自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:14
唔係我 不過我會聽教育界博士嘅資訊啫

我唔會見自稱教育博士 就當神咁拜。

公爵府

BBgaga 發表於 18-2-24 07:14
洗乜做研究 咁簡單 一睇睇得出

自以為是地拗冇意思㗎

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:05
咁正常嘅學生都會對自己有要求, 你都要溫書,上堂留心先攞到高分㗎, 唔係講緊大到迫到係死嘅壓力喎
...

講緊的係幼稚園, 我仔細時讀的幼稚園, 學校不 標榜要 “分数” , 旨在小朋友在愉快學習中學到幾多。如果學校令到2、3歲小朋友已經著緊要拿高分, 呢間學校個教育方向係有問題!

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:16
自以為是地拗冇意思㗎

你叫人做研究好有意思

伯爵府

molasses 發表於 18-2-24 06:36
如果我冇記錯, 係柴灣嗰間爭崩頭直資。
哦,謝謝告知,但太遠了!

公爵府

BBgaga 發表於 18-2-24 07:15
我唔會見自稱教育博士 就當神咁拜。

咁我聽嗰個好出名嘅, 好多幼稚園都用佢嘅教材, 都好多年用緊, 唔係自稱嘅。或者其實應該聽你當你神咁拜。失敬晒! 唔洗再覆我啦, 我係凡人only

公爵府

birdbird 發表於 18-2-24 07:16
講緊的係幼稚園, 我仔細時讀的幼稚園, 學校不 標榜要 “分数” , 旨在小朋友在愉快學習中學到幾多。如果學 ...

我講小學。 我個仔嗰間都好愉快, 但唔代表佢對自己冇要求, 佢都好鍾意返學 但校長叫我哋要了解小朋友心理

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:08
為"拗"而"拗"冇意思㗎喎。都否定唔到教育博士嘅意見

「幼稚園個校長, day 1就同我哋講, 細路仔返學嘅壓力等同大人返工, 所以唔好輕視佢哋返學嘅壓力。」

呢D係教育博士資訊?

我而家就來否定佢!

重申:小朋友返學同大人返工 不應歸入相同性質!大人受嘅壓力不應在小孩身上出現!!

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:18
咁我聽嗰個好出名嘅, 好多幼稚園都用佢嘅教材, 都好多年用緊, 唔係自稱嘅。或者其實應該聽你當你神咁拜。 ...

唔洗當我係神,世上冇一個係神,任何人嘅說話都要經過自己思考的

水晶宮

molasses 發表於 18-2-24 07:21
我講小學。 我個仔嗰間都好愉快, 但唔代表佢對自己冇要求, 佢都好鍾意返學 但校長叫我哋要了解小朋友心理 ...

你47樓講的係幼稚園校長的話, 幼稚園跟小學是有点不同, 、而你之後亦指2、3歲幼稚學abcde 如同对着外星文。現在又跳去講小學?!

1) 幼稚園校長應以给幼兒開心上學的氛圍為目標, 佢d 学生係不應有如同大人返工的壓力. 如佢覺得幼兒返幼稚園有壓力是正常, 佢要檢討佢幼稚園的運作。

2) 小學生有自我要求 、有壓力係正常, 但個壓力不應过量, 校園生活亦不應跟大人返工相提並論。如果真係壓力大到尤如大人唔想返工咁, 家長要檢討下, 並要做番d嘢去改變小朋友的思維、心理、令到佢能減壓。

子爵府

opl2 發表於 18-2-24 01:54
好明顯你唔明白你同事講緊咩
學校對於小朋友黎講,同大人返工分別唔大

水晶宮

19841984 發表於 18-2-24 01:39
今日同同事傾開,我話我小朋友唔喜歡停課放長假,
因為返學可以成班同學玩,放假在家對住姐姐好悶,
我同事 ...

除非你係ftm可日日周圍帶佢去玩,或者請幾日假帶佢去旅行啦,否則,正常小朋友係會鍾意返學多啲,你都識講佢日日都對住姐姐,可能係兩公婆星期六日先得閒陪佢出吓街,次次放長假都成兩個禮拜,頭一個禮拜食玩瞓乜都唔駛理會好enjoy,第二個禮拜就開始覺得悶啦

公爵府

回覆樓主:

其實小朋友幾大。
當然如果返學係未得玩我諗小朋友都唔鐘意。
咁我次次同小朋友去公園玩,玩成兩個幾三個鐘,佢地都可以話唔想走咋。咁難道又係唔痴家。

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

畀面勳章

我同事 ...

我個女都鍾意返學多

有人同佢玩呀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我同事 ...

你同佢講:返學可以同同學仔玩,係開心d ma. 你一把年紀係唔會明架啦~
其實,呢d道理咁易明,佢冇理由唔明既,可能佢都係講下笑,想睇你反應,唔需要咁認真啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都唔一定,有小朋友都鐘意返學。
佢話平時媽已常陪伴佢,獨生。鐘意多d小朋友一齊
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主

我認返學唔會淨係玩,就算一年班都係,覺得唔鐘意返學返工先有問題,呢種諗法好奇怪

珍珠宮

回覆樓主:

正常, 對住姐姐真係好悶, 喜歡返學有friend咪幾好

珍珠宮

鍾意學校多過屋企無問題喎, 證明小朋友ENJOY學習及同同學相處, 我唔明點解咁多人話有問題, 最緊要佢唔係討厭返屋企就得啦

首頁
34567...11

尾頁

跳至