自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

我好明白樓主, 我老公都係近呢幾個月先肯用呼吸機,
因為係個醫生好用力咁叫佢用,
而佢自己用左之後(再輔以減肥), 精神真係好左好多!
而意外數穫係, 我的精神都因此而大大改進

其實是win-win situation,
亦都係為左佢健康著想,
樓主或者用佢最看重的人做引子,
例如: 子女仲細, 老婆又靚, 佢父母又要佢照顧, 健健康康去長途旅行etc.

寶石宮

2023年兔年勳章

cibewong 發表於 18-2-25 20:32
我已經辛苦咗幾年,晚晚無覺好瞓,同老公頭腳對調瞓叫好少少,但有時佢鼻鼾聲都好大嘈醒我,已經為這件事嘈 ...

苦口婆心 好言相勸 辛苦樓主

侯爵府

summertown 發表於 18-2-25 22:52
我好明白樓主, 我老公都係近呢幾個月先肯用呼吸機,
因為係個醫生好用力咁叫佢用,
而佢自己用左之後(再輔以 ...

再睇下點先,而家同佢冷戰緊。睇下佢會唔會軟化啦。

男爵府

Apple_Orange_T 發表於 18-2-25 22:41
X2
請問是否Pan 記?

Sorry 是Phil 飛利抱
大牌子是否好啲?
還是先租後買好啲?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實優質睡眠對女人好重要,唔夠訓,個樣真係會殘D

婦口婆心再傾下,如果對方仍然唔肯,我覺得呢個係非常自私既行為,咁我寧願訓廳,換張梳化床

侯爵府

stkyo 發表於 18-2-25 23:13
其實優質睡眠對女人好重要,唔夠訓,個樣真係會殘D

婦口婆心再傾下,如果對方仍然唔肯,我覺得呢個係非常 ...

係,我決定今晚會咁做。

大宅

我已經辛苦咗幾年,晚晚無覺好瞓,同老公頭腳對調瞓叫好少少,但有時佢鼻鼾聲都好大嘈醒我,已經為這件事嘈 ...

請問可以去邊度check下老公係咪有睡眠窒息症?因為我另一半啲鼻寒越黎越勁...

侯爵府

胃食媽咪 發表於 18-2-26 00:19
請問可以去邊度check下老公係咪有睡眠窒息症?因為我另一半啲鼻寒越黎越勁...
...

要醫生寫信入醫院做檢查

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我c6都有睡眠窒息症,之前都有抗拒去check,check到有之後,都有發過牢騷話唔想用機,不過我買左返黎,佢用左幾日之後,發覺瞓得好左,精神又好左之後,就乖乖地每晚都用

侯爵府

Mamedeidi 發表於 18-2-25 21:19
佢係咪平瞓多(仰臥)? 我c6係咁,叫佢側瞓好似好些

我老公都係咁, 半夜俾佢嘈醒就踢醒佢, 佢就自動打側瞓! 但如果真係有睡眠窒息症, 打側瞓唔知有冇幫助? 我都叫佢去check真啲, 但未行動

侯爵府

ting11741181 發表於 18-2-26 07:43
我c6都有睡眠窒息症,之前都有抗拒去check,check到有之後,都有發過牢騷話唔想用機,不過我買左返黎,佢 ...

你老公有無話帶住部機瞓唔舒服呀?請問你買邊隻款、幾錢部?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

胃食媽咪 發表於 18-2-26 00:19
...

公院排期好耐。之前我趕住做測試,醫生建議我自費,可以係屋企做;報告就返醫院睇。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

cibewong 發表於 18-2-26 08:00
你老公有無話帶住部機瞓唔舒服呀?請問你買邊隻款、幾錢部?

租部機試下用先

我先生最初都係咁
佢話自己冇聲
你試下錄低佢比佢自己聽

侯爵府

Babyeddie 發表於 18-2-26 08:15
租部機試下用先

我先生最初都係咁

係呀,點解佢哋成日話自己無聲嘅,又話自己無瞓,但又真係好大聲鼻鼾喎。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

cibewong 發表於 18-2-26 08:17
係呀,點解佢哋成日話自己無聲嘅,又話自己無瞓,但又真係好大聲鼻鼾喎。
...

你錄低佢
佢自己聴完就知

慢慢比d節目佢睇
再去租機
用咗機係會舒服d

男爵府

回覆樓主

租機一個月試下先,可能佢用完呢個月發現自己日日都醒神好多,佢自己都會改變主意呢,唔鍾意極都係試一個月啫

大宅

cibewong 發表於 18-2-26 08:17
...

我之前又係感,明明睡左又大鼻寒,但覺得自己未瞓著,每晚仲發惡夢或去廁所責醒,每朝起身又頭痛又累。
最後的起心肝去check才知確診。
用了頭幾晚之後(第一晚帶面罩睡和氣壓要適應2晚),發覺少左責醒,冇夢發,冇心up,朝早起床冇頭痛,仲覺得精神左,日間坐車再沒有恰眼訓。
你嘗試用關心他健康語氣,像氹BB或老人家咁氹他去租機或買機。
用完幾晚,他一定會繼續自己想用。

如果你c6 check左確診,應該Dr.有俾張度數纸。
你可以租或買機(買最普通的正氣壓呼吸機)
我買,機+喉面罩+放濕氣+下爬帶=9仟左右
據知租機每月5,6百(租機像可一個月内轉回買機)+ 一次過要自己買喉面罩+下爬帶太約1700元左右=即係試租機用,都要起步2500元。

其實間間行貨價錢差不多,保養期也差不多,只係代理牌子不同。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

joeyjoey223 發表於 18-2-25 20:39
我老公咪又係,上年中左風,都仲係唔肯面對現實自己咁多問題

你老公幾多歲呀?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Babyeddie 發表於 18-2-26 08:15
租部機試下用先

我先生最初都係咁

有時錄左都唔承認事實架!

我以前試過錄,佢話我較大聲左先錄比佢

後來做左測試先承認自己健康有問題

男爵府

fanfanfanny 發表於 18-2-26 08:45
我之前又係感,明明睡左又大鼻寒,但覺得自己未瞓著,每晚仲發惡夢或去廁所責醒,每朝起身又頭痛又累。
最 ...

醫生介紹牌子還是自己search 買邊部?

首頁
12345...7

尾頁

跳至