3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果小朋友比較活躍,坐唔定,究竟應該讀傳統定國際學校好?好多媽媽話咁樣先應該讀傳統,但我又怕讀讀下傳統話佢唔適合呢間學校各樣哪樣 有咩傳統比較活動教學d?

別墅

個個小朋友都坐唔定,我覺得你應該睇下佢對書本類有冇興趣,你亦可以倍養佢
不過個人認為活唔活動教學都冇乜所謂,反正上小學都冇呢支歌仔

大宅

doutouch 發表於 18-3-9 01:35
個個小朋友都坐唔定,我覺得你應該睇下佢對書本類有冇興趣,你亦可以倍養佢
不過個人認為活唔活動教學都冇 ...

佢係 N 已經俾人投訴坐唔定啦⋯⋯腳放出左向側都話

我無時間成日捉住教佢,怕 local 跟唔上

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

咁你可以試下俾佢上國際既

大宅

我要做媽媽 發表於 18-3-9 09:54
咁你可以試下俾佢上國際既

有冇邊間國際幼稚園推介呀?

珍珠宮

回覆樓主

其實宜家好多傳統學校活動教學都好創新。既然咁好動了,都應該管制下比較好。

大宅

RubyYu07 發表於 18-3-9 21:42
其實宜家好多傳統學校活動教學都好創新。既然咁好動了,都應該管制下比較好。
...

我未搵到一間 local 係比較活動教學啊 好多 interview 時都話佢坐唔定,唔多好

大宅

回覆樓主:

能力許可的話,國際學校最好,就算係推行活動教學津校,小朋友上到高小都會比較吃力

大宅

回覆樓主

c6都係坐唔定,佢細個試過傳統,之後轉國際,傳統老師頂佢唔順,國際互動多d,運動又多d,經濟ok就國際

大宅

fuddlewuddle 發表於 18-3-15 22:01
c6都係坐唔定,佢細個試過傳統,之後轉國際,傳統老師頂佢唔順,國際互動多d,運動又多d,經濟ok就國際:lov ...

我都認同,但係一般人成日話讀唔成書先讀國際學校

大宅

michellelee7677 發表於 18-3-15 22:27

佢係傳統聽聞真係唔係幾掂,去咗國際發現運動幾好開始鍾意返學,學校活動多所以多d互動,佢係果d逼唔到佢讀,佢有興趣果d佢會主動去學果類,國際就比較由得佢發展

大宅

fuddlewuddle 發表於 18-3-15 22:36
佢係傳統聽聞真係唔係幾掂,去咗國際發現運動幾好開始鍾意返學,學校活動多所以多d互動,佢係果d ...

好好好有道理呀!多謝你嘅分析,宜家清楚哂啦!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

samanthayip124 發表於 18-3-11 22:02
能力許可的話,國際學校最好,就算係推行活動教學津校,小朋友上到高小都會比較吃力
...

我都想比小朋友去國際,但我見網上有其他人話之後上小學中學時人哋未必收 :( 因為學嘅唔同

珊瑚宮

michellelee7677 發表於 18-3-15 22:27

係,好衰

禁止訪問

大宅

JD930 發表於 18-3-18 11:22
我都想比小朋友去國際,但我見網上有其他人話之後上小學中學時人哋未必收 :( 因為學嘅唔同
...

係架⋯始終教學方式有不同,所以3歲定80係真嘅,3歲揀嘅就係佢成個學校生涯嘅路,中途絕對難轉。就算成日話 local 轉國際易,但我想講除左成績,local 轉過去其他方面都不及 international 學生,倒如 presentation 或者演講,都比較差,讀 IB都未必一定好,除非係 band 1學校出泥啦

珊瑚宮

michellelee7677 發表於 18-3-20 01:35
係架⋯始終教學方式有不同,所以3歲定80係真嘅,3歲揀嘅就係佢成個學校生涯嘅路,中途絕對難轉。就算成日 ...

唔止presentation,同人溝通未必好似人哋咁放膽去講,思維都未必有人哋咁識跳出框框... 好難決擇

珍珠宮

而家國際學校好難入, 尤其是小學, 超多人爭!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

我女就係幼稚園讀國際幼稚園, 上到小學諗住搵到一間英文私小, 活動教學又功課少, 諗住OK啦, 點知都係唔得, 小一仲OK, 小二遇到個班主任太嚴厲, 我女已經係文靜乖巧果類, 個個老師教過佢既都有讚無彈, 但佢嫌唔夠, 最後搞到我女成舊木咁, 於是頂唔順小二上學期就搵國際學校轉走了, 轉左之後一天都光晒, 而家佢病左唔舒服都日日話想快D返學, 好掛住學校!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

Puining1988 發表於 18-3-18 23:09
我覺得學琴都唔錯,我小朋友4歲既時候都係咁,學琴之後就會專心好多

幾歲開始學琴呀?

首頁

尾頁

跳至