論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-17 14:53
請2個月無薪病假?

叫佢來回機票自己出錢。

‘’寫定如果遲過幾時返記當自己辭職, 你保留追討1個月通知欠薪權利。“
應該係我寫然後叫佢簽名?

珊瑚宮

jitjitma 發表於 18-3-17 14:49
工人話唔辭職,請兩個月病假,然後回來繼續做。。。咁點?如果佢兩個月後回來話已經醫好左,我係咪只可以 ...
她如真係二個月後得番半條命夾硬返你家 都吾知邊個慘
玩具萬歲!

男爵府

fitfish 發表於 18-3-17 17:32
她如真係二個月後得番半條命夾硬返你家 都吾知邊個慘

我就係驚呢樣

水晶宮

jitjitma 發表於 18-3-17 15:05
‘’寫定如果遲過幾時返記當自己辭職, 你保留追討1個月通知欠薪權利。“
應該係我寫然後叫佢簽名?
...

應該係佢寫比你及簽名。

天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

jitjitma 發表於 18-3-17 17:45
我就係驚呢樣

不如氹下她補多少錢比佢 叫她回鄉安心養病 好番之後重新聘用(講下姐)
或照她講當請假。等她回来捱埋份约。又或者她不能如期返香港都未定
玩具萬歲!

大宅

jitjitma 發表於 18-3-5 15:31
姐姐因為腳腫,入左政府醫院,醫生話心臟有問題,要做手術,一係開胸,一係微創,微創要自費大約6萬!
我想 ...

你買個保險好似......
其實好的保險公司家傭保係除了住院醫療費用,住院現金同嚴重疾病都可以承保,而且仲有埋保障工人欺詐行為的損失!一年費用唔貴,你如果想知SMS講吧~
Don't worry, be happy to yourself and your family!

男爵府

Bigpig_2007 發表於 18-3-17 21:36
你買個保險好似......
其實好的保險公司家傭保係除了住院醫療費用,住院現金同嚴重疾病都可以 ...

而家已經太遲!我買的是「x十字」,只能怪自己沒有睇清楚就買

別墅

20020116 發表於 18-3-5 22:23
唔好怪我冷血講一句,連非自己公民嘅病政府都去醫,唔怪之我地香港醫療負擔咁重啦
...

政府醫院婦科病房好多工人姐姐,有一部份係嚟咗一兩個月就話發現有病要做手術要醫,因為有身份証又係可以100蚊一日咁享受醫療福利⋯雖然佢地有病好慘,但有時覺得點解香港政府要全包佢地醫療呢,唔可以好似外國咁樣要佢地畀返外國人費用咩?我以前喺外國生活有咩病都係唔可以享受當地人福利⋯

珊瑚宮

亞菲最喜扮打工來医病。香港人有病吾該慢慢排
玩具萬歲!

公爵府

fingting 發表於 18-3-18 03:45
政府醫院婦科病房好多工人姐姐,有一部份係嚟咗一兩個月就話發現有病要做手術要醫,因為有身份証又係可以1 ...

同意!如果喺香港因工、因車禍…之類緊急性受傷、或是危急突發性疾病,救佢地係應該,但長期性疾病,例如婦科,香港冇責任包佢醫療,贊成收取外國人手術費

首頁

尾頁

跳至