興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

公司用WINDOWS 7, 自己用緊IPHONE 6S+, IPAD, 未用過mac
想要輕身(帶去旅行), 平時文書睇戲用, 唔打機, 有時候要remote desktop返公司部腦做野

macbook or notebook 行WIN 好 ? 有冇推介? thanks

侯爵府

maggieric 發表於 18-2-23 15:54
公司用WINDOWS 7, 自己用緊IPHONE 6S+, IPAD, 未用過mac
想要輕身(帶去旅行), 平時文書睇戲用, 唔打機, 有 ...

視乎你 budget 而定。

MacBook Air 算係最輕身,帶返工同旅行都方便,而且可以裝 Windows 行雙系統,上網加文書夠用有餘。

基於保安理由,內地品牌電腦絕對不會考慮。

翡翠宮

回覆樓主:

考慮下Microsoft surface系列,都好輕便。

翡翠宮

crshk 發表於 18-2-23 16:23

MacBook Air 算係最輕身,帶返工同旅行都方便,而且可以裝 Windows 行雙系統,上網 ...

咁Lenovo thinkpad算大陸品牌?

侯爵府

lyh80115 發表於 18-2-25 19:52
咁Lenovo thinkpad算大陸品牌?

你睇唔明我對樓主的回覆?

翡翠宮

crshk 發表於 18-2-25 19:55
你睇唔明我對樓主的回覆?

我想問lenovo都有保安問題?

侯爵府

lyh80115 發表於 18-2-25 20:00
我想問lenovo都有保安問題?

你自己再細閱一下....

男爵府

虎到金來勳章

crshk 發表於 18-2-23 16:23

MacBook Air 算係最輕身,帶返工同旅行都方便,而且可以裝 Windows 行雙系統,上網 ...
唔計budget的話

我見macbook pro 13吋重量同 macbook air 差唔多, 但pro可加到16g ram, 其實air 8g ram 如果唔打機唔洗畫圖係咪都夠用?
如果macbook行雙系統會唔會無咁耐用? 好似以前win notebook 用得耐後部機會行得好慢...

THANKS

侯爵府

maggieric 發表於 18-2-27 12:03
唔計budget的話

我見macbook pro 13吋重量同 macbook air 差唔多, 但pro可加到16g ram, 其實air 8g ram 如 ...

唔打機唔繪圖,只上網,睇戲,8G Ram 一定夠。

行 MAC OS/ Windows 10 雙系統,可以只選擇行其中一個,不會行得慢,不會影響部機的壽命。

無論行 Mac OS, Windows 10, 甚至手機,都要定期清理垃圾,先會行得順。

首頁

尾頁

跳至