想生BB

跳至

首頁
12345...23

尾頁

複式洋房

回覆 火火炎炎 的帖子

X-Ray 見到有d 細小的黑影啊~ 然後醫院就comment x-ray都照得到有, 就應該要做檢查確認, 話如果有, 分分鐘就係因為個粒息肉阻礙懷孕, 如懷孕也會增加小產發生的可能性;

但如果息肉本身size唔多大, 那麼影響是很有限的, 所以有左都唔好擔心咁多呀~~ ^^ 而且分分鐘好似我咁, 原來無息肉!
聽從醫生的專業意見是正確的~~ 我也好想知道IUI 後 or 懷孕中有什麼運動或動作要避免, 有JM 可以見開醫生時問問就好啦

大宅

回覆 luckibabi 的帖子

好彩最後你冇事咋~~~ 檢查清楚就好喇~~~我下次覆診問下醫生關於運動既問題先...

JM 你今次IUI 有冇自己打針呀? 我聽晚要自己打破卵針呀... 好驚好驚!!!

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-14 15:25
回覆 luckibabi 的帖子

好彩最後你冇事咋~~~ 檢查清楚就好喇~~~我下次覆診問下醫生關於運動既問題先...
是呀, 最緊要無事 ^^ 您都會冇事的, 不要擔心!! 也不要太緊張!! 第一次的IUI, 不要想太多.. 想著.. 不會這麼容易成功的, 就給自己增加多些機會吧, 沒有成功也是預料中事, 如果中左, 就代表個天都同意我地現在懷寶寶了啊, 沒懷上也是上天可能認為未係時候啦~

破卵針我是返醫院姑娘幫我打的~~ 但, 其實我唔明網上面點解流傳打破卵針好痛..
姑娘幫我打在我的肚皮上, 打入脂肪, 只是好輕微的痛了一下, 打完連膠布都不用貼即刻走得, 因為姑娘話肚有脂肪, 所以比較唔會咁痛的, 所以, 如果好痛既人, 我估, 可能係太緊張? 又或者係小小肚腩仔都冇嗎?

我沒有自己打過針, 如果怕, 可唔可以拜託家人 or 老公幫忙打? 放鬆好心情讓老公打可能好D?

加油啊JM ^^ Fighting~!

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-12 14:39
備孕一年多... 終於面對現實去做第一次IUI...
今日D8,食左5日排卵藥,剛剛打左支排卵針...
想知道IUI 前 ...
食左5日排卵藥, 再加一支排卵針, 感覺上好強啊~! JM打破卵前長到幾大啊?

我的case是只吃5日排卵藥, day 10 照到有2粒1.2mm 大, 然後醫生本身約我Day 14再返去照, 因佢地突然有手術就叫我Day 12返去照, 點知Day 12 已經變成1.9mm + 2.2mm大, 醫生有問我有冇出面打排卵針, 我冇啊~ 但大得太快都會唔好, 真係好難掌握, 所以覺得成件事一切都是天意, 現在就等著開獎~ 哈哈

我吃排卵藥其間有飲過兩次黑豆漿, 另外葉酸有每天吃400G.

大宅

luckibabi 發表於 18-3-14 16:22
食左5日排卵藥, 再加一支排卵針, 感覺上好強啊~! JM打破卵前長到幾大啊?

我的case是只吃5日排卵藥, day 1 ...

唔止呀,今日覆診再打多一支排卵針⋯明明醫生話我有兩粒卵好似都有16mm (呢頭講完我已經唔記得幾大),唔知點解仲要打多針,仲有今日開始食荷爾蒙藥⋯

問過屋企附近診所都唔肯幫我打針⋯唯有逼老公幫我啦!但佢話要用針拮我好恐怖⋯哈哈⋯其實我都唔覺得打針痛呀,可能我肚腩夠肥美,反而照超聲波難受好多⋯我而家明白做媽媽真係偉大⋯無論幾痛幾驚都要死頂!

係喎,你幾時可以驗呀?

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-14 18:59
唔止呀,今日覆診再打多一支排卵針⋯明明醫生話我有兩粒卵好似都有16mm (呢頭講完我已經唔記得幾大),唔知 ...

