自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友E家K2, 想搬去港島區卑佢讀K3, 同埋到時大抽獎可以抽港島學校, K2小朋友係哥哥, 仲有一個妹妹8個月~

想問下大家意見, 有冇提議搬去港島邊到好, 預23K左右, 想租3房

謝謝各位~

男爵府

畀面勳章

12網

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

我都煩緊呢樣野

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

DIKE 發表於 18-2-23 16:55
小朋友E家K2, 想搬去港島區卑佢讀K3, 同埋到時大抽獎可以抽港島學校, K2小朋友係哥哥, 仲有一個妹妹8個月~ ...

我會揀11 for 男&女

子爵府

回覆樓主:

23k/3房 有難度喎
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

中區11灣仔12傳統名校多數全男或全女,幫到個仔都幫唔到個女(統一派位無分)
如果男女校比較好得軒尼詩道官立小學同軒尼詩道官立小學(銅鑼灣),不如唔好搬

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

11唔夠位要借位
12天地網,一線齋校多
14好似平均d

大宅

陪月勳章 畀面勳章

中西區小學校網OK但中學校網只得BAND 1 同BAND 3

去到選中學時,就好頭痕

大宅

多謝大家意見, 希望聽多D再決定~

侯爵府

dorayan 發表於 18-2-23 18:33
中西區小學校網OK但中學校網只得BAND 1 同BAND 3

去到選中學時,就好頭痕

既然租屋,可以升中時睇下小朋友band 幾先決定再唔再搬

大宅

回覆樓主

11網中學得一線同三線,中間人好頭痕,而且舊樓多,面積細,一係新樓好貴
12網多名校同龍校,但樓貴,居住環境未必好理想
14網學校質素平均d,但名氣稍遜,4間英中

比我再揀我會揀12網

水晶宮

小朋友E家K2, 想搬去港島區卑佢讀K3, 同埋到時大抽獎可以抽港島學校, K2小朋友係哥哥, 仲有一個妹妹8個月~ ...

呢個 budget,北角唔錯,我而家正係租緊。校網好似係14?我小朋友仲細,唔係好清楚但聽聞唔差㗎喎(如果你唔要求十分名校嗰隻)。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

11網多人到要借位,咁大投資搬過去派到南區就無言,11網升中利女唔利仔,女夠晒b1位仔要爭餐飽

12係天地網,女仔幾間揀,唔貪心寶血乙一直入乾手淨腳(上年仲係,今年未知),我覺得夠收貨
12網b1生升中就超正,不過區內b2學校唔多

14、16無12網咁粒粒星,不過好嘅學校多,但又間間乙一入唔晒,乙二填咩都大鑊
不過東區升中b1位算ok

南區唔好唸了,無人為校網搬南區的

俾條link你睇,EK高手計出黎各區b1生升b1校機會率(計數我太差,等高手出場)
HK1=中西HK2=灣仔HK3=東區HK4=南區
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3409617

水晶宮

回覆樓主:

我幾個月前做咗,我小朋友當時未夠2歲

你租其實好彈性,不過港島租金唔平,我知道北角新光戲院附近都要22K左右,3房

14網其實踏踏實實讀得應該幾ok,其他名校網競爭好大,怕派出網外仲慘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 19:40
我幾個月前做咗,我小朋友當時未夠2歲

你租其實好彈性,不過港島租金唔平,我知道北角新光戲院附近都要22K ...

除非派位填表前已知要借位(如中西明知會借南區某d學校,如圖),否則大抽獎無可能因為派位失敗而派去第二區,因區內總有學校可以加位(當然正常都係唔受歡迎有位剩至有得加)
唔好聽d無料嘅所謂顧問老點

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-23 20:05
除非派位填表前已知要借位(如中西明知會借南區某d學校,如圖),否則大抽獎無可能因為派位失敗而派去第二 ...

我專攻直私,無留意大抽獎呀

但係點解成日聽人講話派去第二區呢

大宅

兩萬三3房,難D

王國長老

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 20:16
我專攻直私,無留意大抽獎呀

但係點解成日聽人講話派去第二區呢

正如以上示範,除置富始南叫做較好,其他借返黎嘅都無11網家長想入,派到自然多聲音啦
又,真係有d所謂專家,真係亂up一通,家長唔識verify就在fb/whatsapp傳黎傳去,有時真係睇到眼怨

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-23 20:32
正如以上示範,除置富始南叫做較好,其他借返黎嘅都無11網家長想入,派到自然多聲音啦
又,真係 ...

其實好多家長對學校呢樣嘢係有揀我揀心態,間學校特質係點根本無人理,尤其係派位d嗰d

子爵府

為升學搬去港島區,12網首選

首頁

尾頁

跳至