嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家煲粥煲飯比1歲既bbs食會邊隻牌子?最近食安出左,其中有機台灣珍珠米failed
回覆 ilovemybaby888 的帖子

Hello ilovemybaby888 ,BB幾大 ? 明白媽媽想為BB選擇安全嘅白米 ,揀選信譽良好嘅食材品牌,煮之前用水浸泡米5分鐘,徹底洗米後倒去洗米水,可以減低米入面10-60%重金屬含量。BB輪流進食唔同種類五穀類食物,好似紅/糙米、粉、麵、麥皮、蕃薯、麵包,既安全食物種類更多元化,BB胃口/營養都好D添。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-2 15:18
回覆 ilovemybaby888 的帖子

Hello ilovemybaby888 ,BB幾大 ? 明白媽媽想為BB選擇安全嘅白米 ,揀選信 ...

bb 15個月,請問如果食一片白方包加一包乳酪可否當一餐?
食面包/蕃薯可以當一餐正餐?面包係邊隻面包?thx!
ilovemybaby888 發表於 18-3-2 22:51
bb 15個月,請問如果食一片白方包加一包乳酪可否當一餐?
食面包/蕃薯可以當一餐正餐?面包係邊隻面包?thx!
...

1-2歲BB通常可以食到早、午、晚3次正餐和2次茶點(上/下午),低脂乳酪+鮮水果+1片撕碎麵包 (白/高纖/全麥)、高鈣豆槳+蕃薯+烚雞旦、蕃茄低鈉芝士+蕃薯+麥皮當正餐都OK,全日進食穀類食物1-2碗(250-300毫升) ,唔同瓜菜4-8湯匙(1湯匙=20克),唔同水果1/4-1/2碗,肉、魚、蛋、豆類2-4湯匙就好標準呀。自細培養BB專心進食習慣,避免一邊進食一邊玩,BB有冇試過較細手握食物? 對BB手眼協調發展有幫助,唔同進食方式可以刺激BB食慾架

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-5 15:16
1-2歲BB通常可以食到早、午、晚3次正餐和2次茶點(上/下午),低脂乳酪+鮮水果+1片撕碎麵包 (白/高纖/全麥) ...

謝謝你!
ilovemybaby888 發表於 18-3-8 14:00
謝謝你!

唔駛客氣 食材以植物性為主,種類愈多愈好架

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-9 11:03
唔駛客氣 食材以植物性為主,種類愈多愈好架

ilovemybaby888 發表於 18-3-9 11:06

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-12 12:44

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至