自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

來緊要搬屋,啊仔現在一間所謂寶校讀二年班,剛過去的學期考全級第二!現在煩緊俾佢繼續留在這間學校,保持呢個成績,也相信佢有能力keep到,還是幫佢報插班生考試,轉去新家果邊的學校好呢?假設佢考到新家果邊的一線學校,但成績保持中等!咁大家覺得究竟係留在現在學校保持最top幾個的位置還是去一間一線學校做中等生呢?邊種做法第日入band 1中學的機會高呢???2018年就面臨這個大考驗,好迷茫 !好唔開心!!!大家可否俾些意見幫我加油

侯爵府

回覆樓主:

睇你寶到乜程度,如果超級金多寶,有案例係考全級第一都派band2
如果可以講埋現有小學派咩中學校網,新既又派乜網,會易分析d

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

溫太 發表於 18-2-23 20:12
來緊要搬屋,啊仔現在一間所謂寶校讀二年班,剛過去的學期考全級第二!現在煩緊俾佢繼續留在這間學校,保持 ...

考左收左再考慮

大宅

育兒性格勳章

sfuhsg 發表於 18-2-23 20:15
睇你寶到乜程度,如果超級金多寶,有案例係考全級第一都派band2

咁又唔係咁高級嘅寶,每年top10左右都入到band 1中學嘅!!

大宅

育兒性格勳章

jacky1666_hk 發表於 18-2-23 20:17
考左收左再考慮

對!!係肯定會去考多幾間的!!!!多謝支持

侯爵府

溫太 發表於 18-2-23 20:17
咁又唔係咁高級嘅寶,每年top10左右都入到band 1中學嘅!!

咁要考慮埋2邊係乜校網

侯爵府

回覆樓主

而且你小朋友幾年後升中,應該是最多學童果幾年?競爭又會大d

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實除咗講寶唔寶之外,學校在家附近都好重要,佢越高年級就會越多活動,如果吓吓要搭校車會好難參加

wcpcelia    發表於 18-2-26 15:36

伯爵府

+3金熱血

來緊要搬屋,啊仔現在一間所謂寶校讀二年班,剛過去的學期考全級第二!現在煩緊俾佢繼續留在這間學校,保持 ...

做一線學校學生好D。

寶校考全級第2, 定去喇沙做無名學生?這樣比較極端,但地區中學都會考慮生源那些小學。地區中學都想自已個學生統計比較多有點名氣的同區小學。

子爵府

回覆樓主:

新家離原本學校幾遠?
另,不如都問吓個仔意見

水晶宮

回覆樓主

點解一定要搬去新界學校呢

多數都係掉轉,想係市區讀喎

大宅

育兒性格勳章

anyuser18 發表於 18-2-23 20:38
新家離原本學校幾遠?
另,不如都問吓個仔意見

一小時車程!但由出門計到入學校,就要差不多個半鐘!!若果唔轉個小朋友真係好辛苦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 18-2-23 20:15
如果可以講埋現有小學派咩中學校網,新既又 ...

睇教育王國案例,無咁顛!級5內派b2啫,級一仲係b1

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

溫太 發表於 18-2-23 20:17

top 10 少左d, 我會同佢轉
總有離別的時候

大宅

育兒性格勳章

Chowying 發表於 18-2-23 20:49
top 10 少左d, 我會同佢轉

但全級得2個班,小班教學,即全級50人左右

伯爵府

溫太 發表於 18-2-23 20:41
一小時車程!但由出門計到入學校,就要差不多個半鐘!!若果唔轉個小朋友真係好辛苦
...

要成個半鐘返學,一線學校都要考慮下,何況寶校,級一都不會留戀。試下考其他學校吧,近家還是重要的。

大宅

建議放棄寶校,轉去近屋企嘅學校。因為二年級仲好細,冇人知小朋友可唔可以保持到五六年級,不如轉去其他學校。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

你講ge問題要考慮,但我的焦點會放係小朋友身上,有些野唔係1+1=2的,小朋友心理質素如何?由全班考第頭幾名跌落到中游份子,佢的自信心會被打擊嗎?高小同低小課程又會唔同,去到新學校真的能企係中游?如果失去自信就會對學習失去興趣,這個問題有問小朋友傾下嗎?

大宅

要睇你小朋友心理質素。 識得有人喺宝校考頭幾名, 小三插班,去咗一線學校,考中間位。 無論小朋友點努力,都上唔返頭幾名,讀到心灰意冷。

公爵府

溫太 發表於 18-2-23 20:41
...

轉啦,轉的原因不是學校成績問題,而是路程太遠,小朋友辛苦!
恭賀新禧,迎春接福!

首頁

尾頁

跳至