少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題
無心機讀書(emoji)

大宅

回覆 mama.. 的帖子

可以讀一些教專門技能的中學,如工業中學 有關體藝的中學,又或下這間航海學校,但好似係寄宿學校. 如他喜歡水上活動,可考慮.

香港航海學校
Hong Kong Sea School
地址:香港赤柱東頭灣道13-15號
電話: 28131561 電郵: [email protected]
傳真: 28132587 網址: http://www.hkss.edu.hk

別墅

mugka 發表於 18-3-1 17:22

可以讀一些教專門技能的中學,如工業中學 有關體藝的中學,又或下這間航海學校,但好似 ...

工業學校有初中嗎?
體藝會唔會難考呢?

大宅

1)在網上搜尋到下列兩家工業中學的資料:

九龍工業學校
Kowloon Technical School地址: 九龍深水埗長沙灣道332號。學校地圖
電話: 23860737 傳真:27089958
電郵[email protected]
網址www.kts.edu.hk

香港仔工業學校
Aberdeen Technical School地址: 香港香港仔黃竹坑道1號。學校地圖
電話: 25524141 傳真:25521702
電郵: [url=mailto[email protected]][email protected][/url]
網址www.ats.edu.hk

2)查過沙田賽馬會體藝中學 的收生要求(如下),應該不容易入讀!!!

*考生須具備以下條件:學業成績及品行良好;對體育或視覺藝術感興趣及具潛質;和有參與體育或藝術活動之經驗*

複式洋房

最好傳統男女校,讓他與他女朋友一齊讀書!

男爵府

mama.. 發表於 18-3-1 15:08
如題

捱到中3讀青年學院

水晶宮

mugka 發表於 18-3-2 11:32

體藝主力收B1生,有少許B2頭學生。
九龍工業中學已變了一般文法中學,是B3頭。

別墅

回覆樓主:

找老師及學校社工傾下,會因應囝囝情況,提供意見及資料給你。
出路也有很多選擇!

伯爵府

不讀書也有多出路, 找到興趣就鼓勵他去做,
老實講, 大學學位太多, 搵工不易,
反而技術人員仲有前途.

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

工業學校好似無咗啦!反而升中四可以讀職業相關嘅嘢!唔好太著眼成績,令佢保持開心校園生活。同老師傾吓先!有 d 學校無咁多呢方面嘅支援,主力傳統學術發展,要考慮吓比佢轉校,等佢過得開心同自信!父母嘅支持亦好重要,條條大路通羅馬,有父母接受佢,陪佢一齊行,前面嘅路會輕鬆得多,行歪嘅機會細晒!
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mama.. 發表於 18-3-1 15:08
如題
13歲仲好細應該得中二,點都好鼓勵佢捱過中三,如果決定不讀傳統中學,可考慮轉 vtc 職專文憑,學一技之長旁身,vtc 認受性高,資歷政府亦認可,日後有興趣可以繼續讀上去,但最少要完成中三先。

大宅

回覆樓主:

一定有出路!比啲信心

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至