嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

用過baby wrap的媽媽,可唔可以分享下有咩好處同唔好處呢?

水晶宮

dessertwing 發表於 18-3-6 21:14
用過baby wrap的媽媽,可唔可以分享下有咩好處同唔好處呢?
唔好:較熱,香港夏天用唔到,除非留喺冷氣地方。
初初用未熟習紮法,紮嗰時會有啲論盡,不過習慣後會好。

好:
可以安撫BB,好扭計扭眼瞓,入wrap後好快瞓著。
One size fits all
由初生起可用(指正常足月初生。詳細睇產品說明最少磅數)。
唔使任何配件。

建議:
有牌子嘅唔平,唔介意的話可試搵二手。長遠計carrier上落較方便,不過wrap冇咁硬身flexible啲又有佢嘅舒服。熱始終對我嚟講係最大壞處。基本上用緊你自己同BB都要至少著少一件衫。頭一個月狂扭計時我地靠佢嚟得到多啲寧靜時間。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-3-7 02:20
唔好:較熱,香港夏天用唔到,除非留喺冷氣地方。
初初用未熟習紮法,紮嗰時會有啲論盡,不過習慣後會好。
...

多謝你的分享
我都覺夏天用會有點熱,加上我個b大汗,不過好處係newborn都用得係幾好
全新的baby wrap都唔平,都想試下買二手

子爵府

回覆樓主:

我之前係YouTube睇到外國人推介,本來心思思想買,後來又見到話呢啲對bb背脊發育唔係咁好(尤其是初生),外國仲有bb窒息嘅新聞,所以我又唔敢買呢款得塊布嘅。

做媽媽真係好多顧慮

水晶宮

MMQ 發表於 18-3-8 13:21
我之前係YouTube睇到外國人推介,本來心思思想買,後來又見到話呢啲對bb背脊發育唔係咁好(尤其是初生), ...
正常你唔會好長時間用,同埋用嘅時候要確保冇蓋住BB口鼻。好多時候意外係因為用法唔正確或疏忽所致。
如果仲係擔心,carrier 如 Ergobaby 之類可能係較好選擇,因為初生用可加 infant insert 增加頸及背部 support。

大宅

回覆樓主

好處就係好snug, 唔好就係包都幾煩,同埋如果bb開始我驚包唔實就隔一下就重新綁,bb差唔多三個月我就用ergo360,因為個insert佢唔鍾意所以先買咗wrap,所以用咗兩個月就收山了

男爵府

dessertwing 發表於 18-3-6 21:14
唔太好用,每次攞左bb出來要再放返入去都要重新縛過,因為條布好長,如果係出街時重新縛就好似幫人掃地咁……

男爵府

EudyptulaMinor 發表於 18-3-27 19:04
唔太好用,每次攞左bb出來要再放返入去都要重新縛過,因為條布好長,如果係出街時重新縛就好似幫人掃地咁… ...

唔需要重新綁過,我囡由出世用到4個幾月,去健康院出街都用佢,拎出黎條巾就咁綁身上,需要時放返入去,bb個形態同係子宮類似,十分適合初生bb用,我超級推薦朋友用架。我自己果條係淘寶既,對比過朋友既一樣。

其實呢D長布wrap型巾,自己搵條實淨既布都得,台灣果邊有網站教好清晰

男爵府

love-momo 發表於 18-3-31 11:29
唔需要重新綁過,我囡由出世用到4個幾月,去健康院出街都用佢,拎出黎條巾就咁綁身上,需要時放返入去,bb ...
我每次攞左bb出黎都覺得條布鬆左,所以我會再縛過

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-3-8 15:57
正常你唔會好長時間用,同埋用嘅時候要確保冇蓋住BB口鼻。好多時候意外係因為用法唔正確或疏忽所致。
如果 ...

Ergobaby 出左款 omni 360已經唔使用infant insert 喇,一條揹帶由初生用起

首頁

尾頁

跳至