少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔17歲想同同學去日本旅行,自己利是錢有兩萬幾,我同爸爸都唔讚成佢就發脾氣,佢覺得自己已經大過,佢唔要做綑腳仔,真苦腦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

未夠18歲好多洒店唔比入住,另外如有突發事件㸃解決對應?日本係二十歲成年,2個未成年少年隨時唔比入境。

大宅

yuyueng 發表於 18-3-5 22:11
未夠18歲好多洒店唔比入住,另外如有突發事件㸃解決對應?日本係二十歲成年,2個未成年少年隨時唔比入境。 ...

佢講同學仔試過自己去台灣,我都唔知真定假,初時仲話去馬爾代夫知道太貴改去日本,現在我同老公會做被動,如果入境都有問題就要搵機會同佢講,但我要搵D證明比佢先得

男爵府

QQHIN 發表於 18-3-5 22:28
佢講同學仔試過自己去台灣,我都唔知真定假,初時仲話去馬爾代夫知道太貴改去日本,現在我同老公會做被動 ...

入境就冇問題既,因亞仔16歲年初三自己黎新宿揾我地,但住酒店未成年唔知得唔得,我識一個十七歲既男仔自己一個去左日本住膠囊酒店,又check到in,其實睇你地放唔放心啫,基本上日本都好安全,只要事前做好資料準備,問題都唔大,同佢傾下,講出你既憂慮,大家揾個共識吧!

子爵府

親子王國15週年勳章

我好多同學都係 DSE 後即刻去日本玩 5、6 天,冇聽過佢地話入境、酒店 check in 有問題,有 d 住 YMCA 民宿(同學全部都係女仔,都係未夠 18)。如果擔心就大家講出黎,搵對策、辦法、Plan B Plan C,一開波就 say no,係人都不服。如果仔仔有齊所有資料回答到你所有問題,有曬全計劃、緊急聯絡方法、行程,咁就畀佢去。

其實你應該開心,依家好難得有男仔表明唔想做「裙腳仔」/「宅男」。

大宅

2024年龍年勳章

真的要睇你地一家有冇自由行的經驗嗎?如有17歲男仔去日本應該可以的,我家小朋友都在DSE後自己和同學去旅行。(仔和女都是17歲)

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

QQHIN 發表於 18-3-5 20:42
呀仔17歲想同同學去日本旅行,自己利是錢有兩萬幾,我同爸爸都唔讚成佢就發脾氣,佢覺得自己已經大過,佢唔 ...
唔洗咁担心,而家年青人興考完dse就去外地自由行,早幾年我仔都係17歲,考完dse就同埋幾個同學去台灣自由行8日,最初我同老公都有d担心,同阿仔講出自己嘅憂慮,要佢寫出行程、計劃及要準備的物品
阿仔好用心寫好,結果一行幾個同學都玩得好開心,阿仔每日都有whatsapp聯絡,佢都好厲害幾千蚊可以玩到8日(住民宿),跟住第二年同我地去旅行,仲識教番我地點執行李係最快,同埋點用wifi蛋
17歲唔細啦,唔好一講就反對,不如講出自己嘅憂慮,要佢寫出行程、計劃,大家有商有量

大宅

回覆樓主

多謝各位意見!

已經同仔講咗我們嘅情況,等他比資料我哋再同佢商量

別墅

QQHIN 發表於 18-3-5 20:42
呀仔17歲想同同學去日本旅行,自己利是錢有兩萬幾,我同爸爸都唔讚成佢就發脾氣,佢覺得自己已經大過,佢唔 ...

我仔都係 17 歳,今年考 DSE 後約左幾個同學去東京玩,我都好擔心,因他未試過離開過父母,自己去自由行架,他又唔交帶,經常在港也唔覆 whatsapp、唔聽電話,平日又多甩漏野,我仲擔心啦!不過,諗深一層,他一向也唔獨立,或許今次自己行可能今他有所成長吧!

大宅

maymay_1 發表於 18-3-7 19:05
我仔都係 17 歳,今年考 DSE 後約左幾個同學去東京玩,我都好擔心,因他未試過離開過父母,自己去自由行架 ...

