自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del.

大宅

回覆樓主

呢度的人成日睇吾起人啦,住公屋既人佢地都想住私樓,有能力先得架

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

咁計既咩?應該用市值租金減現時既租金喎,起樓唔駛成本?

大宅

littlesister 發表於 18-3-3 19:52
咁計既咩?應該用市值租金減現時既租金喎,起樓唔駛成本?

無錯起樓要成本。公屋是基建的一種。層樓最終都係屬於政府。唔係公屋租戶呢。

我係文中提及“我角度起公屋,起道路,起學校.起公屋的屋邨街市..社會基建一種。
難道沒生小朋友的納稅人要鬧政府撥得錢多去教育?

如果樣樣都計市值,難道要政府收學生“市值”學費。
政府康民署羽毛球場要收“市值”租場費。
公立醫院收“市值”醫療費

琥珀宮

畀面勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 19:54
無錯起樓要成本。公屋是基建的一種。層樓最終都係屬於政府。唔係公屋租戶呢。

我係文中提及“我角度起公 ...

如果係基本就應該人人都可以享用,好似道路、郊野公園之類,只係部份人先享用到就唔係基本架啦,其實冇人睇唔起公屋住牙戶,但公屋戶已經接受緊公帑資助,而且租金已經好平,再免租就更唔公平啦

子爵府

回覆樓主

社會基建既話應該係人人有份...

講真,真係補貼好多,d地拎出去賣幾值錢

男爵府

回覆樓主

香港就係投訴之都,只正如樓主話齋,有派到福利但唔受惠的人都會鬧,就連全民派錢人人受惠都一樣有人鬧,就正如黃子華講的「魚蛋理論」:點解佢有三粒魚蛋我得兩粒,你俾返多一粒我我都唔要,我要你攞走佢果粒

大宅

littlesister 發表於 18-3-3 20:20
如果係基本就應該人人都可以享用,好似道路、郊野公園之類,只係部份人先享用到就唔係基本架啦,其實冇人 ...

首先文中我都話免租冇意見。第二公共房屋都算係基建。
難道只有病人受惠的公立醫院,也是只有部份人(病人)受惠。身體健康的人就話用唔到唔算基建。而且公立醫院都唔係收“市值”診金。
公屋建設亦會有附近設備,大家都用。 D街市未賣俾領展時,都唔係淨係公屋住戶,個個都可以去買餸。
層樓最終都係屬於政府,唔係公屋租戶。
我開帖都係想講下自己觀點同埋澄清其他人對公屋富戶誤解。多謝你的意見。

琥珀宮

畀面勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 20:29
首先文中我都話免租冇意見。第二公共房屋都算係基建。
難道只有病人受惠的公立醫院,也是只有部份人(病人) ...

你搞錯啦,醫療係人人有需要時都可以享用,駛用權係平等既,公屋唔係喎,大把人想住公屋但唔容許

大宅

littlesister 發表於 18-3-3 20:35
你搞錯啦,醫療係人人有需要時都可以享用,駛用權係平等既,公屋唔係喎,大把人想住公屋但唔容許
...

公屋都係“有需要”的合資格香港居民都可排隊申請。公立醫院專科新症都係要排。公屋居民都有人要交稅。

唔係想挑起罵戰。每人睇法唔同,我講下數據,係咪即係某些社會上聲音講得補貼甘多。
你可不認同我,但我尊重你的看法。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 20:41
公屋都係“有需要”的合資格香港居民都可排隊申請。公立醫院專科新症都係要排。公屋居民都有人要交稅。

...
公屋有「市值租金」㗎,如果你用「市值租金」減去「現時租金」,你咪知道「補貼」左你幾多⋯⋯

子爵府

回覆樓主

It is so misleading; and one shouldn’t interpret that amount as subsidy.

琥珀宮

hahaha789 發表於 18-3-3 19:19
其實近年數據,政府補貼公屋每戶每月補貼$1,$3。最多$140。

唔明數字點計出嚟,淨係管理費唔使交,已係一種補貼。

我睇法相反,唔好再標籤公屋居民必富,亦同時必窮。

睇新聞有講研究點幫N無人士,我贊成,我交嘅稅應幫呢類人士,公屋已享受咗福利。

琥珀宮

畀面勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 20:41

...

我講緊香港廉價醫療既駛用權係人人平等,唔需要再細分用邊種專科吧!總之住屋上,公屋居民已經享用緊福利,政府係補貼緊佢地,唔係幾蚊咁簡單

大宅

littlesister 發表於 18-3-3 21:05
我講緊香港廉價醫療既駛用權係人人平等,唔需要再細分用邊種專科吧!總之住屋上,公屋居民已經享用緊福利 ...
我講專科係因為都係因你講醫療。一般有需要人士急症都要排隊啦。有需要人士排公屋都一樣。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 21:09
我講專科係因為都係因你講醫療。一般有需要人士急症都要排隊啦。有需要人士排公屋都一樣。
...

點會一樣,急症室大把冇事既人去睇,醫院唔會拒絕,最多要等好耐,但公屋係好多人冇資格申請,你講緊都未明,算了.......

侯爵府

畀面勳章

hahaha789 發表於 18-3-3 21:09
...

急症唔洗計入息,人人也可以排,係比你選擇用唔用lee個服務;但公屋唔係,你想排都要符合條件先可以排,我覺得唔可以混為一談。

大宅

caryfox 發表於 18-3-3 20:57
公屋有「市值租金」㗎,如果你用「市值租金」減去「現時租金」,你咪知道「補貼」左你幾多⋯⋯ ...
公屋間樓係政府。最終都唔係屬於公屋居民。正如康民署租場打羽毛球一樣。租緊個場時可以用,用完歸還。

難道冇生小朋友的納稅人又可以話資助你子女資書,因政府有俾學券,冇收足你市值學費。

交最多稅的人都未出聲啦。如果你認為交薪俸稅多,薪俸稅佔政府收入9%。百分之十都不到。何況公屋居民可能自己都要交稅

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至