嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有隻手發唔到力,有無咩嬰兒用品可以幫到餵奶同抱b?我好驚跌親bb

複式洋房

有無咩建議?

水晶宮

alien19862001 發表於 18-3-5 09:00
我有隻手發唔到力,有無咩嬰兒用品可以幫到餵奶同抱b?我好驚跌親bb

餵奶用哺乳枕。可以的話用揹帶或 sling 減少抱B。
有冇睇過醫生/物理治療?

回覆 alien19862001 的帖子

Hello alien19862001,媽媽隻手有改善嗎? 產後體內賀爾蒙分泌改變,加上長時間抱住BB,都有機會令媽媽隻手關節有麻痺痛/發唔到力 ,平日多留意用手習慣,減少拎重物或者抱BB,等手部韌帶得到充份休息,如果情況已經一段時間都冇改善,需要向醫生查詢睇下有冇需要食藥或者接受物理治療。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

放bb 響床度餵奶,要墊高bb 少少。

子爵府

放high chair 餵

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-8 14:18
回覆 alien19862001 的帖子

Hello alien19862001,媽媽隻手有改善嗎? 產後體內賀爾蒙分泌改變,加上長時 ...

我都係,手腕骨好痛,但餵人奶,可以點?唔食得藥,查得野
回覆 eyslam 的帖子

Hello eyslam ,媽媽有冇試過用熱毛巾敷下手腕位置呀? 媽媽多留意日常生活用手習慣,不要集中用手腕嘅力,盡量減少拎重物同做重覆性手腕動作,可以的話請家人幫忙分擔家務同照顧BB,等手部韌帶得到充份休息,亦可以試下用護腕保護手腕,做多左手部伸展運動,如果痛左一段時間就可能有發炎,需要向醫生查詢睇下有冇需要接受物理治療或者處方消炎藥物。祝您早日康復。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至