想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身今個月想放雪胎, 點知醫生DAY14照超聲波時, 話好多卵泡, 問我係唔係食緊中藥. 我話有, 佢話咁唔放得胎, 因為衣家似打緊排卵針咁樣, D荷爾蒙都會亂晒,要等下個CYCLE了. 醫生仲話連個纖維瘤都大左, 話係D中藥影響.

唉...........好唔開心,都無法. 我想返去中醫度問下,但係真係想聽話唔食中藥, 所以問完又點呢? 但又好想知點解會咁, 好想求個明白.

另外,我早幾個月之前IVF小產左, 阿媽有KEEP住煲燉湯, 如人參, 鹿茸, 花膠, 海參, 重有飲阿膠. 咁其實有無影響呢?

我知有JM係放胎前後都有食中藥, 好似又無問題咁. 我都唔會食中藥了, 但又好想求個明白.

男爵府

fbbs123 發表於 18-2-27 11:04
本身今個月想放雪胎, 點知醫生DAY14照超聲波時, 話好多卵泡, 問我係唔係食緊中藥. 我話有, 佢話咁唔放得胎, ...

中藥係咪以養腎補血?助孕?調經?
補品+補藥top much啦,補品唔好成日食,醫生講到明就打曬補品丶中藥啦有瘤的話更加要慎重,營養太好會養大埋粒瘤,如已覺身體無特別不適,唔好補啦
我之前小x都係補左2個月,有飲中藥就唔會燉補品,一個星期3丶4次補腎脾/滋陰湯水,跑步/快步走黎調理身體
唔好灰心~ready好下個cycle一樣

大宅

2021可愛聖誕B勳章

fbbs123 發表於 18-2-27 11:04
本身今個月想放雪胎, 點知醫生DAY14照超聲波時, 話好多卵泡, 問我係唔係食緊中藥. 我話有, 佢話咁唔放得胎, ...

保品有時真係唔知食好定唔食好丫
不過ivf醫生多數唔prefer 你食中藥

如果覺得自己太weak
又唔敢食中藥 保品
可以try 丫針灸 加油(emoji)

大宅

回覆樓主

我自己ivf植入前後都有食中藥,不過唔夠膽話俾西醫知

子爵府

回覆 fbbs123 的帖子

有機會係阿膠,因為之前聴過有人食咗阿膠,粒瘤大咗。

首頁

尾頁

跳至