在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

如果我公司是放銀行假期,我於 3/3 遞信,係咪可以 29/3 last day? 但人工照計算到 2/4?

公爵府

好媽媽勳章

jd21 發表於 18-2-27 01:08
如果我公司是放銀行假期,我於 3/3 遞信,係咪可以 29/3 last day? 但人工照計算到 2/4?
...

月薪就係

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 phoebepanpan 的帖子

咁請問封信寫LAST DAY係2/4/2018, 還是寫29/03/2018?

侯爵府

chunheibaby 發表於 18-2-27 11:51

咁請問封信寫LAST DAY係2/4/2018, 還是寫29/03/2018?
Apr 2

chunheibaby    發表於 18-2-27 14:51

公爵府

好媽媽勳章

chunheibaby 發表於 18-2-27 11:51

緊係2/4啦。咁先足30日一個月,但返工最後是29/3

洋房

我都想問HR JM 們...可吾可以幫幫忙... 英文吾勁。
if I have to get approval for hiring , would need some sentence (comments) after meeting candidates .. eg , pros an cons .. candidate character .. etc ? 求教

萬分感謝

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔好意思~我都借post問一問關於辭職問題, 請各HR jm幫幫忙
係有關我份兼職, 離職通知期內工時問題

兼職合約定明每星期工作不超過17.5小時, 每月最少工作60小時, 離職通知期為14日, 而工作時間/日期由員工自己決定(1個月前編定下個月schedule)

如果我交辭職信前, 預先編好o個14日通知期內不工作或只工作很少時數, 咁樣是否可行? 會唔會扣糧或賠償待通知金? 否則, 14日通知期內最少要工作幾多小時呢? 謝謝

複式洋房

jd21 發表於 18-2-27 01:08
...

應該係計到4月2日,但2號係假期,有冇人知人事部計糧對數,係唔係要4月3日返公司,還是3月29日計埋?

大宅

aimenchan 發表於 18-2-28 10:10
唔好意思~我都借post問一問關於辭職問題, 請各HR jm幫幫忙
係有關我份兼職, 離職通知期內工時問題

如你有權在通知期內决定不工作, 那你是不用賠償給公司的。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 Joankong1001 的帖子

謝謝

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果想今日resign,但d阿頭個個放假。可唔可以用email resign, cc HR再將original resign letter放阿頭枱面?

公爵府

虎到金來勳章

請問3/28 RESIGN, 我係月薪長工, 咁LAST DAY係幾時?

別墅

十一哥 發表於 18-3-30 22:08
請問3/28 RESIGN, 我係月薪長工, 咁LAST DAY係幾時?

27/4

男爵府

好媽媽勳章

想請問, 辭職一個月通知期, 可唔可以用年假去放.
如我5月1日遞信, 2018年度應有年假係咪按比列計算? 係咪計1-5月應有年假?
(又假設2018年1-5月 年假應有7天, 而我上一年度2017的年假今年仲未用放完, 仲有6日.. 我可吾可以 用7+6 = 13日既年假抵銷提走尼?

即係5月1號俾信, 31號離職, 我可否用年假13日去扣.. 提早走尼?
假設可以.. 咁13日年假應點計尼.. 期間有紅日..有六日. 係咪可以唔計, 只計要返工的日子去計 13日 ?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

想請教HR JM,
如我4月3日resign, last day係5月2日但我現想提早於4月20日離職,請問要補公司的代通知金怎計,另我計至5月2日還有5日大假,thanks

首頁

尾頁

跳至