論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身係全職媽媽,有個大女5歲半,細佬啱啱6個月大,阿女從出世都係我一個人湊大。第一次請工人,先生希望搵個人幫我手,唔洗甘辛苦。坐緊月簽約的,姐姐自我介紹話98年就到港工作,係荃灣、青衣、土瓜灣、屯門都工作過,話非BB唔做,好鐘意小朋友。中介俾的過往經驗也顯示係湊B的,在我們眼中深信她是非常有經驗的。事關我從未請過工人,我一直好擔心遇人不淑,始終我有2個小朋友。從17年9月等到18年1月16日,姐姐先到家。初到一星期,每日都好勤力,好主動幫手。初到我并無安排她湊BB,希望她先適應環境,將屋企清潔做好,慢慢學習我的方式去湊小朋友。飯都唔洗煮,始終大家口味唔一樣,我話教佢煮我平時煮開的餸,之後佢煮。大家初初相處幾好的,我同先生都一度以為自己行狗屎運。開心得太早了!到今日佢做唔夠個半月,總結一下佢的行為。
1:好鐘意玩電話。
2:做野好求其,搞完就算。(拖佐地同無拖一樣)
3:超大話,雙面人。
4:超無愛心和耐心(對住BB好燥,對家姐愛理不理)
5:好無記性(日日做清潔都唔知順序)
6:好識演,唔話得,做錯好聲講佢即喊。
7:常常自言自語(係cam錄音已找到答案,原來係鬧人,發洩)
我請工人比未請仲辛苦,完全貨不對版的。我都知要時間去教,問題講完又係錯,又唔話得。事實上完全無經驗,連BB床都唔識鋪,又唔識疼BB,BB一喊佢就猛。我話你做甘多年點解會唔識?佢無答我。令我完全唔放心俾佢湊,我話好彩我非0經驗,否則俾你玩轉不單止。先生係度一個樣,唔係度又一個樣,好可怕。請到佢我覺得似個炸彈係身邊。搞到我係工人甘,落雨唔識收衫,講幾次都係咁,提佢落雨了,仲死大話話啱啱都無落。我非常討厭人不誠實!煮飯又唔掂,湊B又唔得,又懶,又假。我唔明佢過往雇主點頂2年/4年!我日日夾住佢我知道佢好唔鐘意,無辦法,太可怕了。但我唔會出錢送佢走,我有的是時間。好好做唔得噶,係要出古惑。試我們底線!

禁止訪問

別墅

LinkHome 發表於 18-2-24 02:07
玩電話就冇辦法 但冇愛心就要小心啲了

係啊,所以我會睇到實!佢幫阿女冲涼,放水俾阿女自己浸,然後佢係度擦牙,我係門外覺得唔對路質問佢,仲唔認,完全無安全意識和責任感!

水晶宮

回覆樓主:

比錢請人返來係幫輕自己, 而不是令自己身心更勞累。用人不疑, 疑人不用。
你工人湊B湊小朋友冇愛心到一個程度係你怕佢会傷害小朋友, 你不如你快快炒咗佢, 當放自己一條生路

別墅

birdbird 發表於 18-2-24 07:24
比錢請人返來係幫輕自己, 而不是令自己身心更勞累。用人不疑, 疑人不用。
你工人湊B湊小朋友冇愛心到一個程 ...

計劃緊,哩D人,好能假,唉!

男爵府

回覆樓主

除了6外,你的工人基本上同我家工人倒模一樣,第六項因我工人係會同我抝和博嘴,但我已請工人多年,所以大致上都知道佢地一般的通病,如玩電話我會限佢、話佢,做嘢求其要做過,ftm的好處就是唔駛買佢怕,教左唔改才考慮換人

別墅

vivienfong 發表於 18-2-24 09:57
除了6外,你的工人基本上同我家工人倒模一樣,第六項因我工人係會同我抝和博嘴,但我已請工人多年,所以大 ...

係,我唔洗怕無佐佢。所以佢成日係先生面前一套套。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

所以請完約的以為執到寶,其實好的也不會放佢走。

別墅

lemontea030 發表於 18-2-24 23:41
真係教唔掂都要請過一個過啦 對小朋友最緊要有愛心 呢個我唯一嘅要求

第一次請,怕佐了,寧願自己辛苦D。

別墅

little_angels 發表於 18-2-24 23:49

第一次,無經驗,但也是好入骨的一堂!

別墅

little_angels 發表於 18-2-24 23:49

第一次,無經驗

大宅

回覆樓主

請 overseas 自己教,so far 我的工人做了1年仍很好,好乖,我已經上了很多課了,有工人有自由,又可以同老公出去拍下拖,真的舒服很多。

別墅

little_angels 發表於 18-2-25 00:48
請 overseas 自己教,so far 我的工人做了1年仍很好,好乖,我已經上了很多課了,有工人有自由,又可以同老 ...

正如樓上有人講,完約以為執到寶,如果好點會無人留?何況佢自己話98年開始做!今日仲將抹野桶水倒去洗碗池,激到我爆肺,講佢又喊啦,真係上世久佢咁!

水晶宮

回覆樓主

早一個月通知唔用,唔好益佢

別墅

jojojojom 發表於 18-2-25 08:24

早一個月通知淨係買機票?就OK?

別墅

jojojojom 發表於 18-2-25 08:24

佢到月底先做滿個半月,有咩要注意?

大宅

回覆樓主:

放個賤人係身邊都危險,你有個6mth bb唔識報串同反抗
貼錢斷佢約再通知入境處,我唔明點解工人對住先生會兩個樣?
我先生完全唔理工人,又好少溝通

別墅

gallychu 發表於 18-2-25 08:41
放個賤人係身邊都危險,你有個6mth bb唔識報串同反抗
貼錢斷佢約再通知入境處,我唔明點解工人對住先生會兩 ...

當時先生去接佢,佢眼中先生先係boss,但一早話佢知屋企太太話事!佢知我日日對住佢咩都清清楚楚,我又比較酷,話都唔想同佢講,先生日日番工,佢認為無可能知太多,甚至以為我無同先生講佢,事實上開始變我地就一直觀察緊佢,先生專登唔講,睇佢水仲有幾深,原來真係一套套,同先生講野都捏住喉講,認真想嘔!

大宅

回覆樓主:

明白,因為成日見啲jm話有事搬先生出黎,姐姐會知驚

首頁

尾頁

跳至