我仔6月尾之後先17歲,讀緊中四,一家人去旅行都是在小學階段之後未去過,平時手機用震機丶唔覆whatsapp、搭巴士唔同我哋坐只是活在自己世界,所以擔心佢可否應付得來!

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

QQHIN 發表於 18-3-7 20:36
我仔6月尾之後先17歲,讀緊中四,一家人去旅行都是在小學階段之後未去過,平時手機用震機丶唔覆whatsapp、 ...
要佢寫好行程,計劃,要預備的物品,及承諾,例如承諾為免父母担心要每天whatsapp....若果唔遵守就無下次
比個機會仔仔獨立,都係一種鍛鍊一種學習,將來有個開心愉快回憶

想當年我會考完,成班同學約埋去大嶼山宿營3日,我父母話我係女,危險唔比我去,當時喊左幾日,幾十年後到而家,仲覺得好遺憾,無左成班同學有嘅開心回憶

男爵府

QQHIN 發表於 18-3-7 20:36
我仔6月尾之後先17歲,讀緊中四,一家人去旅行都是在小學階段之後未去過,平時手機用震機丶唔覆whatsapp、 ...

原來有時當媽媽唔係佢身邊時,佢地都可以做得好好架,不嬲同亞仔去旅行,喼又係我執,証件又係我keep,但今次我同先生出發先,佢第三日黎揾我地,自己執喼,睇門口,大致上一切妥當喎,淨係唔見左條行李帶,原來佢地大個喇,我地要放手俾佢地試下,最緊要揾過好D既電訊商,等大家方便聯絡,有D野提點下佢,我就同亞仔講,千祈唔好幫人拎野,攪好行程就冇問題架喇

男爵府

sman 發表於 18-3-14 02:45
原來有時當媽媽唔係佢身邊時,佢地都可以做得好好架,不嬲同亞仔去旅行,喼又係我執,証件又係我keep,但今 ...
係呀! 要提點仔女千祈唔好幫人拎野,同埋證件、錢要跟身
17歲唔細喇,放手比佢學習獨立,等佢地將來有個愉快的回憶

子爵府

在家長角度17歲仲好細, 但在於佢地已經覺得自己大個仔大個女了.

我個仔都同我講左佢出年考完dse都要同同學去日本旅行. 佢都話佢好多同學已經自己出過國去旅行, 有D平時有做partime, 一有假期就出發.

考完dse我仔都係17歲, 不過可能佢小學已經去過交流團, 中二又做過交換生, 所以我都會放心俾佢出去見世面. 我成日同佢講"男兒自在四方", 趁後生要出去見識下呢個世界, 擴闊自己的視野.

象牙宮

有同學夠18歲嗎?
去日本又唔洗擔心,舊年亞仔都同班同學去玩左10日,
我地好放心喎。

象牙宮

sman 發表於 18-3-14 02:45
原來有時當媽媽唔係佢身邊時,佢地都可以做得好好架,不嬲同亞仔去旅行,喼又係我執,証件又係我keep,但今 ...
岩呀!有時父母成日擔心佢地唔識做唔到,其實有好多事只要放手佢地可以做得好好,
特別男仔會發揮小宇宙的。

大宅

mercurycc 發表於 18-3-15 19:13
有同學夠18歲嗎?
去日本又唔洗擔心,舊年亞仔都同班同學去玩左10日,
我地好放心喎。 ...

全部16/17歲中四學生,可能覺得要同同學去旅行應該考完DSE 先去玩啦!

象牙宮

QQHIN 發表於 18-3-15 21:04
全部16/17歲中四學生,可能覺得要同同學去旅行應該考完DSE 先去玩啦!

有16-17歲已係中六生喎,如果中四就放暑假去幾日都唔係大問題既。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都係17,早兩個月都自己去台灣玩了3日,開初都擔心,話曬都第一次自己出門(去到先join舊同學一齊玩),但見始終都有第1次,都要放手的。

大宅

日本算好安全了,幾個17歲男仔一起自由行問題不大丫,17歲都中六生了,可以應付好多事情,現在網路發達,大城市裡叫天不應叫地不聞的可能行不大,不用太擔心吧

首頁

尾頁

跳至