興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

想買電腦, 但完全唔識, 有無高人可以話我知大約幾錢先正常?因為想知道大約價錢先出去搵,

這2部要求的電腦大約幾錢先正常呢?需要台式機, 其他無要求, 謝謝!

唔好意思, 仲想問吓, 咁如果唔係出電腦店砌, 買有牌子的機有無邊個比較合這個要求又好的?

完全唔識, 請推薦一下!謝謝!

CPU :Intel(R) Core(TM) i3

内 存:4G

显 卡:GeForce GT 610

分辨率:1280*720

系 统:不支持XP系统,建议使用win7、win8、win10 64位系统

CPU :Intel(R) Core(TM) i5

内 存:8G

显 卡:GeForce GTX 1050/1050TI/1060

分辨率:1920*1080

系 统:不支持XP系统,建议使用win7、win8、win10 64位系统

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-3-6 11:31
想買電腦, 但完全唔識, 有無高人可以話我知大約幾錢先正常?因為想知道大約價錢先出去搵, 這2部要求的電腦 ...

1. 如果唔識電腦硬件,建議你買廠機,因為不會被人呃。可以考慮 HP, Acer, Fujitsu 同 Lenovo.

2. 你預算係幾多?用途係點? 只係買主機? 提供晒所有資料先可推薦俾你。

不過可以講一句,電腦不會又平又靚又勁,所以真係要睇餸食飯。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

crshk 發表於 18-3-6 12:48
1. 如果唔識電腦硬件,建議你買廠機,因為不會被人呃。可以考慮 HP, Acer, Fujitsu 同 Lenovo.

2. 你預算 ...
我想大約5千元上下,只要主機, 其他我全部都唔識, 阿女剩係比左以上資料我,可以推介嗎?謝謝!

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-3-6 13:22
我想大約5千元上下,只要主機, 其他我全部都唔識, 阿女剩係比左以上資料我,可以推介嗎?謝謝! ...

即係你本身已有 monitor? $5000 不包螢光幕?

珍珠宮

crshk 發表於 18-3-6 13:24
即係你本身已有 monitor? $5000 不包螢光幕?

係呀, 因為屋企有個可以看電視又可以電腦的MON, 所以只需要主機, 最好有埋WINDOWS。
用途係點? 阿女拎來做功課,查字典同埋打遊戲,她話遊戲寫最低要求係樓上寫那2個。
因為知道真係打機的電腦可以好貴, 所以阿女話其實最低要求可以玩就得。

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-3-6 15:43
係呀, 因為屋企有個可以看電視又可以電腦的MON, 所以只需要主機, 最好有埋WINDOWS。
用途係點? 阿女拎來 ...

Acer

https://www.price.com.hk/product.php?p=284450&gp=19

https://www.price.com.hk/product.php?p=284445&gp=19

HP

https://www.price.com.hk/product.php?p=268486&gp=19

https://www.price.com.hk/product.php?p=268485&gp=19

Lenovo

https://www.price.com.hk/product.php?p=275265&gp=19

https://www.price.com.hk/product.php?p=264752&gp=19

珍珠宮

crshk 發表於 18-3-6 18:14
Acer

https://www.price.com.hk/product.php?p=284450&gp=19
以上3個牌子有無邊個好D?因為唔係好識, 唔該晒。

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-3-7 11:42
以上3個牌子有無邊個好D?因為唔係好識, 唔該晒。

個人意見:

HP >> Acer >> Lenovo

複式洋房

回覆樓主

不如拎呢張野去黃金汁.

珍珠宮

boey1234 發表於 18-4-17 07:18
不如拎呢張野去黃金汁.

我都係咁想。所以想問吓大約幾錢。唔好人地點講就點聽。完全唔識

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-4-17 08:24
我都係咁想。所以想問吓大約幾錢。唔好人地點講就點聽。完全唔識

你唔識的話,去買廠機。

去黃金買砌機,你唔識點驗收,到時俾左第二個牌子或低一級零件你,你都唔知,事後先發現亦難追究。

珍珠宮

crshk 發表於 18-4-17 09:16
你唔識的話,去買廠機。

去黃金買砌機,你唔識點驗收,到時俾左第二個牌子或低一級零件你,你都唔知,事 ...
咦!我都無想過, 我最多想住會比人開貴左都唔知!謝謝你的意見, 咁我都係買廠機了。

侯爵府

mcdullyiu 發表於 18-4-17 13:26
咦!我都無想過, 我最多想住會比人開貴左都唔知!謝謝你的意見, 咁我都係買廠機了。
...

男爵府

crshk 發表於 18-3-7 12:02
個人意見:

HP >> Acer >> Lenovo

請問Dell好不好?

侯爵府

joeypong 發表於 18-5-13 00:09
請問Dell好不好?

個人用不會考慮,商業用則例外。

男爵府

crshk 發表於 18-5-13 06:54
個人用不會考慮,商業用則例外。

HP有乜型号介紹?開學前想換機,用開desktop, 初中上網揾資料,有時打下少少機,文書用,請指教

侯爵府

joeypong 發表於 18-7-18 21:16
HP有乜型号介紹?開學前想換機,用開desktop, 初中上網揾資料,有時打下少少機,文書用,請指教
...

睇下我六樓的回應。

複式洋房

廠機啦 其實價錢都不差很多了

首頁

尾頁

跳至