懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

黑森林 發表於 18-3-6 15:59
突然流啡, 走左去睇急症, 不過醫生話無咩事, 流啡話好常見, 係唔係個胎唔穩會易D流啡? 定係食錯D 咩野?
...

我剛8w 13/2一早7點左右流啡,但我半夜1:30左右飲左半罐可樂,6個鐘就流啡,即打私家睇,醫生話流啡冇咩野,可以比安胎藥我食,但流啡食左都唔會見效,我流完一個早上就冇再流
15/2 食完團年飯飲左半罐可樂三個鐘後見紅@.@

我懷疑我係唔飲得可樂!嚇到我之後唔敢再飲

複式洋房

回覆樓主

好常見,好多人都係咁,醫生都話無原因,但都要去急症求安心呀!

別墅

可以去中醫把下脈睇下情況, 補下身

別墅

Blair_Chan 發表於 18-3-7 10:31
好常見,好多人都係咁,醫生都話無原因,但都要去急症求安心呀!
中醫通常會覺得唔穩, 不過其實見到呢D 情況通常都係去急症室睇好

水晶宮

突然流啡, 走左去睇急症, 不過醫生話無咩事, 流啡話好常見, 係唔係個胎唔穩會易D流啡? 定係食錯D 咩野?
...

流啡未必關胎唔穩事。我第一胎時試過,冇諗過睇急診,約到婦產科醫生睇,照過胎冇特別,反而發現有瘜肉,懷疑係流啡原因。醫生話流啡只係舊血,唔係紅就唔使太擔心。
如果睇中醫,並唔會睇到瘜肉之類嘅嘢,畀佢話你唔穩,咁咪嚇親自己?

JD930    發表於 18-4-9 11:42

複式洋房

流啡去急症室照一照安心d~唔好太操勞~多d休息~小心飲食~保持心境開朗...我4week開始流...依家7week停佐流啡...分泌顏色正常返~放心佐好多但係我都會小心d~記住唔好操勞~唔好勞氣

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

labyrinthwy 發表於 18-3-7 17:21
流啡見好多人都話有唔同原因, 去急症了解左先
去急症的話我自己覺得好煩又污糟。反正咁早期,老實講根本冇嘢可以做,得個知字。我個人就情願等一等睇返自己醫生。當然你話如果出晒血或劇痛好唔對路就唔同講法啦。

大宅

我都流左10幾日血水, 日日都有小小咁,不過我冇理呀,等下個星期覆診

別墅

回覆樓主

我都係5w到流啡,7w嗰陣重有少量深紅色血,忍到8w去照到有閃閃,醫生都只係話少量出血無咩問題,比左一星期安胎藥食就無再流了

大宅

我九週,十四,十五週分別出鮮血,前兩次去私家,第一次有打針第二次醫生話冇嘢可以做多休息,第三次就近去聯合,鴨嘴鉗檢查痛到想爆粗,都係瞓咗一日醫院仲流緊血就俾我出院。三次都照超聲波BB都冇事,但如果流血都係要去醫院,最緊要唔痛就比較冇事。放鬆D

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

labyrinthwy 發表於 18-3-7 17:20
你可以試下杜仲, 有安胎既功效,
我個陣都有流啡, 有睇中醫, 而且仲有飲田原x既杜仲滴雞精, 宜加都5個月啦, ...

Thanks for sharing!

複式洋房

...

都好多人流啡,最緊要多訓床,睇下私家照超聲波,會開安胎藥,我都流左一個月好彩現在平安,同記住補鐵

首頁

尾頁

跳至