自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

一男一女,搬12網,target 軒小。band1男仔好大機會入QC(皇仁),band 1 女仔半只腳入BPS(庇理羅仕)。男女官津小學,軒小算不錯了,好多人想入㗎。

Band 1女在12網,好多名中選,多到唔知點排㗎!(之前我女係net12讀小學)

水晶宮

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 20:37
其實好多家長對學校呢樣嘢係有揀我揀心態,間學校特質係點根本無人理,尤其係派位d嗰d
...

睇升中派位的戰績,就知點簡。

水晶宮

回覆樓主

樓主,$23000 三房,冇乜可能,最近我朋友租灣仔150呎劏房,有裝修,已經要$13000

子爵府

回覆樓主:

Net 11 or net 12.
仲有 23k 三房單位❓

我住緊 net 11, 我見附近d 三房,全部 over 30k

我細女都係 k2. 我只希望佢上番家姐間私小。

幾年後,因為直屬小學加班,連band 1 女仔升band 1 中學都只係剛剛好足夠位。
而 net 11 男仔一定唔足夠。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 20:37
其實好多家長對學校呢樣嘢係有揀我揀心態,間學校特質係點根本無人理,尤其係派位d嗰d
...

最怕問排行榜

男爵府

回覆樓主

如果灣仔區唔怕舊些,兩萬幾應該都有三房

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mykate 發表於 18-2-23 21:43
Net 11 or net 12.
仲有 23k 三房單位❓

一月價錢,希雲已經舊到嘔飯,23000/3房,真係要預好舊嘅單棟樓
網上好多假盤,價錢唔好盡信,好多昆你contact再慢慢sell

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-2-23 22:02
一月價錢,希雲已經舊到嘔飯,23000/3房,真係要預好舊嘅單棟樓
網上好多假盤,價錢唔好盡信,好多昆你con ...

灣仔都係好貴

我媽住灣仔,間大廈已經6x 年,三房都 over 30k

禁止訪問

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-2-23 21:46
最怕問排行榜

或者呢間學校好唔好點答啫

水晶宮

wcandtt 發表於 18-2-23 21:04
樓主,$23000 三房,冇乜可能,最近我朋友租灣仔150呎劏房,有裝修,已經要$13000
...
都未必㗎。我住緊北角區 $20000 左右,單幢樓無設施,舊少少但四四正正好使好用嘅。灣仔就應該貴好多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

23k在港島區要三房,除非係好舊的單幢樓。

我估樓主迁居的目的是想子女入band 1中学,所以想在抽小一前搬去。

但未入小学,你已要考慮該區的band 1中学夠不夠位。每年学生數量不同,你又一子一女,要target男女校。

我住14區,兒子直至小三全張成績表都係A,都係地區名校。但小三後,成績一路跌到全港中游。咁問題就來了。net 14升中係同net 16合併的東區。band 1及band 3都多,但band 2唔夠位。band 2中的成績,如唔好彩隨机号排得後,band 2位冇晒就dun落band 3. band 2頭有几間中学,band 2尾有兩間(係男校,冇女仔份)。但唔夠band 2位俾band 2生。

所以在某區讀小一,如覺得成績入唔倒band 1, band 2又唔夠位,你也許又要搬去子女band夠的區。我唔識其他區,你要做多点資料搜集。

男爵府

回覆樓主:

一男一女12網好啲,男女校有軒官軒銅聖雅各可揀,再保守啲仲有寶血,李賜豪,都唔算太差。成績band1女仔大把學校揀,band2女亦有機會博到band1,男仔爭啲,但比其他區已算好,成績band2亦有選擇,女何東男鄧鏡波,再唔係就維官。
23000想租新啲嘅樓無可能,如果唔介意單棟舊樓三房仲有得選擇,去轉地產鋪就知。

侯爵府

DIKE 發表於 18-2-23 16:55
小朋友E家K2, 想搬去港島區卑佢讀K3, 同埋到時大抽獎可以抽港島學校, K2小朋友係哥哥, 仲有一個妹妹8個月~ ...

睇餸食飯, budget 23k 3 房, 可揀南豐新邨69x 呎個款, 校網14, 女首選嘉諾撒, 仔華仁, 次選北角官小.
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆樓主:

男仔12
女仔一定11

男爵府

回覆樓主

23k要係11/12網租三房,除非個業主係你至親,如果吾係真係幾難搵到

珍珠宮

好媽媽勳章

12網灣仔區, 要留意華仁在2019年會否轉直資, 如果轉了直資又會少一個選擇.

王國長老

jaycee_mami 發表於 18-2-24 09:06
12網灣仔區, 要留意華仁在2019年會否轉直資, 如果轉了直資又會少一個選擇.

華心風暴與合合都未落畫

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

一次過太多願望喇

入港島K3小學大抽獎好網一男一女同校合理租金三房......

個人意見港島官津齋校好過男女小學

王國長老

YongXin 發表於 18-2-24 13:11
一次過太多願望喇

入港島K3小學大抽獎好網一男一女同校合理租金三房......

我妹係新界搬出港島
代價係要請工人、屋要大左、供樓從新再黎,環境當然不能與新界相比,以前有平台花園有clubhouse,樓下海濱長廊,12網6百幾萬唔駛唸,景觀唔迫夾已經贏左
俾佢符碌抽到乙二叩返入乙一,要叩入乙一都落左唔少功夫(金錢時間)呀........佢仔係拎住名幼+校際三甲去叩的,叩5間只有2間有得見,好彩中一間

首頁

尾頁

跳至