論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

黎緊準備要續約,但心思思想換工人。

資料32歲印尼姐姐,有一5歲小朋友。
講明淨做4年,即係續多次2年後都要再搵。
未結婚生仔之前係香港做過四年同一僱主。
照顧3狗1Nb

講反我係ftm,一家4口加隻貓。
佢主力做家務買餸煮飯加送大仔上落校車。
佢係幾勤力但一d都唔細心,日日執野都會唔知d野擺邊,十問九不知,我自己把幾火自己執返叫佢抹完跟返原位擺,講咗年半都係咁。煮飯ok唔難食但份量勁多唔識就份量,如果唔叫佢煮少d基本4餸1湯(兩日買一次餸每次$200)有時候都唔知佢真蠢定扮蠢,但唔會博嘴博舌、無偷野同講大話,不過同佢講乜都係例牌答知道同ok,之後做錯,所以好嘔血。
仲有無乜衛生常識,病咗叫佢休息多喝水都管唔住自己係要岀黎了下bb玩,叫佢帶口罩但咳時又拉開個口罩咳,對住小朋友bb都係,帶佢睇醫生又唔食藥。唉

驚請新姐姐又怕小朋友要重新適應過同請到個仲衰,請問各位jm點揀

公爵府

Ctingbbg 發表於 18-3-5 21:56

都唔係好差啫,你唔要讓比我,我搵緊工人(真心架)

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

其實你家工人姐姐不算太差!
因為你有一家四口加埋一隻猫,找新姐姐也難找,好多家務處理,ft mother 睇住,好多工人姐姐揀工,未必肯做。
若找到新姐姐,你又要重頭教過,小朋友又要適應,我覺得續約會較好。
你不如問吓佢會否想續約,如果她想的,要她改善衛生、冇記性的陋習。如果她唔想續約,也要準備找新工人姐姐。

大宅

回覆樓主

聽落都幾好丫
人無完美
夾到就續多兩年囉

大宅

回覆樓主

其實同我個印姐姐也差不多。清潔及基本hygiene。但煮飯麻麻, 一樣病也唔口罩。呢個姐姐同我做第三個contract 了。主要係佢處理得掂我兩個女,而兩個女又鐘意佢, 即係真心對我兩個女好。無偷嘢無講大話不做作。幫我搞掂基本家務。我已經非常滿意。人無perfect。所以如果無大問題,其實已經算很好嘅姐姐, 可以續約。

公爵府

回覆樓主

續, 起碼黎緊呢2年唔洗煩train新工人, 而且佢可能之後又話冇錢要継續打工呢。

公爵府

續, 吾差, 做4年吾洗比長服。

大宅

畀面勳章

shirley_chiang 發表於 18-3-6 09:44
其實你家工人姐姐不算太差!
因為你有一家四口加埋一隻猫,找新姐姐也難找,好多家務處理,ft mother 睇住 ...

多謝提議,我諗我都會續約。
最大原因係唔想小朋友重新適應
希望黎緊各方面可以更好啦!
Enjoy my life

大宅

回覆 Ctingbbg 的帖子

Full time mom勁難搵工人呀! 你果個叫識煮先啦, 我個菲都好豬, 日日都有野唔記得! 對住小朋友好無笑容, 不過可能真係蠢, 都好少駁咀, 我都唔知續唔續好...

香港完約既都唔肯做FULL TIME MOM工, 同SHARE ROOM!

好巴閉!

首頁

尾頁

跳至