在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問工業大廈如何計算折舊及折舊年期為多少?

男爵府

我到audit 時auditor 幫我地計,你可以問一下auditor 我地折舊一年計一次,在audit adjustment 入,如果claim allowance 個D也是問auditor 佢地計埋比我

複式洋房

回覆樓主:

係depreciation?
自購單位唔係revaluation?

大宅

kam2007kam 發表於 18-3-9 14:24
請問工業大廈如何計算折舊及折舊年期為多少?

公司購入嗰個工業單位,係唔係自用先?如果係自用嘅,先要計depreciation。如果係投資用途,唔需要計depreciation。但每年要做revaluation

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

EMMACHEUNG 發表於 18-3-9 17:31
我到audit 時auditor 幫我地計,你可以問一下auditor 我地折舊一年計一次,在audit adjustment 入,如果cla ...

請教你,佢地個rate定分幾多年呢?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

EMMACHEUNG 發表於 18-3-9 17:31
我到audit 時auditor 幫我地計,你可以問一下auditor 我地折舊一年計一次,在audit adjustment 入,如果cla ...
我以前都係等AUDIT幫我計, 但剛轉新工, 老板問起,先知道原來我一向無留意,所以唔識計

男爵府

~YYY~ 發表於 18-3-9 17:56
係depreciation?
自購單位唔係revaluation?
自用的

男爵府

Lovelybear1117 發表於 18-3-10 15:00
公司購入嗰個工業單位,係唔係自用先?如果係自用嘅,先要計depreciation。如果係投資用途,唔需要計depre ...
自用的, 但唔知點計, 又唔知個RATE和年期

大宅

回覆樓主

方法1: 用年期計 睇番物業的相關land search 計下物業由購入出仲有幾多年可以用方式計 如物業在2018年購入 購入價加所有legal fee n stamp duty 係1m, 物業在2047年到期 即仲有30年 咁就1m over 30

方法2⃣️: 1m over 50年 即毎年2%

方式3: 睇番公司以往的practice, 可以睇audit report 關於 leasehold land n building 的 depreciation accounting policy 計

wcpcelia    發表於 18-3-17 18:12

男爵府

joeywong1121 發表於 18-3-17 17:28
方法1: 用年期計 睇番物業的相關land search 計下物業由購入出仲有幾多年可以用方式計 如物業在2018年購入 ...
謝謝你

首頁

尾頁

跳至