興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前用開iPhone 7plus影相都覺得夠玩,但阿B身手越來越敏捷,好多時都蒙左。本身鐘意影人,依家心水等Sony A7iii kit set 另外配支50 1.8,唔知岩唔岩用呢?本人新手,求指教。

男爵府

如果錢銀唔係問題,咁都OK嘅,因為第一次用FF機,你未必會習慣,重量同機動性(相對於你用開嘅手機),係一個主要原因,隨時買咗會長擺唔用,但當你用開,你又會發覺影像質素又會好過手機,始終一分錢一分貨,所以對於新手來講,我個建議係初期唔好用太多錢買頂級機,到你發覺真係鐘意先至去投資,至於枝50,唔好買住啦,用枝Kit 鏡熟習吓先!

mmm321    發表於 18-5-22 22:58

男爵府

del

大宅

kentseky 發表於 18-3-12 11:41
如果錢銀唔係問題,咁都OK嘅,因為第一次用FF機,你未必會習慣,重量同機動性(相對於你用開嘅手機),係 ...

多謝指教。其實我擇個部機岩唔岩我用呢?本來係睇6Dii同A7ii,但見A7iii出就唸買部最新。我另外有部Nex3,但好似唔夠快影小朋友跑跑跳跳

男爵府

浪花一朵朵 發表於 18-3-12 15:57
多謝指教。其實我擇個部機岩唔岩我用呢?本來係睇6Dii同A7ii,但見A7iii出就唸買部最新。我另外有部Nex3,但 ...
呢部機係A9縮小版,功能已經好強勁,價錢唔算貴,我都等緊佢出,至於影小朋友,如果無長時間訓練,畀乜機你都係一樣,因為尐小朋友見你影佢,佢會左閃右避!

大宅

kentseky 發表於 18-3-12 16:44
呢部機係A9縮小版,功能已經好強勁,價錢唔算貴,我都等緊佢出,至於影小朋友,如果無長時間訓練,畀乜機你 ...

多謝師兄指教(emoji)

別墅

kentseky 發表於 18-3-12 16:44
呢部機係A9縮小版,功能已經好強勁,價錢唔算貴,我都等緊佢出,至於影小朋友,如果無長時間訓練,畀乜機你 ...

我都睇緊A7III,本身用緊D600,但真係比較重,仲有追焦唔夠快。A7III有人臉對焦,係咪有利於影小朋友呢? 希望Ching可以比d意見。

男爵府

蘇菲菲 發表於 18-4-10 09:18
我都睇緊A7III,本身用緊D600,但真係比較重,仲有追焦唔夠快。A7III有人臉對焦,係咪有利於影小朋友呢? ...
佢有個功能叫做eye-AF,對焦非常之快及準,你可以上youtube搜尋一下,不過要夾鏡,近年新出嘅無問題,但我個枝早年16-35mm用唔到!

別墅

kentseky 發表於 18-4-10 11:28
佢有個功能叫做eye-AF,對焦非常之快及準,你可以上youtube搜尋一下,不過要夾鏡,近年新出嘅無問題,但我 ...

請問你係咪已經入咗A7III?

男爵府

蘇菲菲 發表於 18-4-10 11:50
請問你係咪已經入咗A7III?
係,前二天剛取機,現在磨合中!

別墅

kentseky 發表於 18-4-10 17:21
係,前二天剛取機,現在磨合中!

期待你發表用後報告

男爵府

蘇菲菲 發表於 18-4-11 14:25
期待你發表用後報告
詳細嘅就唔發表啦,相機嘅嘢,來來去去都係咁用,而且亦好主觀吓!

對於新手而言,你一定要睇說明書,因為有尐功能,你係好少會用到。

至於我,呢幾日用過,感覺真係好好(同上一部第一代A7比較)以前我要每日帶多舊電備用,而家唔使,以前ISO我最多會去到1600,而家用6400,而且重好過以前(不過就唔好信網上尐評論,話去到12800都可用,好乾淨等等,我6400,100%放大,都係見到噪訊,不過正常睇係唔覺嘅),要彈嘅始終都係手把位,太窄(無名指經常同鏡頭頂住),對我地手大嘅人來講,長時間用唔係咁舒服。

男爵府

kentseky 發表於 18-4-10 11:28
佢有個功能叫做eye-AF,對焦非常之快及準,你可以上youtube搜尋一下,不過要夾鏡,近年新出嘅無問題,但我 ...
更正,原來係我誤會咗,我將佢menu中嘅eye-start AF當咗eye-AF,我枝早年16-35係用到呢個功能,即係你對焦點落人面,佢會先對焦在眼上,好準好快。

而eye-start AF,係畀早年嘅 A mount鏡用,所以我尐 E mount鏡係用唔到!

禁止訪問

男爵府

Tony_Lam 發表於 18-4-12 13:56
A7III 真係對牙膏品牌好大壓力,我自己用開牙膏品牌,睇完 Youtube 評測,依家都心郁郁想轉會! ...
在商言商,係咁架啦,而家喪力都開始係咁,越出越貴,當佢成為市場領導者時,佢都一樣會係咁做。

至於考慮轉會,你真係要考慮清楚,想當年我由奸狼轉來喪力,手上器材都要分開幾次賣出去,咁先至覺得無咁痛,睇評測不如親身試用,有尐評測未必真係咁堅,上去喪力個showroom,試到真係覺得合適為止,再去考慮吓係咪買,我都係個句,考慮考慮好啦!

禁止訪問

複式洋房

經驗小分享, 我以前用A7ii, 後來買左A6000就主力用A6000, 因為1)如果我唔印大相(A3), 係電話同mon我睇唔出有咩分別, 2)帶小朋友出街已經要拎好多野, A6XXX系列堅係輕好多.
A7iii我都有訂, 下星期先有貨, 到時再分享.

別墅

kentseky 發表於 18-4-12 11:39
詳細嘅就唔發表啦,相機嘅嘢,來來去去都係咁用,而且亦好主觀吓!

對於新手而言,你一定要睇說明書,因為 ...

多謝分享,A7iii價錢都還可以接受到,但Sony鏡d價錢真係接受唔到囉,佢支24-105貴人成倍,所以仲係掙扎當中,好唔好轉會

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至