0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人有一個四歲小朋友及一個四個月既BB
他們也是我親力親為湊大的
以下是我自己個人湊小朋友的少少經驗
純粹分享及交流下

BB 由一個月開始我已經開始訓練佢自己入睡,首先要定他一個時間表,當然個時佢還未介夜奶,所以開頭會辛苦

BB床
由他出世開始,我要他自己訓在bb 床,任何睡覺時間都是睡在bb 床,不可以與大人同床,目的是要他獨立睡覺

安撫物
另外要給他一個奶咀,每當佢要訓覺的時候先會給他,其餘時間不會比,如途中訓覺時跌奶咀而佢又不會醒我都不會給他吃奶咀,除非他喊先會再給他,因為我要令他知道吃奶咀的時候就要睡覺

環境
訓練他入睡時,必須要令他知道日與夜
每當早上下午,他要訓覺,必須開燈
每當晚上,他要訓覺,必須把房間熄晒所有燈,只開一盞暗燈

訓練時如果bb喊,我會安撫他的情緒,抱下他,當他冷靜完,還未睡著時我會抱回他在bb 床上,一邊自己吃奶咀,一邊自己訓,然後閂門,留返少少門空隙,再留意他睡覺情況
,如果他肯吃奶咀而又不會喊,已經成功了一半,只要每次都是這樣做,他會自己慢慢訓,如果途中跌奶咀,他喊,只要比返奶咀就可以,不要經常抱他拍他去氹他睡

現在我的小孩已經四個月了,每次他要睡覺時只要給他奶咀,他就可以自行在bb 床訓,完全不用抱他拍他睡,當然有時候會扭計,但我只會抱他幾分鐘就必須放回床上

小貼士
BB在日間活動時,媽媽可以抱多d他,可以令他做多d運動,例如踢下腿,做下抬頭動作,傾下計,目的要他消耗體力
除左睡覺訓在bb 床上,其餘時間他清醒時,不要在bb床玩,目的是要他知道只有睡覺時間訓回自己既bb 床

雖然自行入睡是一個很好方法,但亦都有缺點,每次出街很難入睡,抱住他和在baby car sit 都唔會訓,因為他已習慣睡在自己床上
另外奶咀已成為他的一部份,可能日後戒奶咀會比較難一點

以上是我個人分享同經驗,每個bb 都唔同,希望以上可以幫到大家

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主

謝謝樓主分享

別墅

jlxss 發表於 18-3-4 12:46

我都係咁樣做時間表好重要

同我會知道bb就黎係訓教時間就要抱佢落床仔
佢會自己慢慢入睡
試過如果等佢喊要訓教先抱佢落床
就會扭眼訓扭得好厲害

同埋準備好晒佢訓教就關門等佢自己訓
唔好陪佢咁耐 慢慢佢就會習慣唔駛人陪同氹

另外 佢扎醒喊我唔會抱佢 我會俾返奶咀佢
等佢自己再訓 最多拍下佢心口仔
俾左奶咀無喊就算未訓 我都會關門唔理佢

久而久之 除左bb學識自己訓教外
有時佢訓醒我未訓醒 佢都唔會喊要人抱或陪
會自己係床仔玩等我地起身 或玩玩下自己又會訓返

別墅

wing901 發表於 18-3-4 17:38

但bb依家5個月 唔知係咪吽牙仔
訓得唔好又扭得比較厲害

不過我都會不斷重覆
喊➡️奶咀(扭得厲害拍拍心口)➡️等佢冷靜➡️出房關門

但我唔會同佢講野或出任何聲音
有時要重複以上5、6次先會自己訓著

各位媽媽一齊加油(emoji)(emoji)

大宅

wing901 發表於 18-3-4 17:38

係呀,由細到大訓練係最快最有效
有時我係房間睇住佢訓,佢反而唔習慣有人係度,要我行開左先得
同你一樣,佢朝早醒左都唔會嘈食奶,自己係度玩,肚餓先叫下咁

別墅

jlxss 發表於 18-3-4 17:58
係呀,由細到大訓練係最快最有效
有時我係房間睇住佢訓,佢反而唔習慣有人係度,要我行開左先得
同你一樣 ...

哈哈我阿b同你完全一樣
有時我係房反而訓唔到
我一出房 過一陣就訓左

大宅

我小朋友2歲前都係關燈關門就自己瞓覺,但自從轉左兒童床可以自行上落床之後就唔可以再自己瞓,因為佢會落到床再開門出來搵人,要我係隔離篤住佢唔俾佢落床,現在變返要陪瞓。

別墅

請問樓主。我B兩個月啦 大部分時間一放下就喊 試過塞奶嘴比佢 佢訓五長/五肯訓
如果佢訓左途中大喊 塞奶嘴無用 係米可以抱起佢 安撫佢 等佢五喊再放番 不斷重複即呢個動作?

大宅

YWLL 發表於 18-3-4 23:49
請問樓主。我B兩個月啦 大部分時間一放下就喊 試過塞奶嘴比佢 佢訓五長/五肯訓
如果佢訓左途中大喊 塞奶 ...

正常一個無事既bb 就可以重複咁做,但你都要留意係咪有其他原因而導致佢喊,例如係咪熱定凍?肚餓定嚇親?
好似我個仔兩個月既時候,無啦啦自己訓唔到要我抱,我都抱左三次都係咁,一放低就醒,後來我自己諗下佢咩事會喊,平時佢會自己訓架嘛,後尾原來發現佢唔夠飽,我就試下每餐加一安奶比佢,到晚上就無左咁既情況啦
所以要留意bb係咩情況都要用幾日試下佢架,如果唔係唔夠飽,加左奶都唔飲,咁即係唔係飲奶問題,再試多日晚上係咪又扭計,再搵其他原因,可能有肚風佢又會唔舒服,嚇親驚又會,所以湊bb都係一種學問黎(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

真係好好既分享,多謝你

大宅

littletutor 發表於 18-3-4 22:51
我小朋友2歲前都係關燈關門就自己瞓覺,但自從轉左兒童床可以自行上落床之後就唔可以再自己瞓,因為佢會落 ...

我都明白小朋友一長大後佢會有自己思想,想媽咪陪住佢訓,所以我都諗緊我個仔如果再大d,識得上落床後應該點樣訓練佢自己一個人訓一張床,我暫時只諗到同佢同房,但分床訓,比佢知道媽咪同佢係同房,等佢無咁驚,因為小朋友仲細,分房間訓真係難d

大宅

jlxss 發表於 18-3-5 11:42
我都明白小朋友一長大後佢會有自己思想,想媽咪陪住佢訓,所以我都諗緊我個仔如果再大d,識得上落床後應該 ...

係呀…我現在都係同房分床,同佢一齊瞓佢自己房,希望有一日等佢有足夠安全感自己瞓啦! 再大點可能要求有私人空間,想陪多一陣都唔俾

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

多謝分享!我都係靠奶咀同環境來培訓個仔自行入睡架!

珍珠宮

回覆樓主

咁樓主4歲小朋友都係已經獨立訓一間房了嗎

大宅

RubyYu07 發表於 18-3-6 21:34
咁樓主4歲小朋友都係已經獨立訓一間房了嗎

我大仔就係因為寵壞了,由細到大都一齊訓,現在叫佢獨立訓已經唔可以了,氹佢買張床都唔肯,何況細仔出世後,佢特別痴身

複式洋房

回覆樓主:

請問初生嬰兒既時間表大概係點?大概2個半至3個鐘食次奶?

水晶宮

我大女以前唔肯食奶嘴,細女而家又唔肯食,唔可以用呢樣安撫。。。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至