母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

每日泵1000ml。。飲淨300ml...
個雪櫃有60包冰奶存貨就快冇位。。。
每日會生產2包冰奶
我係咪應該減產?由6泵減到4泵
因為自己都覺得冰奶有陣味。。唔敢俾個b飲

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

雪奶係液體凍奶,你指既係冰奶
太多可以將早期既拎出黎食、first in first out,咁就keep住有儲備
如果無需要留儲備,可以減泵,慢慢減
如人奶過左期,可以俾bb 沖涼、整皂
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

newspaperhang 發表於 18-3-9 12:25
太多可以將早期既拎出黎食、first in first out,咁就k ...

係呀…冰奶
減泵次數會唔會變左一泵多番量。。。我想減到岩岩好夠食。。。唔會chur我太多營養

珍珠宮

shansqr 發表於 18-3-9 12:28
係呀…冰奶
減泵次數會唔會變左一泵多番量。。。我想減到岩岩好夠食。。。唔會chur我太多營養
...

減泵,起初可能會令一泵既量變多,因為等耐左先泵出黎,所以好似多左,但之後就會減少,因為身體見你谷住d 奶唔放=夠奶,就會造少d
另一方法就係唔減泵次數,但減量,假設你一泵200ml,咁就泵150ml 就停,身體見你用少左、就會慢慢造少d
不過要留意bb 幾大,bb 只會一路大、食得多,6個月後加固係食奶次數減少、但每次食既奶係多左,要諗清楚

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

shansqr 發表於 18-3-9 11:46
每日會生產2包冰奶

每次唔好泵清
將嗰300ml 扣返落去

別墅

Mary媽咪 發表於 18-3-10 16:04

每次唔好泵清

扣番落去即係泵夠就停?

侯爵府

shansqr 發表於 18-3-11 13:14
扣番落去即係泵夠就停?

假設你一日泵6次
每次咪泵少50ml 奶囉
你唔想泵多就只有呢個方法
唔泵出黎就唔會多
但你自己要知道bb 幾時要加奶量
到時要加你就泵返多d
但你泵少左會唔會令到少左奶呢
就要試左先知啦

我自己就一日泵4次
1次夠阿b 食2餐
盡量都唔埋身
因為我太多奶
bb 今日先9日人仔
我已經日泵差唔多1000ml
我自己都冇泵清晒架
bb 每餐食緊120ml奶

子爵府

畀面勳章

shansqr 發表於 18-3-9 11:46
每日會生產2包冰奶

阿b幾大?
我之前一日5泵有1200,阿女4個月食900,我就改4泵,到現在阿女6個半月,我係唔夠奶,因為身體適應左減泵一段時間係會少左,再者bb大,媽媽身體個構造都會減少製造奶
頭3個月我存左60包冰奶,但個時持住量多,又無位再冰,就無點換新鮮既再去冰,之前直頭唔夠餵,要將最近期既(都隔1個月前)溶返黎餵,仲要追返每日5泵先剛夠餵

如果你要減泵,你要衡量之後可能要追奶,我明你,減1泵時間耐左,真係好用好多

別墅

kathylala 發表於 18-3-15 18:29
阿b幾大?
我之前一日5泵有1200,阿女4個月食900,我就改4泵,到現在阿女6個半月,我係唔夠奶,因為身體適應左減 ...

咁睇黎唔減好似好d
佢而家2個月大。。每日飲700到
我有淨都俾大女飲(歲半)。。。但佢可能慣左奶粉唔係餐餐都肯同我飲
我仲係1日6泵。。因為隔4個鐘易記。。。但好想半夜唔泵啦。。太攰
一減就會跌好多嗎?

子爵府

畀面勳章

shansqr 發表於 18-3-16 03:16
咁睇黎唔減好似好d
佢而家2個月大。。每日飲700到
我有淨都俾大女飲(歲半)。。。但佢可能慣左奶粉唔係餐餐 ...

咁你改1日5泵,時間為4-5個鐘一轉,自己走盞
例如臨訓12:00泵一轉,咁你拖到5-5:30開泵,日間時間就自己預返一日可5泵
訓多點好,我初頭未上奶唔夠奶時我頭個一個月大半個月係一日開7-8泵,我仲要全泵,無埋身,真係唔洗訓,喪屍咁
到奶量穩定我就2-3個月就慢慢改為6泵
減泵唔緊要,抽返時間休息係好
但你最多都keep住多飲水,多湯水,如果飲湯,最好飲有落花生既,個時99成日煲木瓜花生豬展雞腳/栗子湯,我一路到現在一有湯,有花生食,我就會勁飲湯同勁食花生,會令奶杰身,襟飽點
有時飲下椰青
你keep住多飲水,應該不會減好多
放心試一試

別墅

kathylala 發表於 18-3-16 09:43
咁你改1日5泵,時間為4-5個鐘一轉,自己走盞
例如臨訓12:00泵一轉,咁你拖到5-5:30開泵,日間時間就自己預返一 ...

我今日試左5泵
漏奶嚴重左。。。
夏天就到仲大獲。。。一陣味

子爵府

畀面勳章

shansqr 發表於 18-3-17 00:07
我今日試左5泵
漏奶嚴重左。。。
夏天就到仲大獲。。。一陣味

到3個月就唔會咁易谷到漏奶的,放心,初初都要時間去適應
乳墊我仍繼續用緊,用左6個半月,雖都無點再谷到漏奶,但照慣左用

別墅

kathylala 發表於 18-3-18 21:24
到3個月就唔會咁易谷到漏奶的,放心,初初都要時間去適應
乳墊我仍繼續用緊,用左6個半月,雖都無點再谷到漏奶 ...

我睇開左
泵到就泵6次。。。泵唔到就5次。。因為未戒夜奶都係要起身。。。
而家得閒會開d冰奶俾b沖涼。。。沖完好滑
如果減產真係驚到時唔夠番唔到轉頭仲衰
如果有浴缸我都想倒十包8包自己浸。。。可惜冇。。。想帶去澳門浸浴。。哈哈
食就盡量戒口。。。湯盡量自己燉得幾多得幾多。。。奶係俾長輩話希。。。但希都有抗體。。係冇咁飽肚。。。唯有密d餵

大宅

會唔會話d奶太耐之前儲落,成份已經追唔上bb嘅需要?

別墅

newspaperhang 發表於 18-3-9 12:25
太多可以將早期既拎出黎食、first in first out,咁就k ...

想請問用冰奶整皂,有沒有限期幾耐前將冰奶拎去整?放得太耐冰奶有沒有影響?謝謝。

大宅

點樣俾冰奶BB沖涼? 要溝水? 我都有好多存貨想清0下
努力做好MEJ

別墅

lanziaho 發表於 20-3-12 16:53
點樣俾冰奶BB沖涼? 要溝水? 我都有好多存貨想清0下

咪用熱水坐完1~2包溝平時沖涼既水。。
沖完會好滑

珍珠宮

KK_YAN 發表於 20-3-12 08:28
想請問用冰奶整皂,有沒有限期幾耐前將冰奶拎去整?放得太耐冰奶有沒有影響?謝謝。
...

無架,無限、無影響

大宅

shansqr 發表於 20-3-12 16:56
咪用熱水坐完1~2包溝平時沖涼既水。。
沖完會好滑

沖完涼,駛唔駛再過清水?

別墅

N@N@ 發表於 20-3-12 22:37
沖完涼,駛唔駛再過清水?

bb會有幾污遭呢。。我就間中先會過下水。。。
試過一次,番唔到轉頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