興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我種左半年左右,最近2個月開始外圍的葉越來越黃,我都2-3星期淋透一次水,有落肥料,每天噴葉,但都唔明點解外圍既葉繼續黃,有時仲未自己落葉。
另外仲會有蜘蛛網,我昨天淋水終於見倒有隻普通蜘蛛仔,不過捉唔倒,已經噴左殺蟲劑。
有無人知道可以救我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

summary 發表於 18-3-2 13:19
我種左半年左右,最近2個月開始外圍的葉越來越黃,我都2-3星期淋透一次水,有落肥料,每天噴葉,但都唔明點 ...
dp想知

伯爵府

户外吸收陽光會緣D

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我個盆係放室內, 露台窗旁

子爵府

回覆樓主

睇得唔係好清楚,似乎盆口好細?可能根部長滿了。root bound. 換個大點嘅盆同check root check soil.
肥料係幾耐一次?有時太多太密會黃。錢錢係唔駛勤力地施肥嘅。
雖然錢錢耐蔭,意思係蔭蔭地佢都生存到,但偶爾比比陽光佢地會開心好多。
同埋,蜘蛛(唔係紅蜘蛛)係friend of your garden,佢幫你食害虫,你唔好殺錯良民。
I support autism acceptance!

複式洋房

Jolly 發表於 18-3-5 11:59
睇得唔係好清楚,似乎盆口好細?可能根部長滿了。root bound. 換個大點嘅盆同check root check soil.
肥料 ...

我都一個月先落肥一次,個盆新買架,係花鋪幫我揀的,但有蜘蛛唔會影響我盆金錢樹嗎?另外佢真係一路黃,我每日都見倒有落葉。
我久唔久都會開少少窗俾d光散身入屋的

子爵府

回覆樓主

一個月肥佢一次?太密了。一年一兩次就好喇。
另外,參考下呢度。
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/zz-plant/caring-for-zz-plant.htm

子爵府

回覆樓主

蜘蛛係好野來,種乜都好,見到蜘蛛請佢住下來,佢會幫到你。

複式洋房

Jolly 發表於 18-3-5 14:31

謝謝你,咁應該幾耐淋水?

子爵府

summary 發表於 18-3-5 14:32
謝謝你,咁應該幾耐淋水?

放室内?平時大風嗎?香港現時濕度高嗎?
當你唔大風,冇乜蒸發,相對濕度高過八十,你大可以兩星期比水一次,淋盆邊一圈就夠。唔駛淋到漏。

不過如果係我,我一定先睇下根有冇事先。有時根爛左,點搞都冇起色。

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jolly 發表於 18-3-5 14:31

原來係咁,多謝分享
但如果係到結網,我就怕

首頁

尾頁

跳至