少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

複式洋房

Wongmendy 發表於 18-3-1 17:01
自從17年底看過一集卡通片後,受驚後。不敢獨自睡。腦部會不受控制閃出「自殺」兩隻字,甚至有畫面。但心知 ...

看什麼卡通變成甘呀?有被害妄想症果d行為嗎?最緊要冇自殘!睇政府醫生還是私人的?效果點?我想睇私人但afford吾到甘贵...希望你小朋友甘細快d醫好!加油!

大宅

honey_2b5b 發表於 18-3-2 18:18
看什麼卡通變成甘呀?有被害妄想症果d行為嗎?最緊要冇自殘!睇政府醫生還是私人的?效果點?我想睇私人 ...

多謝你鼓勵。我也有排政府,但要等到2019年10月呀!我的私家醫生是$1200一節,一節20分鐘。每次最少兩節。

大家加油!

子爵府

回覆 Wongmendy 的帖子

有冇家族成員有精神病? 如有, 家族成員有否食藥? 你兒子這麼小就患上此病, 一般是家族遺傳,食藥會比較見效,如你不想食藥, 可叫他多做運動, 如每天跑半小時, 運動可幫助康復。

複式洋房

Wongmendy 發表於 18-3-2 20:11
多謝你鼓勵。他是年廿九看私家專科時初步斷症。我整個農曆年也恍惚、無助、痛苦。年初八再確診。我也有排 ...

我聽過墨非定律,但卡通可能是一個引,如是我也會一時難以接受!精神病是有家族遗傳。我建議除睇醫生外,也可多看心理精神科書找方法!或從宗教,身心靈著手。

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

我覺得應該通知學校一聲,耍俾學校知道。因為喺學校遇到乜情況冇人會预計到(依家D學生講说話)
幾年前我朋友屋企人試過患有強迫症,好似食咗藥一年定半年,之後keep 住覆該,醫生都話進展得好好

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

大宅

toys 發表於 18-3-7 14:42

多謝各位的鼓勵,感謝支持。

大宅

回覆樓主:

樓主,加油加油

大宅

Wongmendy 發表於 18-3-2 20:11
多謝你鼓勵。他是年廿九看私家專科時初步斷症。我整個農曆年也恍惚、無助、痛苦。年初八再確診。我也有排 ...
我識得一位精神科医生,好多少年男女睇佢,我身邊有兩個青少年睇過,都話好,價錢也合理,若需要資料可pm我

大宅

Wongmendy 發表於 18-3-12 10:10
多謝各位的鼓勵,感謝支持。又過了兩星期,兒子共看了三次醫生,第一次斷症,隨後覆診兩次。沒有吃藥,但 ...
有ADHD考級10,犀利呀.

水晶宮

Wongmendy 發表於 18-3-12 10:10
多謝各位的鼓勵,感謝支持。又過了兩星期,兒子共看了三次醫生,第一次斷症,隨後覆診兩次。沒有吃藥,但 ...

我女兒都有ADHD,也同樣有強迫症~~之前ADHD係政府睇,但D醫生話佢成績好即是無問題,我又見佢開始唔肯坐椅,出街既所以椅都唔坐,包括地鐵,巴士........連訓覺得坐係到訓,成日洗手等等.....去政府醫生到問佢咩事,醫生答我無事,係我唔識教佢喎........忍唔住去睇私家(何醫生)強迫症係有藥食,佢食左差不多一年,我就停左唔比佢食,原因係強迫症係食抗抑鬱藥,我唔想佢食落去.....加上醫生話其實好似抑鬱咁無斷尾,有可能復發,食左藥之後,我囡的確好左好多.......無再成日洗手,無坐係到訓,無唔肯坐椅,但都會揀椅來坐.....
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

毛容 發表於 18-3-22 08:44
我識得一位精神科医生,好多少年男女睇佢,我身邊有兩個青少年睇過,都話好,價錢也合理,若需要資料可pm我 ...

謝謝。有心。暫時不需。現在這一個醫生都跟進得好好。阿仔很依佢。thx thx

大宅

kcpak 發表於 18-3-24 08:39
我女兒都有ADHD,也同樣有強迫症~~之前ADHD係政府睇,但D醫生話佢成績好即是無問題,我又見佢開始唔肯坐椅,出 ...

原來真有同路人。謝謝。

水晶宮

Wongmendy 發表於 18-3-24 11:26
原來真有同路人。ADHD 同時有強迫症OCD真令人懊腦萬分。請問你囡囡有多大。她應該是行為型的OCD. 醫生說OC ...
我囡今年13歲啦~我囡反而ADHD既藥唔岩佢,試過幾隻都副作用強烈,對住佢係好火,自從確診埋強迫,我都轉換了心態,依家最重要佢開心,成績真心唔緊要啦......,有時考試佢緊張過我,反而我安慰佢叫佢放鬆.....佢每個星期都去游水,醫生話做運動幫到佢
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

自從17年底看過一集卡通片後,受驚後。不敢獨自睡。腦部會不受控制閃出「自殺」兩隻字,甚至有畫面。但心知 ...

祝早日康復

複式洋房

樓主你好呀.我有問題想問你.
我已pm你了

首頁

尾頁

跳至