親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

有無人去過東京剪髮、染髮、焗油之類?效果好嗎?收費如何?可否介紹一下, 麻煩晒。

侯爵府

toys 發表於 18-2-28 12:42
有無人去過東京剪髮、染髮、焗油之類?效果好嗎?收費如何?可否介紹一下, 麻煩晒。 ...

初三係東京整頭,剪染電treatment共JP13500,全程一對一服務,2.5hrs搞掂,你去hot pepper揀salon,台灣 blog有好多教學,你可以search下,我覺得應該間間差唔多

男爵府

回覆樓主

我上星期也剪電染,headspa+treatment , 扣咗1000円coupon, 17000円都唔駛!

我都係経hot pepper搵,不過真係最好睇埋客人對stylist的comment 先,之前試過有些集團式的salon,平就好平,但你唔指定邊個stylist,佢求其派個人同你整,果d通常好求其的!尤其知你是遊客,都可能冇下次!

仲有溝通也是一個問題,我有時同朋友一齊去,佢地要我翻譯完一輪先,中段又差不多每句也要翻譯,真係頗花時間的!

另外一分銭一分貨,以前去過幾次青山果邊的salon, 真係同新宿的集團式salon差好遠的,無論環境同服務!

侯爵府

Umelee 發表於 18-3-1 08:25
我上星期也剪電染,headspa+treatment , 扣咗1000円coupon, 17000円都唔駛!

我都係経hot pepper搵,不過 ...

我今次係銀座剪,效果係日式斯文款,但我其實係想剪好知既髮型,果髮型師唔敢大剪,你意思係咪青山果d出好d?

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆 Umelee 的帖子

請問有無地址?你是指定髮型師嗎?Thx

男爵府

ming1020 發表於 18-3-1 08:54
我今次係銀座剪,效果係日式斯文款,但我其實係想剪好知既髮型,果髮型師唔敢大剪,你意思係咪青山果d出好 ...

通常第一次去,我覺得stylist都唔敢同你大攪,尤其我地外國人,雖然我已經用日語溝通到,但始終第一次去,佢地都好小心穏陣的!
我d朋友見到我成日去日本電髮,color咁平(比起香港),我都勸佢地唔好第一次就去電髮!

之前我去開青山的,後尾我熟果位colorist離咗職,之後佢去咗間頗貴的salon度做free lance,雖然都係靑山,但好隔渉又隠敝, 所以現在少去咗,或者一年去一次算了,平時就平平地搵hot pepper的salon!

首頁

尾頁

跳至