自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

春卷 發表於 18-2-23 22:47
見隔離post 話5 day 工作日日唔同衫,我好出奇原來咁多jm 冬天衫都日日洗。好老實我褲會穿2日以上,牛仔褲 ...

我同你一樣呀!

vpo0615    發表於 18-2-26 14:36

大宅

回覆樓主

我同你一樣啊,講真就算唔係日日洗,一日一機衫都係無法見底,起碼要兩機(一家四口)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

見隔離post 話5 day 工作日日唔同衫,我好出奇原來咁多jm 冬天衫都日日洗。好老實我褲會穿2日以上,牛仔褲 ...

牛仔褲會著2、3次先洗,但唔會連續2、3日著,會掛起吹下先!
冬天,外衣唔會日日洗,因為會著T shirt 打低,外又會有外套,同埋都係出一出去湊返學放學,著得一陣,所以打底果件會日日洗!外衣就唔會!

用戶要求終止服務

kyk 發表於 18-2-26 13:30
我自己喺出過街返到屋企未沖涼換衫係唔會坐屋企嘅梳化同 chair。

如果有人去你家作客, 我想....你都會讓客人坐在你的椅子上吧!

那麼你是否在客人走後抺一下椅子呢? 定還是除非萬般不得意, 才勉為其難讓人上你家呢?

我只是八掛一下吧! 因為你上述的說話, 我朋友亦說過.

我認識了她20 年.....她成日強調不會給人上去其家, 因為怕他人帶細菌上去.

佢話驚出過街的衣服污JO.....

男爵府

回覆樓主

唔係挑機,亦唔係炫耀,我同老公冬天D冷衫大部分係cashmere 或者混咗cashmere, 唔可以水洗,我亦冇可能日日攞去乾洗,我只會掛出露台吹吹風。
真心想知日日洗冬天衫嘅Jm 係著咩質地衫?

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我同樓主一樣。。。不過如果薄的長袖衫褲就會日日洗。。。不過我唔會兩日重覆著。。。隔幾日先著番

伯爵府

miniyan 發表於 18-2-26 11:50
我冬天會格日沖1次涼
BK Standard 你簡直係超級恐怖

wcpcelia    發表於 18-2-26 15:10

伯爵府

mok239 發表於 18-2-26 13:56
如果有人去你家作客, 我想....你都會讓客人坐在你的椅子上吧!

那麼你是否在客人走後抺一下椅子呢? 定還是 ...

我兩公婆同兩個女就一定係咁做,當然唔會要求客人唔好坐,咁客人離開後咪做清潔,咁我又唔會因為咁唔招呼人上嚟我屋企。同埋亦唔會日日都有客人上嚟。

侯爵府

醒目開學勳章

牛奶朱古力 發表於 18-2-24 20:17
有時著4件,其實中間2件好乾淨,唔需要洗啦,著四五日也Ok

我都係咁諗

侯爵府

環保接龍勳章

普通冷衫,牛仔褲著2次,
CASHMERE及羽絨/大褸會著到換季先洗咋
真係DIRTY

侯爵府

醒目開學勳章

miniyan 發表於 18-2-26 11:50
我冬天會格日沖1次涼

我中學時Bio 阿Sir 話咁先健康,日日沖會沖走身體本身自己保護自己皮膚嘅油脂,反而唔好。佢話佢隔日沖。
不過我自己就好鍾意沖涼,覺得熱水淋住舒服。

伯爵府

回覆樓主:

褲就會著多過1日
衫就唔會喇

男爵府

onlam2005 發表於 18-2-26 14:23
普通冷衫,牛仔褲著2次,
CASHMERE及羽絨/大褸會著到換季先洗咋
真係DIRTY

係囉gimme five!!
我都自問愛清潔,但比起其他jm, 我真係覺得自己very dirty

伯爵府

cowe 發表於 18-2-26 13:57
唔係挑機,亦唔係炫耀,我同老公冬天D冷衫大部分係cashmere 或者混咗cashmere, 唔可以水洗,我亦冇可能日日 ...
我之前喺呢個Post都有提出過,或者其他人係唔著冷衫啦,否則冷衫邊有可能次次洗架,咁洗法都保唔到暖啦,乾洗咪又係一堆化學劑痴喺件冷衫度,聞到陣香味添,咁又好健康咩?其實著咗打底衫,出面又可能著埋褸,會有幾dirty呢?

男爵府

回覆 cowe 的帖子

我都係冬天衫日日洗, 除左褸

為左可以機洗, 所以放棄買 cashmere 質料

羽絨今個冬天都無著, 著普通褸, 方便洗

大宅

flori 發表於 18-2-25 19:53
我牛仔褲試過一個月都無洗過,冬天裙我一個月著4次都無洗過,但係我係好少出汗,如果真係出汗聞到件衫有味 ...

我同妳差唔多, 我3條褲一星期輪流著, 基本上一個月先會洗, 面衫日日換但平均著2-3次先會洗, 但夏天出汗就會洗密D, 咁我都係污糟過乞衣

侯爵府

jc2001 發表於 18-2-23 22:54
我同你一樣,不過我唔覺dirty, 只係覺得件衫洗得多,好易悔。我返寫字樓工,ㄡ唔係成日出汗,其實衫衫褲褲 ...

我都係,衫洗得密好快舊

子爵府

jc2001 發表於 18-2-23 22:54
我同你一樣,不過我唔覺dirty, 只係覺得件衫洗得多,好易悔。我返寫字樓工,ㄡ唔係成日出汗,其實衫衫褲褲 ...

係。。。同埋一定有着長袖heattech 打底,所以件面衫其實唔會太dirty

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

冬天我打底既都會著兩日,日日唔同衫好簡單架,著完掛住佢就得喇

子爵府

以前有份工係返到公司先換衫,唔可以帶公司衫走,公司會幫我地洗既
有好幾位同事身上係有不同情度既味(應該話係陣除), 原來係佢地唔會日日換公司衫(著9個鐘左右)

又有啲同事,一齊放工換完衫先有陣味,傾傾下有人自爆返工著公司衫,坐車自己衫著一陣唔會日日洗....

我99都係啲衫重覆著,佢間房一開門係有好大陣除!
C6姑仔以前都係一房味、一身味,到同c6拍拖,佢所有衫著過我都夾佢去洗,就無再聞到佢有味

大多數個陣味係似油益味......

我日日都洗衫,4個人一日起碼16件面衫褲
一早就洗,用盡太陽光,夜晚會乾
(我家向北)

洗過既衫著落去係爽而舒服
著過既衫已經唔爽身

首頁

尾頁

跳至