分冇小朋友,一樣收到傳票。但問過冇野爭冇唔同意就唔駛去,唔去程序會快D。唔去即代表同意。結果我同前夫都冇出席。後來就收到信話雙方同意正式離婚之類。

瑪瑙宮

大廚勳章

冇律師代辦就要自己樣樣搞。。。你話你阿爸有暴力傾向其實最好就當日你陪你媽咪去囉。。用咩易上完庭之後喺門口撲你呀嗎。。郁手郁腳恐嚇佢打佢
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

seaman1982 發表於 18-2-23 16:02
你問清楚先。
當年我同前夫離婚,兩個都同意,冇錢分冇小朋友,一樣收到傳票。但問過冇野爭冇唔同意就唔駛 ...

但而家似乎係佢爸爸唔肯離婚。。。如果雙方答應有冇野爭就梗係方便啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

seaheart88 發表於 18-2-23 16:03
但而家似乎係佢爸爸唔肯離婚。。。如果雙方答應有冇野爭就梗係方便啦

所以叫樓主問清楚。
當時職員話唔出席係代表同意。(當然係就我既情況黎講)
咁樓主阿媽係同意,係佢阿爸唔同意。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kittycat0519 發表於 18-2-23 15:58
請問你,媽媽係咪用不合理行為黎申請離婚?媽媽有冇曾被爸爸暴力而受傷報警?爸爸媽媽有冇分居?分居左幾耐 ...

分居都超過2年,好耐了,只是住在同一屋,但最近這2個月媽媽已經搬左。
以前成日打媽媽,但媽媽一直都忍,未報過警。

大宅

seaheart88 發表於 18-2-23 16:03
冇律師代辦就要自己樣樣搞。。。你話你阿爸有暴力傾向其實最好就當日你陪你媽咪去囉。。用咩易上完庭之後 ...

就係怕佢發癲,佢最近都上我公公屋企發癲搵媽媽

首頁

尾頁

跳至