1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔由4個月開始面部開始濕疹,18個月後好左好多。之後條頸開始都紅紅地,依家21個月,我每日不停幫佢擦下圖3種,但一直好唔翻,依家仲越來越嚴重,其他部位都冇事。仔仔成日好癢,見到都心痛,唔知道係唔係因為癢,胃口都好差,可以點算,去過私家醫生,醫院同健康睇,真係好希望仔仔可以快d好翻(emoji)(emoji)(emoji)
之前幫仔仔斷斷續續擦左成年類固醇,自己好唔願意,但係都要幫佢擦,有時一諗起仔仔咁細個已經擦咁多類固醇,我會好唔開心,覺得對唔住個仔

大宅

LoveJun1314 發表於 18-3-10 21:28
仔仔由4個月開始面部開始濕疹,18個月後好左好多。之後條頸開始都紅紅地,依家21個月,我每日不停幫佢擦下 ...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係佢經常咁既話,真係無辦法,應該大個d就好d喇

大宅

我要做媽媽 發表於 18-3-11 11:01
但係佢經常咁既話,真係無辦法,應該大個d就好d喇

謝謝你回覆,唔知道關唔關衫領事,因其他地方唔會,就係頸同下巴

大宅

回覆樓主

我仔12m+ 2個半月開始都有濕疹 仲有食物敏感
最近嚴重左 濕疹好過一段時間又再發
1露肉就R 真係睇先都心痛
發既時候都有用類固醇 平時就cream+50/50豬油膏 亦都有食益生菌 但未斷到尾
宜家1歲 決定同佢試下中醫
有時真係好灰 見到好心痛 自己心情都差

已刪除用户

回覆樓主:

LoveJun1314 發表於 18-3-10 21:28
仔仔由4個月開始面部開始濕疹,18個月後好左好多。之後條頸開始都紅紅地,依家21個月,我每日不停幫佢擦下 ...
Hello LoveJun1314, 明白媽媽要經常幫小朋友擦類固醇, 心裡很難受。醫生有冇講懷疑對乜嘢過敏呀? 媽媽可以回想下BB有冇食完某種食物、轉左洗頭水, 接觸花草或環境嘅塵蟎, 會令紅點多左,要盡量避開。 幫BB保持皮膚乾爽, 再搽上無香料或香味嘅潤膚膏。 BB床要遠離大塵嘅地方, 每星期幫BB 洗枕頭套,係陽光下曬乾減少塵蟎。試下會唔會好d啦。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

kakakalky 發表於 18-3-12 02:36
我仔12m+ 2個半月開始都有濕疹 仲有食物敏感
最近嚴重左 濕疹好過一段時間又再發
1露肉就R 真係睇先都心痛

你個仔對咩食物敏感啊?我之前都以為我仔會食物敏感,去左醫院做測試話唔會,唔係敏感體質。我仔仔天氣晴朗時會好d,希望你仔仔快d好啦。我好明白你的心

大宅

藍尾巴 發表於 18-3-12 13:24
試下雪花糕,同埋咁樣小小紅我唔會用類固醇

係依隻嗎?普通藥房有得買?
之前唔識,所以依家先後悔同覺得對唔住阿仔

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-12 18:09
Hello LoveJun1314, 明白媽媽要經常幫小朋友擦類固醇, 心裡很難受。醫生有冇講懷疑對乜嘢過敏呀? 媽媽可以 ...

對乜敏感又唔多覺,係天氣好就會好d,衫領會有影響

已刪除用户

LoveJun1314 發表於 18-3-12 23:11
對乜敏感又唔多覺,係天氣好就會好d,衫領會有影響
Hello LoveJun1314, 係呀, BB新陳代謝快, 易出汗, 著有領衫會易醃住BB頸部, 容易D出疹。建議媽媽幫BB著好衫後半個鐘, 睇下BB頸後/ 背脊有冇汗, 如果有就可能太多衫喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

長期咁樣,我懷疑會唔會對某樣食物過敏,所以一直都未能好返?

大宅

LoveJun1314 發表於 18-3-12 23:06
你個仔對咩食物敏感啊?我之前都以為我仔會食物敏感,去左醫院做測試話唔會,唔係敏感體質。我仔仔天氣晴 ...

個skin test係滴致敏源落手臂 再挑損表皮 15mins後如果過敏既話 嗰個位置會出風癱
結果我仔係對兩種塵,全蛋,mixed fish都過敏
至於邊種魚就要再去威爾斯抽血驗
好彩係所有果仁都冇過敏 已經有d安慰
醫生話普遍小朋友到5歲對蛋就冇敏感
希望係啦 唔想佢第時咁多野唔食得 唉

複式洋房

回覆樓主

我B都有濕疹底,可pm佢個醫生比你

複式洋房

我仔都有濕疹呀,睇中醫又唔係好好。
睇西醫好左一排又返發,
之後朋友介紹搽一支油同Cream好左好多。

如果用支油配合埋一盞燈照效果可能會仲好。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

我B之前都有濕疹依家好咗9成啦~你上Fb打<樹懶肥皂>我女係用佢產品

民房

LoveJun1314 發表於 18-3-11 09:44

你試下買California baby 既金盞花cream比bb搽,我個囡之前塊面既濕疹嚴重到出水,都係搽佢好返,要密密搽先好

首頁

尾頁

跳至