自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cloudyjess 發表於 18-2-23 19:10
用綠表買居屋個戶主唔係一定要寫公屋個戶主咩
唔係個個都有得綠表買架,唔係話你想我就畀個名佢去買咁簡單 ...

呢方面我都唔識呀,所以要問返樓主係想點
始終買左佢c6要俾錢供,無咩可能唔落埋自己名掛,唔通真係等6299仙遊變遺產要分俾姑仔?(樓主咁憎姑仔...)
或者聯名,兩老加佢c6名,長命契?
咁兩老仙遊後姑仔都無得分了

伯爵府

瑤瑤~ 發表於 18-2-23 20:48
呢方面我都唔識呀,所以要問返樓主係想點
始終買左佢c6要俾錢供,無咩可能唔落埋自己名掛,唔通真係等6299 ...

我睇完其他jm講,似係想將6299層公屋換左居屋最後留畀自己多d!再掉個姑9走
其實我唔知呀~我都係以為架咋

伯爵府

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 18:27
62,99,姑仔住公屋。我地一家5口租私樓住(得2房)。 姑仔唔生性,到30中仲唔識諗冇saving,有個超樣衰既軟 ...

你地是否打算用老爺奶奶間公屋換居屋?咁做似乎你地有居心喎。

別墅

回覆樓主

我老公其實出自孝順,同埋其實姑仔咁樣係佢地做成,佢地太縱佢。我老公唔會唔理個妹,佢應該冇諗到咁長遠。佢會講返句如果攪到佢呀妹自殺咁點? 我諗我應該會死先過佢。

男爵府

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 21:11
我老公其實出自孝順,同埋其實姑仔咁樣係佢地做成,佢地太縱佢。我老公唔會唔理個妹,佢應該冇諗到咁長遠。 ...

好心顧掂自己先。
姑仔有咩問題啫,咁鬼多事

芝麻街    發表於 18-2-23 22:23

別墅

Myluckybaby 發表於 18-2-23 21:08
你地是否打算用老爺奶奶間公屋換居屋?咁做似乎你地有居心喎。

其實只係換幫佢地換居屋,我地唔會同住。我地會出去租樓住。

子爵府

回覆樓主

得五萬收入要養一家五口又要租樓仲話要幫人供樓,咪玩啦~叫你老公唔好咁天真!

子爵府

nanananana 發表於 18-2-23 18:28
點解我覺得係你要拿老爺奶奶的公屋去換居屋⋯

...

你老公搞掂自己頭家再算了!
自己都是租樓,家庭收入又唔多⋯

翡翠宮

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 21:16
其實只係換幫佢地換居屋,我地唔會同住。我地會出去租樓住。

咁,居屋寫邊個名

水晶宮

tester5 發表於 18-2-23 19:18
你自己都係租屋,想用老爺奶奶層公屋換居屋,即係用左佢地個quota換樓,你姑仔都係佢地既女,其實都有權利 ...

我都覺、又唔係自己有樓、人地住得好好地、想借6299名買居屋吧

芝麻街    發表於 18-2-23 22:23

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calbeebeepapa 發表於 18-2-23 21:11
我老公其實出自孝順,同埋其實姑仔咁樣係佢地做成,佢地太縱佢。我老公唔會唔理個妹,佢應該冇諗到咁長遠。 ...

如果你兩公婆無意圖去將6299公屋換居屋後將來變成自己資產, 咁就真係咪鬼攪咁多野了
唔係一定要換樓先叫孝順架嘛, 真係咁孝順想住近兩老既, 你地一樣可以搬近男家, 反正你地都係租, 完約咪搬囉
姑仔搵幾錢點貼仔都唔關你地事, 佢始終都係6299個女, 未結婚0係度住係十分正常
你地幫6299交水電煤租都係有限錢, 咪當係家用囉, 除非你地已經俾左家用又要另外再幫交水電煤租金就話太多, 你地唔順氣要貼埋姑仔用既, 咪同兩老傾, 減返少少家用囉

侯爵府

回覆樓主:

唔好搞咁多嘢喇,你6299間公屋可以住到死,相反,你哋就居無定所,顧掂自己先。

已刪除用户

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

多餘, 不如用呢d錢, 你地換大d仲好
得閒咪叫62 99 黎住囉
姑仔不思進取換乜鬼居屋
哂氣
你地搵十幾萬就話得嗰5萬
寧願比小朋友好過

子爵府

回覆樓主:

宜家間公屋買唔買得?

坦白,2公婆揾5萬,唔好諗買多間
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

侯爵府

醒目開學勳章

我會覺得叫樓主搬近佢6299都唔係話搬就搬, 佢而家住個到應該都係會近佢地番工同D 細路番學既地區. 假設樓主住東區, 佢6299住天水圍, 咁點樣都唔可以搬去天水圍再日日搭車出番黎番工番學啦!

另外, 好似無幾多人睇到樓主都極唔想, 諗辦法阻止佢老公咁做喎. 但係矛頭就鬧埋樓主一份!

不過成件事既結論都真係應該搞掂左自己一家先, 因為6299係住方面根本無問題, 唔駛無野搵野黎煩啦.

伯爵府

回覆樓主

你係咪想用6299間公屋去買居屋然後私有化,但又唔想俾姑仔和男友住?其實6299姑仔住得好地地又無壓力,就算姑仔hea做都無問題喎!問題係你唔想租樓而去打62間公屋主意啫

別墅

回覆樓主

我依家諗住同老公講叫62加返佢個妹既名,居屋唔好換喇因爲一闊三大。 唯持依家咁。 我覺得依家已經好好。 唔知佢聽唔聽呢。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 18-2-23 18:55
遲d姑仔如结婚,佢男友搬埋入去.到你62,99不在,你地想爭番間屋都難。就算係寫你老公名,佢都唔捨得踢個妹 ...

Agree x 1000000, 個姑仔肯定霸屋,樓主要考慮清楚先

禁止訪問

首頁
23456...9

尾頁

跳至