懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

3日前我已經覺得個BB郁少左,之前夜晚郁得超勁,朝早晏就都郁得多,自從3日前開始郁少左,琴日去母嬰院產檢,同醫生講,醫生叫我入院。
醫生叫我瞓係度BB一郁就禁一下制個測試,呢個時候BB反而會郁,但之後都郁得少。醫生話如果琴晚郁得少就要催生,因為怕BB係肚內面迫,會辛苦。
我超驚,驚到我呃醫生話BB郁番正常,所以今日已經出左院,我番到屋企有紀錄胎動
16:42 大約3下

23:30 超微2下
我想問咁樣BB算唔算正常?定我要入番醫院催生?有無有經驗嘅媽媽可以教下我應該點做?我真係好驚好驚催生,我老公個朋友因為催生而死搞到我驚到依家(emoji)(emoji)我仲有個大女,大女2歲,我會唔捨得(emoji)

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實係未日日都吾同。我b又係之前陏少左,尼幾日又陏到好似打鼓咁。所以我都無理,佢有陏就得,其實吾知係點。

大宅

回覆樓主

建議樓主去搵個私家醫生再照下同埋攞多個意見,bb 郁小左真係可大可小,同埋佢都37w, 足晒月。仲有如果你真係feel 到bb 郁動同平時唔同,應該真係有d 問題。唔好係度問啦,無答案ga! 我睇開個中醫有病人38w la, 又係郁小左以為feel 錯,點之之後去照已經無左心跳,郁小左真係可大可小。唔係嚇你or 咒你,只係想share 有咁既情況比你知。
樓主其實唔需要太驚。相信醫生既判斷啦。意外係有機會,但因為驚催生而呃醫生真係好唔理智。我生bb 果時見到10個有6個都係催生咁濟,同埋就算順產,開刀都有風險ga.

別墅

回覆樓主

好多人都催生,我細女都催生,其實催生只係用藥令你子宮開始自己收縮開始產程,唔知你講果個case係咪有其他併發狀況,但本身催生無咩值得驚

男爵府

yanthy 發表於 18-2-23 23:38
3日前我已經覺得個BB郁少左,之前夜晚郁得超勁,朝早晏就都郁得多,自從3日前開始郁少左,琴日去母嬰院產檢 ...

樓主你有冇再去睇多次醫生呀 現在情況怎樣?

男爵府

回覆樓主

我36週時都覺bb郁少左,有駁一樣嘅機㩒制睇心跳,其實係會睇得到bb郁你感唔感覺到。就算你覺得郁少左,都未必真係少左,或者少到要即刻生。
你呃醫生為左保自己條命?咁個b條命你要唔要?大肚根本就有風險,只有催生會死咩?想大小平安得一個方法,係比醫生幫你呀。

侯爵府

3日前我已經覺得個BB郁少左,之前夜晚郁得超勁,朝早晏就都郁得多,自從3日前開始郁少左,琴日去母嬰院產檢 ...

醫生叫我數胎動
由早上9點到晚上9點
郁夠10下就ok
少於10下就要即刻入院
我依家係38+week

bb 郁一下當一下
bb 連繼郁停左都係當一下

侯爵府

其實催生真係好普遍
我估10個孕婦6個要催生
你c6朋友應該有其他原因
bb 如果真係郁少左可大可少
我覺得唔應該因為怕催生而呃醫生囉

子爵府

回覆樓主:

係囉,催生好普通,我上胎都係催生,5個鐘搞掂,有得揀今胎都想,其實你驚d乜?驚催生唔得要食全餐?

子爵府

我唔知催生有幾痛同幾驚,因為我無經歷過,但我會因為BB郁少咗而好驚,我之前試過廿幾週時感覺BB郁少咗,唔理三七廿一衝去醫院,所以你唔好因爲驚催生而話俾醫生回復正常,之前有JM係呢版度講話37至38週先至無心跳。

別墅

回覆樓主

BB郁小咗就要同醫生講,點解要呃醫生,有乜事點算,催生唔恐怖,我都係催生的,有啲人會快啲生,我就催生開唔到度數,最後開刀,樓主加油呀,痛完見到BB乜都值得,唔好一時害怕做錯決定而後悔,祝順順利利

水晶宮

回覆樓主

點解要呃醫生?
返屋企又驚。
養和教係2個鐘要有10下胎動。
駁機會睇埋你有無contractions.
覺得少左就去醫院。要生就生,信醫生

別墅

回覆樓主

同我而加完全一樣。。。入咗院

複式洋房

回覆樓主:

我2016年12月尾果時陀緊BB39週左右到。果段時間發覺BB郁少左。期間有入過院駁過機都係pass 左既。過多兩日發覺BB又郁少左。到晚上食完飯懷疑穿水入院發覺BB已經無左心跳喇。
樓主。BB郁少左可大可小嫁。你要數住胎動呀。始終我係過來人。有咩事就入院喇。
我岩岩1月份生完第2個BB呀。醫院因爲我上胎係胎死腹中所以安排我催生。因為醫生講唯一方法保護BB安全方法就係將足左月BB 及早離開母體呀。
我選擇左38週去醫院催生。我之前同樓主想法一樣。好驚催生過程中無左自己生命。但係我為左BB安全都要去催生呀。樓主你比多啲信心自己同BB呀。加油(emoji)(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

37週郁少咗好正常吖,醫生有冇教你數胎動?

大宅

回覆樓主:

你寧願自己承擔風險多三個禮拜都唔催生?真係好唔理智喎....

首頁

尾頁

跳至