自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

vincentjoan 發表於 18-2-24 20:27
有部分交薪俸稅嘅人真係自大到一個點,其實我地生活在香港出境,入油,紅酒,香煙,買賣樓,車全部都納緊 ...

喱d稅你唔用就唔需要交,但薪俸稅係做野就要交,而當中交薪俸稅者並無额外獲利益/福利

政府有盈餘,請先退返真金白銀向銀包拎錢出黎個班打工仔先,之後點派話之你

(其實根本由始至終都唔應該派錢,點派都有人唔滿意,不如長遠加碼長者e療券,加大e療開支,增加e療人手好過

公爵府

好媽媽勳章

千千萬萬 發表於 18-2-25 08:34
你又知冇額外獲福利?

有咩福利係指定納稅人先享有

願聞其詳

(所以話,派錢有咩好?首先大陸人又出黎話自己又要拎,之後香港人自己又再嘈邊個應該有邊個唔應該有⋯⋯然後明明已經無返港嘅外地港人又一窩峰返黎香港,都唔知為乜

公爵府

好媽媽勳章

千千萬萬 發表於 18-2-25 09:35
有d係有好多福利啵,呢d福利公司可以係稅嗰part減返,有d行業都有。咁算唔算額外?呢d一定係有交稅先有㗎 ...

整個餅,個個都要落手落腳做,但有d人有出材料,有d人無出材料,都收舖時,有多材料,

1)先退返比有帶材料黎嘅人之後再share賺左嘅

2)將有多材料同賺返黎嘅一齊share

3)將材料留返第二日整個再大d嘅餅,大家再賺多d

我會選擇3

公爵府

好媽媽勳章

c.vieri 發表於 18-2-25 17:17
都好幾年乜都無我份,早幾年幫補下電費都覺得唔錯,起碼夏天冷氣開足都有補貼下。

今年睇怕又係百無:igive ...

我都讚成電費津貼,起碼個個有屋住嘅都可以受惠

但當年都有人鬧政府直接比錢比電力公司

首頁

尾頁

跳至