自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我有次爆頭,等左六個鐘
死又唔死得但又唔係傷風感冒,自己又唔識除左急症都唔知去邊,血都乾哂 第一次唔知原來去診所去得,以爲爆頭係要急症,自己又白癡等左六個鐘都應於知唔緊急

大宅

回覆樓主

可以走黎走去都叫急症?
如果個病人識得去拎飛,又識得返屋企/去食個飯/行個街,然後又識得上網check住幾時到自己睇嘅,呢d叫非緊急,簡單黎講叫做「濫用急症室」!

你講呢套應該應用於門診/私家診所

男爵府

回覆樓主:

咬老軟個d已經係屋企成日嘆 唔知點解仲會生病 應該佢地都要俾錢睇急証,佢地d 時間根本唔值錢 俾我都排睇急証當body check

60歲以上個d拿踪援長者才免費先正路架嘛!

珍珠宮

畀面勳章

Joant 發表於 18-2-24 00:59
拎完飛之後分流
張飛有QR CODE可以check仲有幾個到你
或放上網話人知到幾多個

正常人只要唔係濫用...緊係急啦

急到要去急症仲可以走黎走去....錦就唔叫急症啦

叫浪費資源

伯爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

你講緊急症喎⋯⋯會隨時死人個喎

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

急症叫人走黎走去

珍珠宮

拎完飛之後分流
或放上網話人知到幾多個

小病去嚟做咩

公爵府

草莓熊本熊 發表於 18-2-24 01:06
小病唔好去急症,等大半日吽出大病就無謂

如果身體抵抗力弱,醫院真係最重避免出入,嗰度簡直係各種細菌同病毒集中營。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

講明急症,唔係排隊。醫院都唔會知幾時到你,可能本來下一個係你,但突然有10個更急既人,就會睇先過你。

珍珠宮

靚靚C9 發表於 18-2-24 08:51
急症叫人走黎走去

走嚟走去應該唔急,事實好多真係唔急

我覺得綜緩免醫療費那班應該撥返社區門診(賽馬會那類出返假期診),然後去急症必要先交費後退,已經走大多數。

男爵府

回覆樓主

等80日就啱啦因為你根本唔需要睇急症

珍珠宮

拎完飛之後分流
或放上網話人知到幾多個

有呢個服務架禾!
dl app就睇到仲有幾多個到你!

侯爵府

keung0413 發表於 18-2-24 01:43
因為睇急症唔同攞位飲茶。

無錯
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ak1020 發表於 18-2-24 01:18
可以自如地騰嚟騰去又去醫院又返屋企又再去醫院嘅人,應該根本不需要用到急症室.....無咗呢啲濫用急症室服 ...

子爵府

拎完飛之後分流
或放上網話人知到幾多個

問題就係大把人將急症室當作屋企樓下疹所:先登記攞籌,然後可以回家、甚至乎行街睇戲食飯、到差不多仲有20輪候號碼時有護士專人打電話提你返回醫院看醫生,這個安排滿意嗎?

其實大家明唔明什麼叫做急症?樓主的想法根本就係本末倒置,將政府急症室當作私家診所咁用,所以輪候病人咪要等八粒鐘囉!

珍珠宮

skyfree333 發表於 18-2-24 05:31
我有次爆頭,等左六個鐘
死又唔死得但又唔係傷風感冒,自己又唔識除左急症都唔知去邊,血都乾哂 ...

其實爆頭真係未必急,腦漿出埋就話者。
通常一入即一針破傷風,略清理止血,照X光睇骨/有冇顱下溢血(照計大鑊都神智出埋事),其他時間真係等聯針同觀察咋。

男爵府

回覆樓主:

應該都唔少人感冒睇急症

珍珠宮

Duster 發表於 18-2-24 09:10
問題就係大把人將急症室當作屋企樓下疹所:先登記攞籌,然後可以回家、甚至乎行街睇戲食飯、到差不多仲有2 ...

同意。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

回覆樓主

咩叫急症你知唔知丫?

小病去急症等於濫用!

仲話拎完籌返屋企等,真好野!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至