自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

好地地住緊公屋,又唔係有多餘錢,點解要買居屋?

別墅

littlesister 發表於 18-2-23 18:53
自己都租樓住,幫人供樓?有公屋換咩鬼啦,一動不如一靜,一陣間居屋都俾人吞埋你就
...

我依家諗緊方法唔比佢買

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 18:44
搬係因為想62,99近我地。買左居屋唔會一齊住。 打死我都唔會。 姑奶話呢世唔會結婚 唉,依家水, ...
咁多一事不如少一事。 又吾係富貴左,住公屋都好好,有平租,有地方住。買左樓你又要俾多錢,辛苦,但吾開心,為咩呢。顧掂自己頭家好過。。

芝麻街    發表於 18-2-23 22:05

男爵府

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 18:44
搬係因為想62,99近我地。買左居屋唔會一齊住。 打死我都唔會。 姑奶話呢世唔會結婚 唉,依家水, ...

你地一個月得嗰5萬蚊收入,自己都未搞掂,仲話買比6299,佢地有公屋住已經好好平租負擔唔大,姑仔自己搵自己洗,佢鍾意貼邊個關你咩事?

芝麻街    發表於 18-2-23 22:05

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

5萬蚊你一家5口租樓無同兩老住,即係你仲有3個小朋友?
如果係,唔好玩啦,5萬要租樓養3細路根本都無鬆動錢,仲去供樓俾人住?
就算你地真係買到居屋,諗住寫邊個名先?
如果寫6299名,兩老死後變遺產,姑仔都有權分喎,你無理由唔識計呢條數
如果寫你c6名,咪即係攞左兩老房屋福利自用,你姑仔反對都正常

伯爵府

回覆樓主

自己一家五口又租樓,月入5萬不算鬆動,不如為自己頭家打算下啦
佢哋住緊公屋,又冇要求d咩,何必逞強要供呢?
Praise the Lord!  

伯爵府

回覆樓主

你地自己都租樓....講乜野買居屋畀6299呀、痴左線咩,你地自己上樓好過啦,畀我c6咁我罵死佢都似.......自己挨貴租,再供樓畀人地,又唔係搵十萬9千7喎,兩房租都要萬幾蚊啦,當你有工人都要洗6000蚊,仲要雜費仔女開支生活費,仲諗住供層居屋畀6299?而家綠表買2房都要近400萬啦

子爵府

回覆樓主

....無言 搞咁多野做咩唔自己買?

伯爵府

瑤瑤~ 發表於 18-2-23 19:04
5萬蚊你一家5口租樓無同兩老住,即係你仲有3個小朋友?
如果係,唔好玩啦,5萬要租樓養3細路根本都無鬆動錢 ...

用綠表買居屋個戶主唔係一定要寫公屋個戶主咩
唔係個個都有得綠表買架,唔係話你想我就畀個名佢去買咁簡單呀
所以應點都係62/99名架ma

大宅

YAC0601 發表於 18-2-23 19:04
你地一個月得嗰5萬蚊收入,自己都未搞掂,仲話買比6299,佢地有公屋住已經好好平租負擔唔大,姑仔自己搵自 ...

只系交水電就當自己養埋姑仔,真系可怕,公屋租金貴極都系2000幾,人地本來有地方住。

大宅

回覆樓主

其實點解一定要買居屋?
妳話間屋唔夠住,自己要同住又有能力先公換居。
如果自己又唔一齊住,都係租就唔會轉。
同埋你又唔願阿妹住間屋,就唔好轉變啦。
佢賺錢佢點洗佢錢無問題,呢個世界無得話規定人要跟住邊個方向走。

如果兩老都同意公轉居又知妳覺得阿妹無供妳唔鐘意,佢地仲難做加唔開心

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你地都係租屋住,又唔咪搵好多,仲要供樓俾6299住? 佢地又唔咪冇屋住,洗乜無啦啦買層樓

水晶宮

回覆樓主

佢地本身有公屋住,無住屋問題,你老公想佢地生活得好 d 想送層樓比自己父母係好孝順,但大前提係自己有錢搞得掂自己一家先囉。。。 佢地又唔係無屋住要訓街,你地又唔係有錢。。。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 18:27
62,99,姑仔住公屋。我地一家5口租私樓住(得2房)。 姑仔唔生性,到30中仲唔識諗冇saving,有個超樣衰既軟 ...
你自己都係租屋,想用老爺奶奶層公屋換居屋,即係用左佢地個quota換樓,你姑仔都係佢地既女,其實都有權利用呢個quota,點可以哥哥獨食,除非阿妹話唔計較啫,但佢一向同父母住,冇理由你地著數左仲要趕佢走吧?咁你地都太絕了。。。
所以,唔好簡單複雜化,你地自己計劃自己,唔好唸利用佢地層公屋了,公屋繼續比佢地三個住吧,唔好騷擾佢地了。

男爵府

88881111 發表於 18-2-23 19:10
只系交水電就當自己養埋姑仔,真系可怕,公屋租金貴極都系2000幾,人地本來有地方住。
...

咪係,自己冇能力夾硬搞咁多嘢,人地本來好地地有屋住,你一句話要買就逼人供,未結婚同父母住有咩問題?搵一萬有咩問題?有啲怪到人地唔跟佢個模式就話人廢柴!我係呀姑仔實反佢枱你自己好叻咩?咁叻full paid買比父母,咪洗旨意拎間公屋用綠表買,我自己住公屋囉!講到幾為6299,分分鐘係自己想買。

大宅

ARabbit 發表於 18-2-23 18:34
佢哋有公屋就比佢哋照住公屋啦
如果自己唔係好有能力
我唔會攪咁多嘢

同意,老人家要求好簡單,唔一定新屋大屋就好,住慣咗仲緊要,唔轉仲好,老人家,細妹,自己兩公婆都得益,除非環境真係好差,非搬不可

男爵府

回覆樓主

我係姑仔都唔會出錢供啦....好地地有公屋住,租又平,以家要出錢供樓?層樓落唔落姑仔個名先?

子爵府

tester5 發表於 18-2-23 19:18
你自己都係租屋,想用老爺奶奶層公屋換居屋,即係用左佢地個quota換樓,你姑仔都係佢地既女,其實都有權利 ...

世事都被你看透了。
樓市瘋漲下的人生百態
bk都見唔少。

大宅

YAC0601 發表於 18-2-23 19:21
咪係,自己冇能力夾硬搞咁多嘢,人地本來好地地有屋住,你一句話要買就逼人供,未結婚同父母住有咩問題? ...

就系,你話呻個老公自己都未搞掂仲要顧住買樓俾父母可以理解,但好似重點去左養埋個姑仔,又話人貼仔,事實姑仔都被迫。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己層樓都未搞點諗人地,真奇怪

首頁
12345...9

尾頁

跳至