論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔識煮飯買餸煲湯我忍,唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,淨湊仔唔做清潔我忍,忍到連屋企都唔想返,各位我几時先忍完?

子爵府

anniter1000 發表於 18-3-4 08:31
唔識煮飯買餸煲湯我忍,唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,淨湊仔唔做清潔我忍,忍到連 ...
請過個啦
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

公爵府

唔識煮飯買餸煲湯我忍,唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,淨湊仔唔做清潔我忍,忍到連 ...

請過個啦

子爵府

真係唔係個個工人都咁衰,唔使忍,炒啦!

試吓再請,踫吓運氣

我鄰居印姐一凑2,

之前,見佢凑住一個男B, 好好心機,舊年佢太太又生多個女,都係一個工人,仲要間屋過仟呎

早两天,見印姐企係街口,揹住B 女係心口,等校車接男孩返學,我去完街,又見佢揹住B 女,佢話要去凑放學,冇校車送返屋企

所以,都有盡責工人,唔使忍,炒啦!

水晶宮

想象唔到呢個工人你仲可以忍,冇佢會死咩,炒左佢搵個過,種壞晒D工人

象牙宮

外傭特有性格 : 講大話, 偷懶, 駁咀,對長者态度差, 不尊重長者。刺激雇主, 令雇主激心/激氣。

忍到連 ... 長期你會情緒病。(結果)
1. 唔識煮飯買餸煲湯我忍,
2. 淨湊仔唔做清潔我忍,
3. 唔叫早晨我忍,博嘴我忍,借錢有人質係手唔敢唔借我忍,

唔識煮飯, 買餸, 煲湯 = 不願學? 不願做?
唔做清潔= 沒時間? 不想做?
原因 懶, 偷懶, 講大話。

找一找原因, 針對性安排工人時間?

1. 湊仔不需要時時抱, 幼兒睡時, 清結+家務
早上未飲奶前, 打掃好家。飲奶后, 續做。
幼兒睡時, 可做家務的。幼兒醒時, 自己洗米, 備菜。

2. 煮飯, 煲湯 = 有電飯鍋, 電煲湯 (成本國產的几百元)
3. 買餸 (返工買, 六, 日, 帶她一起買几天菜) 也有智能鍋。

博嘴,借錢唔叫早晨我忍,
博嘴 目的, 是不認错, 有改正错就是。

方法 :
A. 清潔
你說, 日間沒時間, 無法做, 那我回來時, 你做清潔

B. 工作表。
你說, 寫每日行程。包括 小休, 午覺

6:00 起床

12:00 午飯
飯后休怎。
沖涼。

9:00
倒垃圾
睡覺

C. 裝CCTV.

D. 和工人坐低傾
1. 她覺得工作能力如何???
2. 說出你要求,
3. 問你有能力跟雇主的生活方式?
4. 你博咀, 原因你永是對? 有好處么?? 事情是需要解決?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

別墅

我之前個個同你個工人一樣, 因我要返工我都咩都忍, 叫佢唔應早晨唔講清潔唔做,仲日日我返到屋企佢就黑面,我都忍左一年半,最後佢覺得已成功挑戰到你底線,連bb野都求其做,我就接受唔到炒佐佢 , 之前日日返屋企都系唔開心,宜家換左個有禮貌話頭醒尾,返到屋企好舒服,因為咩都幹凈曬又開得飯

別墅

我唔忍了!

男爵府

陪月勳章

唔炒佢既話………………@@
佢以為佢自己係全世界最叻,又可以“食”住僱主既工主,任佢為所欲為,我認為你最好盡快請過另-個,然後痛快炒佢!

大宅

炒左,不過好惊,下一個會仲衰。

男爵府

陪月勳章

anniter1000 發表於 18-3-4 11:47
希望你下-個工人正正常常,幫到你手啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你咁忍佢, 就係驚無人揍你小朋友, 忍到而家仲無返來, 一樣無人揍小朋友。
唔返來, 遲吓若大肚, 亦無人揍小朋友。

子爵府

anniter1000 發表於 18-3-4 11:47
炒咗
個工人係咪笑晒? 好開心?

唔好怕煩,寫信入境處投訴佢!

等自己抖吓,回下氣先,慢慢揾,唔好心急揾断约!

大宅

佢係度喊,佢都唔知几鐘意係度做,淨湊仔有糧出,包食住,去邊度搵,我又唔敢鬧佢,佢以為自己做得好好添,佢發夢都估唔到我會炒佢,佢以為我無左佢唔得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

anniter1000 發表於 18-3-4 16:40
佢係度喊,佢都唔知几鐘意係度做,淨湊仔有糧出,包食住,去邊度搵,我又唔敢鬧佢,佢以為自己做得好好添, ...

佢喊係無咗份咁好的工。

子爵府

佢係度喊,佢都唔知几鐘意係度做,淨湊仔有糧出,包食住,去邊度搵,我又唔敢鬧佢,佢以為自己做得好好添, ...
等佢喊死佢囉!
對付工人唔一定要忍,做得唔好,一定要出声,纠正,要食住工人,唔好俾佢發圍

佢哋多數讀書少,冇文化,又冇家庭教育,不知分吋,好工人,唔係冇,真係睇你有冇命水揾到!

佢哋係菲律賓打工,跟主人出街,係抱住BB 坐係旁邊,睇住主人同朋友食飯,冇得食架!

嚟到香港,俾香港僱主善待後,就不知感恩,惡過僱主,真不知所謂!

男爵府

對於黑面舊工人,我都一直忍,唔係冇佢唔得,而係我太nice。最後頂唔住炒佐佢,佢又係好無辜咁喊求我,我梗係唔會返轉頭。氣頭過後我反思,覺得其實自己都有責任,對於工人有任何不滿我應該第一時間提出督促佢改返,從一開始就嚴格要求,唔好讓工人覺得我底線好低。好彩第二個工人夠醒目又主動,我又總算有啲經驗,所以大家相處融洽,好感恩。希望樓主都搵到個好工人,記住千祈唔好太善良忍讓。

大宅

我忍佢係因為個女係佢手,換一個新又驚對我女唔好。

別墅

我起初同你一樣nice
唔太想理佢,我個仔上午8點幾返學,下午4點半接返黎,全日佢都冇乜做,日日閃出去2粒鐘,我問佢出去做乜,佢答我買m巾,日日去買m巾!!!日日都黎m!新年我個仔d利是仲攞左幾封!我都算了
但今日聽到佢鬧99,今晚要好好好整治下佢!

首頁

尾頁

跳至