懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽BB 4kg或以上係順產?
事源係咁的, 35週時我BB已度到有3044g
咁私家寫紙俾QE話係BIG BABY, QE醫生就同我講BB太大有機會要開刀, 4kg以上佢都建議我開刀, 如4kg以下都可以試下
我表示我想順產, 但醫生話其實都比較危險, 有機會出到頭出唔到身, BB會缺氧難產, 一聽完我完全諗唔到個畫面會係點
我本身有哮喘, 懷孕期間QE一直都要我覆診, TOUCHWOOD今年只有一次嚴重發作
下星期我會再去照BB尺寸, 之後再交報告俾醫生, 醫生話睇完份超聲先再同我傾

各位媽媽有無試過同一情況, 而又順可以順產呢?

男爵府

回覆樓主:

我b 3.46kg,我都生唔到,最後開刀。
我覺得開刀穩陣,爻唔過

男爵府

回覆樓主:

我試過, 果陣都有擔心, 我覺得睇你咩身型
我女又係大大件, 一直都係大3-4週, 我唔想開刀就38週返醫院早催生, 當時話順產大bb會有醫生喺隔離睇住, 驚佢出唔到黎, 結果醫生剛入到我已生左, 其實唔難生係個頭難出啲, 個磅數比超聲波預計輕。

大宅

kayannell 發表於 18-3-2 14:42
有無媽媽BB 4kg或以上係順產?
事源係咁的, 35週時我BB已度到有3044g
咁私家寫紙俾QE話係BIG BABY, QE醫生就 ...

我當年也是4kgs 以上,結果揀開刀,唔敢駁。

大宅

回覆樓主

如果係公立實要求先順產唔得再開刀,有d媽媽盤骨夠大係可以生到9磅/10磅。
如果本身嬌小就要諗諗啦,私家多數話開刀,快同安全

別墅

candiceb 發表於 18-3-2 15:16
我試過, 果陣都有擔心, 我覺得睇你咩身型
我女又係大大件, 一直都係大3-4週, 我唔想開刀就38週返醫院早催生 ...
我都高大嘅5尺7, 係QE醫生睇完報告, 再撳完我個肚話建議我開刀, 最恐怖係話出到個頭都未必出到個身, BB會因此缺氧, 非常危險

別墅

XX煩人一個 發表於 18-3-2 16:58
如果係公立實要求先順產唔得再開刀,有d媽媽盤骨夠大係可以生到9磅/10磅。
如果本身嬌小就要諗諗啦,私家多 ...
就係QE醫生建議我開刀, 所以我覺得好奇怪, 先問下大家有無咁嘅經驗.

公立叫得就即係駁唔過呢?

別墅

回覆 香蕉煎餅 的帖子

明白, 謝:)

別墅

回覆 day_bo 的帖子

明白, 謝:)

大宅

回覆樓主

如果連公立叫得,bb頭圍大/肚圍大,同媽媽有哮喘,醫生擔心媽媽同bb都情況唔好?
(因為通常食全餐都無聽話媽媽本身有哮喘要特別處理)

別墅

XX煩人一個 發表於 18-3-2 17:15
如果連公立叫得,bb頭圍大/肚圍大,同媽媽有哮喘,醫生擔心媽媽同bb都情況唔好?
(因為通常食全餐都無聽話 ...
醫生淨係話我BB太大, 如4KG以上建議開刀, 因為順產有一定危險

跟住我話我想順產, 佢就同我講有機會出到頭出唔到身, 咁BB就會缺氧難產, 非常危險, 話睇埋下星期五响私家照嘅超聲先再同我傾

我完全想象唔到點出到個頭出唔到個身, 但我亦有朋友同我講過真係有人試過生到BB鎖骨爆左

我想問下, 其實順產同開刀, 對BB黎講影响大唔大

係咪開刀安全啲呢? 其實我係想以BB為大前提

別墅

定係其實政府醫院根本上係無得選擇, 醫生話點生就點生

男爵府

回覆樓主

我大囝38週時照到超過4.3kg,醫生檢查我宮頸情況後直接建議我開刀,話bb太大我宮頸又好緊,驚肩難產,到時候會好危險,我聽從醫生建議於39週開刀,真係唔好搏

水晶宮

kayannell 發表於 18-3-2 17:33
醫生淨係話我BB太大, 如4KG以上建議開刀, 因為順產有一定危險

跟住我話我想順產, 佢就同我講有機會出到頭 ...

我可以答你,出左頭出唔到膊頭係所有產科醫生同護士最怕既其中一個惡夢,最差情況係bb 可以死亡,第二差係變植物人 (我真係見過,個大陸媽媽放棄左個bb 唔要佢)。
搏唔搏得過,你自己衡量喇。

大宅

kayannell 發表於 18-3-2 17:33

跟住我話我想順產, 佢就同我講有機會出到頭 ...

傳統順產對媽媽康復速度效果會好d,不過宜家既技術黎講,開刀也唔係太差,係坐月護理有所不同。
不過公立醫院既醫生都建議得就應該順產有一定危險性,如果可以,佢都會以順產為主。

Bb鎖骨裂係可大可少,我個b去健康院檢查都有check到鎖骨裂(順產),聽聞嚴重會個邊手會無力,不過醫生話你個b都好夠力,應該影響唔嚴重,可以自動修復。
嚴重就真係好大鑊,媽媽再考慮考慮。

男爵府

我生過兩個b,雖然佢地出世無4kg咁重,但我睇到此post,厚多士回樓主....
明白想順產,係對BB同媽媽都好,但私家同政府醫生都提意你開刀,咁你諗下醫生既專業意見,唔會好得過你意願咩?
關刀係傷口痛耐少少,但確保你同BB既安全同健康,都係乖乖地聽醫生講啊

男爵府

kayannell 發表於 18-3-2 17:07
我都高大嘅5尺7, 係QE醫生睇完報告, 再撳完我個肚話建議我開刀, 最恐怖係話出到個頭都未必出到個身, BB會因 ...

我係因為生過一胎都係大b, 同埋我5尺9高, 所以醫生覺得我可以順產。
如果醫生都叫開刀, 咁就跟佢意思, 你都話以bb安全為前提。我生完同房有個b鎖骨裂左, 佢唔係特別大隻都裂左, 聽完都好驚。所以如果真係擔心, 就開刀啦。

別墅

cindywy 發表於 18-3-2 17:53
我大囝38週時照到超過4.3kg,醫生檢查我宮頸情況後直接建議我開刀,話bb太大我宮頸又好緊,驚肩難產,到時 ...

醫生就係咁講(emoji)

別墅

回覆樓主

多謝各位意見

別墅

回覆 kayannell 的帖子

我私家話明 big baby (臨生前照 over 3.8kg) QE 都焗我食全餐,若叫得你開刀就好開刀啦,一定比順產安全!我生唔到最後都俾我開刀,結果生出黎 4.03kg, 仲重過預期!千祈唔好駁!

首頁

尾頁

跳至