自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大笨鐘 發表於 18-3-12 17:50
Mate 10 無得輸,連專業攝影師旅行都只帶呢部機!

咁勁?但我剛睇有條片介紹又好似冇想像中咁勁

伯爵府

Happymami8 發表於 18-3-12 17:39
正嗎?我主力影仔和自拍玩下snow, 想有前清後濛和自拍有廣角嗎?

正呀 影到景深但無廣角 不過P10已唔係最新model了

影食物真係好得 比你睇下 人像都好靚 但我唔方便擺相了

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

mate10pro

大宅

Gi-leung 發表於 18-3-12 17:53
正呀 影到景深但無廣角 不過P10已唔係最新model了

影食物真係好得 比你睇下 人像都好靚 但我唔方便擺相了 ...

正喎,咁可能我d朋友都係呢部,佢個景深都有咁濛,請問一下,影人時要否和小朋友分開好遠先影到景深?因我部7plus,一開人像,起碼要企後三步先影到半身,如果唔係得番個頭,所以用時極不方便,我也冇用,只用free app執濛佢。 另外,我常影郁來郁去嘅小朋友,易失焦嗎?好心急出去試機,無奈未走的開,謝謝用家分享

珍珠宮

Happymami8 發表於 18-3-12 17:43
要用軟件? 我見iphoneX都係可調節濛嘅程度,但X呢個太厚又貴絕全城,唉
佢本身相機既內建軟件, 因為細佬比我放大睇過D相, 如果係人像, 手臂和身體中間可以望到後面既小小空隙係冇濛到, 而且佢背景濛既程度可調節, 就知佢係用軟件執出來, 但又執得幾好, 唔放大同留意睇係唔覺的~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

小寶貝兒 發表於 18-3-12 18:02
佢本身相機既內建軟件, 因為細佬比我放大睇過D相, 如果係人像, 手臂和身體中間可以望到後面既小小空隙係冇 ...

謝謝你的報告

伯爵府

Happymami8 發表於 18-3-12 18:01
正喎,咁可能我d朋友都係呢部,佢個景深都有咁濛,請問一下,影人時要否和小朋友分開好遠先影到景深?因我 ...

太近都會有對焦唔到嘅問題 我嘅用後感係 P10鏡頭影出來 色較鮮艷 對焦都算快(比我部i6s快) 光圈係0.95-16 一般我係影食物同大頭人樣先開光圈 有時調太大圈會失真 總覺得佢個光圈太artificial 唔係光學鏡頭 純粹係開左光圈mode 佢將對焦點以外位置blur左佢

禁止訪問

回覆樓主

用戶要求終止服務

牛年勳章

Happymami8 發表於 18-3-12 17:53
咁勁?但我剛睇有條片介紹又好似冇想像中咁勁

我自己用 iPhone 嘅!見個攝影師話用 mate 10,d 相勁靚!不過一般其他人 post 嘅相,我就覺得美圖咗咁,欠缺咗 d 自然。
未經許可,請勿轉載

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Happymami8 發表於 18-3-12 16:07
用開iphone7 plus, 但人像要好遠先影到,甚少用,請問想換機的話邊部前清後濛效果最好?謝謝分享
...

sony 都易有景深

伯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

最近去旅行用mate 10影嘅相!(原裝冇執過)

伯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

另給你參考,之前開的mate 10討論!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20917561

大宅

bonbonyy 發表於 18-3-12 19:33
另給你參考,之前開的mate 10討論!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20917561
...

謝謝你

大宅

ayn 發表於 18-3-12 19:00
Meta 10 好多好評...但我覺得唔好!影人像偏白,我同老公2個都白,用meta 10影到成隻鬼咁
...

謝謝你的中肯

大宅

Gi-leung 發表於 18-3-12 18:57
太近都會有對焦唔到嘅問題 我嘅用後感係 P10鏡頭影出來 色較鮮艷 對焦都算快(比我部i6s快) 光圈係0.95-16 ...

謝謝你,都好專業啊

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Mate 10 正到痺

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

mate10琴日影
我覺得影人像好靚呀

男爵府

ayn 發表於 18-3-12 19:00
Meta 10 好多好評...但我覺得唔好!影人像偏白,我同老公2個都白,用meta 10影到成隻鬼咁
...

同意,朋友買咗影出來啲相好唔靚
我反而覺得LG影相靚好多
今天再大的事,到了明天就是小事,
今年再大的事,到了明年就是故事。
不需要太計較、太在意,一切都會過去。

男爵府

blackberry 發表於 18-3-12 17:01
mate10影人冇得輸

請問大約幾錢?

大宅

rose1984 發表於 18-3-12 20:44
同意,朋友買咗影出來啲相好唔靚
我反而覺得LG影相靚好多

我都參考咗朋友相,的確有待改善,可能齋影風景食物先好,但我絕少影死物的

首頁

尾頁

跳至