婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Chuchu816 發表於 18-3-10 00:16
小朋友係要教,但好難你講一次佢就會記入心
但呢個奶奶都好衰,教小朋友都唔係用打頭呢個方法
...
嗯,我系甘意思丫 打屁屁手板都得拉

複式洋房

Chuchu816 發表於 18-3-10 00:16
小朋友係要教,但好難你講一次佢就會記入心
但呢個奶奶都好衰,教小朋友都唔係用打頭呢個方法
...
而且又冇親眼見b整跌,我問99 吾比風吹rk跌架,佢話佢住甘耐都冇試過(又系凶神惡殺)。。。其實下午我叫佢吾好打個孫拉,自己孫都打,都冇再提了,系老公收左工反黎99系甘同老公講我d野話我偷左佢d陳皮,衫等。。。我見我都未追究件事反而比你發窮惡,我當住佢,老公面問仔,我米話吾比風吹跌咩

複式洋房

學習媽 發表於 18-3-10 05:57
而且又冇親眼見b整跌,我問99 吾比風吹rk跌架,佢話佢住甘耐都冇試過(又系凶神惡殺)。。。其實下午我叫佢吾 ...
我又冇拿佢野又屈我 d野揾反又吾say句sorry, 哎。。現在我已經完全吾介意99點講野有骨了。。為左bb著想吾好同99嘈會嚇親b又令老公煩上加煩

子爵府

學習媽 發表於 18-3-10 06:04
我又冇拿佢野又屈我 d野揾反又吾say句sorry, 哎。。現在我已經完全吾介意99點講野有骨了。。為左bb著想吾好 ...

以前冇嘢先叫你搬返嚟,宜家有磨擦咪叫你搬走囉。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學習媽 發表於 18-3-10 05:25
之前搬反外家住左個月,佢叫2我搬反黎,我地諗過搬,但租金實在太貴了,現在公屋租金平又大,哎我應該搬走 ...
以前係點並唔重要, 最重要係而家99講到明唔想再同你一齊住, 你明白嗎?
你地結左婚, 仲要生埋b, 就應該要搬出去自立, 而唔係成日諗住一係痴娘家, 一係痴99
你話租樓貴? 係架, 你明知百物滕貴, c6搵既錢唔afford到一家一主, 咁你仲去辭工做ftm?
可能你會覺得我講得太mean, 但0係香港要做ftm成本係好高架, 唔係個個都可以囉
你選擇寄人籬下, 針無兩頭利, 錢可能係慳左, 但你諗下咁樣係咪對仔仔係最好既環境?
如果你最錫係個仔既, 你更加應該諗下點樣先係對仔仔最好
唔請工人都仲有其他選擇, 幫仔仔報全日班/請社區保母/本地姨姨
揀邊樣都好, 總好過在99屋企賴死唔走吧?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學習媽 發表於 18-3-10 05:30
佢塊布掛系房門前的,仔特登定坐車仔時hi到其實冇知,我意思系小朋友整跌野米教下佢囉,惡到死鬧仔又打佢 ...
咁又咁講, 如果我係你99, 開聲叫你搬之前應該俾晒signal你知道佢有幾唔鍾意同你住架喇(你曾經打工打左十幾年, 都識睇下人眉頭眼額掛?)
但明示暗示完你都唔搬, 係都要困獸鬥
你想慳錢大晒咩? 你慳到既租金差額係咪用黎孝敬99先? (應該唔會啦, 如果係咁你寧願搬走吧?)
你仔仲要整趺佢d野激嬲佢, 仲期望佢好好態度幫你慢慢教?

我唔係撐99打人係岩呀, 但我理解佢點解會咁做

公爵府

學習媽 發表於 18-3-10 05:43
吾系我引導吧。。。。。。我問仔竹定手 佢話竹wo。。我未做full媽時 ,份工做左十幾年下了好大決心辭職溱b ...
你一開口就問係咪嫲嫲打,咁已經係引導個仔答啦。做咗十幾年又點吖,老公無本事,容許唔到你做ftm.,咁你都要返出來做啦。你e家日日對住99,你又憎佢,佢又憎你,間屋係99嘅,佢要你走,你都要走啦。憎人又要攞人著數,你e家攞佢著數,將來會照顧佢嗎,唔會的話就唔靠人,將來你都大條道理不相往來啦。日日咁嘈,大家都辛苦啦。

珍珠宮

我個仔讀N時話比老師打,但每天返學好開心,又肯跟老師,你叫我信唔信個仔

複式洋房

明白大家的意思。。
甘公屋大家都有名,我系後尾先加上去的,租系我地交,甘算吾算住佢層樓?如果系私樓冇我名我一早走拉,但公屋有老公同我名wo

複式洋房

家下又話我拎左佢秋鎖匙了

翡翠宮

學習媽 發表於 18-3-10 12:22
明白大家的意思。。
甘公屋大家都有名,我系後尾先加上去的,租系我地交,甘算吾算住佢層樓?如果系私樓冇 ...

即係你覺得間屋你有份; 所以死都唔搬
你試過由0開始去排你睇下要幾多年

嘩又一個雀巢有隻鳩想佔既老故事

水晶宮

學習媽 發表於 18-3-10 12:25
家下又話我拎左佢秋鎖匙了

走,搬

公爵府

明白大家的意思。。
甘公屋大家都有名,我系後尾先加上去的,租系我地交,甘算吾算住佢層樓?如果系私樓冇 ...
咁你係咪屋主吖,你哋個名隨時除得啦,住唔使交租咩,仲要比家用添,又食又住,想一毫都唔比呀,咁你真係好諗頭,我係99都想攆你走啦。又頂心杉,仲想霸埋我間屋。

大宅

明白大家的意思。。

屋主係咪你?你都識講你係後加,唔係有你奶好本身間公屋,你邊有得住,交租俾家用都好應該麻,唔好講到益左你奶奶咁,我估你奶奶寧願你地搬走,自己交小小租,好過對住條頂心杉

珍珠宮

明白大家的意思。。

當然算啦,只要戶主係99名既就係了
同得老人家住,慳左租私樓租金,自己交租交雜費好應該呀,唔通仲要老人家倒貼嗎?
你又唔好講到因為加左名就綁死你無得走咁,你同c6係家庭成員啫,你想走隨時都可以除名,只係除左名就唔可以再加返名咁啫,唔存在無得搬走既問題喎

子爵府

回覆樓主:

至少都去申請公屋先,你想困獸鬥到幾時呀?

你99冇你哋交租,佢大可去申請綜援,唔使幫自己搵籍口。

子爵府

回覆樓主

邊個係戶主好重要......
你又唔好講到奶奶佔你地便宜

小朋友要教,奶奶打佢係唔啱,但你唔可以為佢搵籍口,你仔唔小心又好,有心都好,要教返小朋友小心D玩,始終一齊住

男爵府

回覆樓主:

你地搬走晒,99唔止唔使交租(綜緩),仲有三糧出。公屋有名唔代表係屋主,住戶都要加名。

子爵府

wanmm323 發表於 18-3-10 19:56
你地搬走晒,99唔止唔使交租(綜緩),仲有三糧出。公屋有名唔代表係屋主,住戶都要加名。
...

99年紀夠六十五識的話,人少咗都唔使調遷,你哋唔養佢可以申請綜援,好過靠你哋啦。
樓主聽完我哋咁講,仲敢唔敢同99嘈呀?

伯爵府

回覆樓主

搬返娘家喇
如果娘家有地方
同佢嘈自己又激心

首頁

尾頁

跳至