少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呀仔5歲, 脾氣好差, 無禮貌, 成日講唔聽, 去親公園就蝦人, 搶人玩具, 食物, 學其他小朋友講衰嘢, 成日比其他家長話佢, 學校又試過比其他家長投訴, 有時玩玩下要即刻拖走佢, 自問有比心機教佢, 唔讚成打駡, 好聲氣同佢講完, 轉頭又係咁。 老公就做衰人, 有咩就打同話, 呀仔驚比佢打, 先收手, 無人睇住又嚟過, 我要返工, 有時學校會打來話佢喺學校點點點, 教到好灰心, 老公又唔理, 我真係唔知可以點

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢讀書成績,好唔好?學習態度點樣?

男爵府

回覆 oceandeepsea 的帖子

鐘意睇書, 但唔鐘意寫字, 成績好一般, 得少少作業, 可以做一個幾鐘, 普通幼稚園功課, 因為唔想做, 要打要話先寫, 串字死背, 當然上堂都係唔尊心啦, 成日走出位

大宅

laibebemama 發表於 18-2-28 11:35
呀仔5歲, 脾氣好差, 無禮貌, 成日講唔聽, 去親公園就蝦人, 搶人玩具, 食物, 學其他小朋友講衰嘢, 成日比其 ...

獎罰是否一致?你同佢講道理之餘有冇俾後果佢?例如做左呢件事,咁今晚無得玩玩具,搵一樣佢中意/佢日日都想做嘅事黎做後果令佢記得

禁止訪問

伯爵府

DHA勳章

laibebemama 發表於 18-2-28 11:35
呀仔5歲, 脾氣好差, 無禮貌, 成日講唔聽, 去親公園就蝦人, 搶人玩具, 食物, 學其他小朋友講衰嘢, 成日比其 ...

去公園前.先約發三章.如有蝦人.打人...唔會比佢玩.要走人.試下得唔得

男爵府

artai430 發表於 18-3-5 14:20
去公園前.先約發三章.如有蝦人.打人...唔會比佢玩.要走人.試下得唔得

已經做過、即使去要搭車地方、我都會即刻走人返屋企,下次又係咁

伯爵府

DHA勳章

laibebemama 發表於 18-3-5 15:41
已經做過、即使去要搭車地方、我都會即刻走人返屋企,下次又係咁
我起屋企有用毛公仔同囡玩角色扮演. (eg. 公仔去公園要守規矩, 玩滑滑梯要排隊.咪好易整到其怹人 ). 有乜野可以做. 乜野唔可以做.
另外, 在圖書館借些德育的故事書. 潛移默化.

(申利. 囡2歲半.)

大宅

回覆樓主

試下用一d佢鐘意既野引佢,例如食物等等,引導佢吾好蝦人

子爵府

就係你老公, 成日打同話佢.

佢咪照辦煮碗. 打 / 蝦 返弱過佢既人囉...

講真3歲後真係唔可以打.

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主

唔好介意我咁講,如果佢成日出位、唔寫字、唔專心、社交差,不如搵社工問下意見。男仔有呢啲情況好常見,可能輕微ADHD、輕微專注力不足、感統失調,無論係點都祝福你,但肯定打同罵係無用的,你可以打到佢大嗎?

早日了解左,無論係同唔係,至少都易啲搵到教育方向。

利申:仔仔都有小小情緒問題,現在正努力找方法解決。

男爵府

回覆 sinam 的帖子

我地3歲已經排左政府睇adhd,不過去左幾次見姑娘, 都話只係擲界, 所以無再轉介比醫生, 但反而轉介左比語言治療,; 我另外都報左出面啲治療班, 未開始上. 我諗應該去做評估了, 6歲先可以確診; 不過真係好貴

伯爵府

回覆樓主

我仔去完公園, 夜晚我會深化佢日間既好行為。 哪怕只是小片段, 只要有好好相處既時間, 就能教導佢。

我仔大約3次咁既經驗, 已經無再推人。 同埋學識點同人相處。 其實用對方法, 效果可以好快

大宅

回覆 laibebemama 的帖子

好認同搵有經驗的社工請教點教仔,問下駛唔駛做遊戲治療等等!唔多唔少會幫到你的!

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

試下去圖書館借一些改善小朋友行為的書,一同同佢睇,以圖書內容慢慢引導佢,同佢討論書内容。

擇書時,要有大圖少字,總之要佢睇得明。

大宅

唔好介意我會先問:屋企人的脾氣係點呢?如果小朋友脾氣差, 其中一個可能性係因為有屋企人係咁.. 如果排除屋企人脾氣的影響,咁可能係小朋友自己本身個性格或有特殊學習需要,咁就要帶佢去做評估, 看有咩特別的方法去教佢

媽咪可以試下從細範圍開始, 同儲印仔的方式, 做到以下一項就可以儲一個印仔, 儲夠10個印仔就傾一個小獎勵(同佢傾獎勵的東西比較有效, 例如可以午餐食麥xx, 或者扭一次蛋.. 總之係平時少做, 但佢鍾意而經濟實惠的東西, 千其唔好俾佢玩手機當獎勵)

1. 去公園前傾清楚要做 d 咩 (要正面, 不要用「不可蝦人、不可搶人玩具,要改用「想同人一齊玩時可以講:我想同你一齊玩/我想借你手上的玩具玩一陣可以嗎?亦可以請佢帶自己的玩具或食物, 到時同人交換」媽咪要從旁觀察, 佢做到要立即讚佢, 亦要教佢萬一對方唔願意, 佢可以選擇自己玩一陣, 到下次想同其他小朋友玩時, 再試下用同樣方式。

2. 學其他小朋友講衰野, 係一件好平常的事, 我個仔而家就快 5 歲, 佢都係咁的, 我會同佢傾:「講呢 d 說話時, 人地會覺得點樣, 人地的感受又係點樣, 以致於可能會誤會你係一個好曳的小朋友, 但媽咪知道你唔係咁曳的, 媽咪好愛你, 唔想你俾人誤會..」然後每次溫柔堅定地提醒佢..

大宅

MinaEric 發表於 18-3-31 00:04
回覆 laibebemama 的帖子

好認同搵有經驗的社工請教點教仔,問下駛唔駛做遊戲治療等等!唔多唔少會幫到你的 ...

請問可點樣搵呢啲社工?應接觸邊個機構?

首頁

尾頁

跳至