自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

sarali 發表於 18-2-26 09:23
其實啲老公諗嘢好簡單,成日比一舊錢個老婆,乜都包咁

咁佢都係得咁大舊錢

俾完三萬五佢要返工見人都怕無咩剩
咁三萬五有剩咪係三萬五度出囉,仲有乜計?

珍珠宮

CoCo8820 發表於 18-2-26 09:11
我老公搵6萬,我都叫佢自己keep3萬,我有小朋友要照顧返唔倒fulltime,但都會做part-time, 每日幾個鐘全權 ...

好多人都當將婚書係賣身契

係男人賣!結左婚你一毫子都係我既

俾晒成份糧老婆拎返零用,幻想下都覺得個男人好無尊嚴

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

草莓蛋糕 發表於 18-2-26 01:10
我老公一人搵錢,一家4口,現在每月5萬,比大約3萬5我(剛今年加到3萬5),我所有屋企洗費全包,包括供樓80 ...

樓主,與其呻,不如想辦法。

例如,自己揾工,請工人照顧仔女,咁咪有錢俾娘家家用&6299家用。

禁止訪問

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-2-26 09:26
咁佢都係得咁大舊錢

俾完三萬五佢要返工見人都怕無咩剩

但你自己也要預留啲作不時之需,到時候冇人會肯借比你,我個人認為

公爵府

winnietingting 發表於 18-2-26 09:04
35k家用 正
咪係囉!樓主仲詐型,又拉埋娘家講,要比埋娘家家用,但6299家用就要老公比,唉!真係唔好生仔,生女好過!

禁止訪問

珍珠宮

sarali 發表於 18-2-26 09:33
但你自己也要預留啲作不時之需,到時候冇人會肯借比你,我個人認為
...

不時之需,要留起就要有鬆動,而家有咩?
老爺食唔飽喎?

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

叫你老公自己搞掂佢, 鐘意俾哂15000都唔關你事, 佢應該要俾家用6299, 但唔應該要你負責/負責哂

大宅

回覆樓主

想公平對待娘家,就係自己出黎做嘢自己俾,唔洗睇老公面色做人

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

瑤瑤~ 發表於 18-2-26 01:31
你地還你地, 叔仔還叔仔, 好心唔好拉埋一齊講啦, 叔仔俾唔俾家用, 根本唔關你地事, 亦唔到你地管
c6搵5萬, ...

講得非常好

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

草莓蛋糕 發表於 18-2-26 01:10
我老公一人搵錢,一家4口,現在每月5萬,比大約3萬5我(剛今年加到3萬5),我所有屋企洗費全包,包括供樓80 ...

其實一開始娘家幫助了你們首期同10萬裝修後, 係「送的」? 「借的」?當時樓主唔出聲, 話每月在家用扣減一些還俾娘家, 現在C6話要每月6K供養父母時, 樓主先提出要俾錢父母....
C6 聽落會好唔舒服。如果當時一開始就講, 要「還錢」 / 外父外母冇要求還, 但佢地付出咁多, 樓主想盡返少少孝義, 每月俾些少錢佢地飲茶, 咁我諗你C6條氣會順D。

其實15K, 一個大男人, 做到呢個職位, 有咁既人工, 都真係有一定洗費。
在家用中招扣回6K 俾6299, 都不為過, 之前都一直冇俾。

Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

寫個budget出來睇下個三万五有边度可cut,但要預埋儲錢防老。你c6一cut就六千,如佢私己出一半啦。如佢堅持咁你可在食物上玩下佢。例如佢在家吃飯時菜多,肉就少之又少,話肉好貴,慳得就慳。買d A貨午餐肉,咸牛肉罐頭俾佢嘆下 。再唔係,学电影天水圍的日與晚中鮑姐咁,餐餐煮用形式的雞蛋。荷包蛋,滑蛋,蕃茄蛋,豆角炒蛋……

男爵府

回覆樓主:

樓主每個月有一萬剩好好拉,吾想比哂六千,比四千羅,叫老公出二千。。。佢自己都剩吾到一萬一個月。。個仔揾到而吾養父母,甘吾得。。

子爵府

Miulo 發表於 18-2-26 09:35
咪係囉!樓主仲詐型,又拉埋娘家講,要比埋娘家家用,但6299家用就要老公比,唉!真係唔好生仔,生女好過! ...

總結黎講,生女仲蝕囉
1.生兩個仔,老左要做地盆,唔敢退休,兩個仔都唔會主動比家用。
2.生女,要出全部首期,補貼裝修費,唔收家用。

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 18-2-26 09:56
寫個budget出來睇下個三万五有边度可cut,但要預埋儲錢防老。你c6一cut就六千,如佢私己出一半啦。如佢堅 ...

樓主一早講咗每月大約開支只係2萬5左右,佢收三萬五家用,根本有能力拎番六千出來,邊洗cut而家支出!

複式洋房

回覆樓主:

唔好意思,我估唔到咁多回應。

我呻係因為唔開心老公對娘家從無表示,唔上心!

結婚時,係屋企送首期比我地買樓,個時真係唔洗叫我同老公還,自於裝修係老豆話比封利是咁就比左我老公(但我一直覺欠左屋企人咁),因我屋企都係5至6年開始有錢,但唔係富貴人家,之前好慳。

我有兩個小朋友,一個初生,同埋一開始我同老公未有小朋友之前係一直做野,無人湊先做ftm,結婚初期唔係搵好多錢,兩人各2萬收入左右,係呢兩年先開始越來越多家用。

咁呢個我真係唔岩,因為從來雙方家長都無話收家用,照顧好自己同小朋友就算,但永遠出街食野屋企買野一定會比全數,我無諗過慳兩家人(因為我知佢地唔收家用好好),亦之前99去私家做手術8萬幾全數都我自己之前存返來無怨過。

有人覺得我仲有成萬蚊落袋,但一萬蚊用起突發開支時,根本就唔夠,可況根本一個月都無一萬蚊存到。

我呻唔開心,唔係話62,99,係覺得一直老公從來都無話陪下我屋企人,無感謝我家人既心,仲講到話我屋企唔志在,我唔係想要求每月再比6000我娘家,根本我可以私下自己偷偷比都得,係我唔開心,佢咁講(我都知自己昨晚失言)

叔仔我承認我真係唔鍾意呢個人,一個30歲人唔比家用食屋企住屋企仲問99同女朋友去幾次旅行,次次無還錢連旅費都99出,有咩事就搵99,搵亞哥,每次出來食飯遲到成個鍾要老人家等,(可能有jm覺得我都係同叔仔一樣食屋企人)

我唔再回應,我明白有點我錯左,我失言。

多謝大家比到我唔同既觀點,謝!

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-2-26 09:56
寫個budget出來睇下個三万五有边度可cut,但要預埋儲錢防老。你c6一cut就六千,如佢私己出一半啦。如佢堅 ...

笑左

首頁
23456...14

尾頁

跳至