估計您的醫生係盡力希望幫您一次成功?所以做得盡力啲?但好多間診所都唔幫忙打破卵針咁奇怪 真係估唔到呀~老公幫仲好啦哈哈,打針過程很短,您同老公齊齊放鬆就搞得掂啦

照超聲波很痛,會唔會是因爲您太怕太緊張?真是辛苦了,照了這麼多次,陰公豬啊 做媽媽真是偉大的,尤其是像我們踏上這樣艱辛路啊!真是希望您今次成功!

我3/25 就應該可以自己驗 (姑娘交帶我唔好自己驗哈哈,佢應該係怕我失望?太早驗又可能好多變數?),我應該點都自己初驗一下!

大宅

luckibabi 發表於 18-3-14 19:40
估計您的醫生係盡力希望幫您一次成功?所以做得盡力啲?但好多間診所都唔幫忙打破卵針咁奇怪 真 ...

我係因為要晚上打,診所已經關門所以要自己打⋯我會叫老公用針拮下自己同睇多啲YouTube 練習下⋯哈哈哈~

希望我哋一次就中! 等你好消息呀~

別墅

回覆 christycsm 的帖子

Yes! Maybe we are seeing the same Chinese doctor!! :D

大宅

luckibabi 發表於 18-3-13 16:56
回覆 火火炎炎 的帖子

^^ 第一次發文, 請多多指教!!

請問jm植入過程痛唔痛呀?

大宅

火火炎炎 發表於 18-3-13 14:27
回覆 shasha1010 的帖子

你今日值入? 有咩感覺呀?

我都想知道個感覺係點呀,驚痛,諗緊做唔做iui好。。。

別墅

回覆 polkadotbb 的帖子

唔痛

大宅

shasha1010 發表於 18-3-14 22:58

Yes! Maybe we are seeing the same Chinese doctor!! :D

Oh really?? you also seeing Mrs. Chain? How was it??

大宅

polkadotbb 發表於 18-3-14 23:01

唔痛,只係個過程有少少唔舒服,不過好快的。

別墅

YES!!!! I love her a lot and this is my first IUI and she’s been very helpful ! Hopefully have some good news soon :)
What about you?

大宅

shasha1010 發表於 18-3-15 11:21

YES!!!! I love her a lot and this is my first IUI and she’s been very helpf ...

I've been seeing her for 4 cycles already, she is nice but very busy. Only can talk to her for few mins every time.

複式洋房

火火炎炎 發表於 18-3-14 19:55
我係因為要晚上打,診所已經關門所以要自己打⋯我會叫老公用針拮下自己同睇多啲YouTube 練習下⋯哈哈哈~
...
^^ 樓主JM 打破卵針感覺如何? 應該還是很可以接受的痛吧哈哈! 我都等您好消息呀!!

複式洋房

polkadotbb 發表於 18-3-14 23:01
感覺是有點像做柏氏子宮頸塗抹檢查的小小痛~ (比做子宮腔鏡好勁多) 而且過程真的快, 5-10分鐘內便完成, 然後在床上休息10分鐘左右便好 放心, 簡單輕鬆的, 就像一般婦科的檢查, 同埋, 最好是要有小小急小便去做就最好啦(見有JM 提到, 而醫院的姑娘也有這樣說)

大宅

luckibabi 發表於 18-3-15 14:14
感覺是有點像做柏氏子宮頸塗抹檢查的小小痛~ (比做子宮腔鏡好勁多) 而且過程真的快, 5-10分鐘內便完成, 然 ...

聽日覆診就要決定做唔做iui...我內膜好薄希望到時候合格啦。jm你係咪做咗一次就bingo?

大宅

christycsm 發表於 18-3-15 10:23
唔痛,只係個過程有少少唔舒服,不過好快的。

多謝你呀。咁我都無咁驚。你做咗幾多次呀?

大宅

polkadotbb 發表於 18-3-15 14:38
多謝你呀。咁我都無咁驚。你做咗幾多次呀?

我做咗3次不過都失敗咗。 加油! 祝你成功!

首頁
12345...23

尾頁

跳至