懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Allisonthy 發表於 18-3-12 18:53
透過中介, 5月底會有新姐姐上班 (預產期6月中), 不過第一次請姐姐, 因為佢係海外第一次來港工作, 我只有兩 ...
我又分享下..我一月頭生左BB, 工人係我生左後幾日到. (因之前菲國簽証DELAY), 有陪月, 產假後要返工, 無4大長老睇的.

最初我同老公都好緊張,四出搵下D RULES, 問下朋友有咩留意咁. 最後我地係請左菲律賓姐姐, 佢30幾歲, 已婚, 有個仔. 未黎過HK打工, 之前係中東做過2年湊NB.

一到步我要求佢先做清潔, BB由陪月照顧, 佢從旁學習就可以. 而我要求做既所有野都會做一次比佢睇, 唔好齋講.
頭一星期佢已經清潔得7788, 非常企理. 仲開始跟陪月學煮送. 過多一星期佢開始試換片, 餵奶, 我都好滿意

而家BB已經2個月, 家中有SET CAM, 暫時姐姐一個人已可以照顧到BB, 當然得佢一個人時我唔會叫佢買送. 我會買比佢煮.

希望JM 你都既姐姐都可以快D上手, 一切順利!
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

複式洋房

jayk_1030 發表於 18-3-15 23:31
我又分享下..我一月頭生左BB, 工人係我生左後幾日到. (因之前菲國簽証DELAY), 有陪月, 產假後要返工, 無4大 ...

多謝分享!

複式洋房

回覆樓主

如要請工人,要在生前預早多少?

大宅

回覆樓主

我果個係預產期1個月前到左(2月頭)
我依家都未卸到貨(哭)
工人放在媽咪屋企
諗住我返工有人睇住

工人未出過國打工
依家未有B湊
屋企都無咩家務做
佢朝早就話做曬
下午話好悶...思鄉
成人扭我呀媽帶佢出街
好煩
唔帶就黑面
無黎心機咁

大宅

回覆樓主

湊new born 請有經驗好D...

複式洋房

Car20 發表於 18-3-16 07:45
如要請工人,要在生前預早多少?

透過正式的中介公司請海外菲傭只少要三個月,而陪月就向我先之前9個月book 定。

複式洋房

leaf_jac 發表於 18-3-16 08:54
我果個係預產期1個月前到左(2月頭)
我依家都未卸到貨(哭)
工人放在媽咪屋企

聽落好似多左個囡,唔係工人。(emoji)

複式洋房

2018復活節勳章

Allisonthy 發表於 18-3-15 16:57
你都係職媽媽嗎?本來我地都唔慣有外人向屋,但之後要番工做野,冇法啦!陪月之後,只有鐘點,收費貴唔貴 ...

我會係全職媽媽,鐘點$120 1 hour,你有需要可以幫埋你買餸煮飯
我喺呢度請㗎^_^我揀pro maid
https://www.hellotoby.com/zh-hk/聘用/家居服務/家居清潔

如果請工人,我會揀印傭,絕對唔會揀菲傭,菲傭太曳了

大宅

Allisonthy 發表於 18-3-12 18:53
透過中介, 5月底會有新姐姐上班 (預產期6月中), 不過第一次請姐姐, 因為佢係海外第一次來港工作, 我只有兩 ...

以過來人身份,最好set定規矩,不然之後佢鬆散左好難執返正。我就係一個例子。
1. 工作時不容許玩 手機,聽歌=初初我工人細細聲聽住歌我就冇所謂,點知越嚟越過份,好大聲,無時無刻都聽歌。
2. 定佢起身及午息時間=我工人初初都7點自動起身,搞搞下依家係我7點40分叫醒佢去做嘢。。。。
3. 規定幾耐清潔某部份一次,如廚房2天1次,厠所日日清潔,床舖幾耐換一次等等
4. 星期日放假,但規定佢幾點要回家
5. 最重賈最重要=無時無刻要去望bb 確保安全。

裝cam 是必須,我之前冇裝,到我依家坐。月先發現好多佢冇做清潔嘅嘢,眼見嘅佢成日抹。。。不見的超污糟。

JD930    發表於 18-3-19 11:07

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Allisonthy 發表於 18-3-13 00:17
會裝cam, 始終放心唔落

True

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mavisshek 發表於 18-3-19 02:31

我會係全職媽媽,鐘點$120 1 hour,你有需要可以幫埋你買 ...

Thanks for sharing

大宅

Sfive 發表於 18-3-19 08:26
以過來人身份,最好set定規矩,不然之後佢鬆散左好難執返正。我就係一個例子。
1. 工作時不容許玩 手機, ...

一出街識到朋友就會學壞我家姐前後請過二次姐姐都係咁。。
第一個執野抹野好乾淨,快手快腳,呀b仲係初生,呀b訓午教佢會訓埋/玩電話,家姐見佢做哂d野都由佢,之後開始每晚傾電話傾到零晨,到佢合約到期走左之後家姐搬屋發現好多野比佢收埋哂,個陣搵唔到就問佢有無見過佢話無。。搬屋浮番哂比黎比佢收埋左好入。唔怪得搵極都搵唔到。
到依加第二個初初黎好勤力,出街識左朋友之後開始懶到一個點。湊完呀b番學,叫佢做下家務,好行咁樣抹下表面既野就當完成左,捉過佢幾次我家姐都算,覺得佢湊得掂呀b己經好好點知有日姐姐同中介講好累好辛苦。。真係服左佢。。

別墅

完全明白你嘅憂慮,試問有邊個接受到放個陌生人o係屋企?但我地生完要返出黎做野,所以都係冇辦法。講真要老人家湊係更加唔放心,起碼工人湊,睇唔過眼嘅事你可以出聲,又可以set規矩同時間表。
我3年前生第一胎,印尼姐姐係阿嫂用開間agent介紹,agent極力推介話咁啱呢個姐姐想返出黎做,之前佢爸爸過左身守左1年孝,話佢好企理煮嘢又好味。

姐姐係我預產期前大半個月到,喺呢大半個月我地就可以睇吓佢手尾、煮嘢食等,turn out呢個姐姐做得好好,而家仲用緊,我細仔過3個月出世喇。我覺得有幾樣嘢係好重要:

1) 要令佢尊重你,唔好畀佢食住,覺得你冇左佢唔得。例如,頭幾個月BB係我自己湊(我公司產假有16星期),日夜都係,我一定要自己上左手,先可以話佢知,我清楚我BB嘅脾性同喜好,咁當慢慢交畀佢湊時,佢唔使咁驚,又有時間表可以跟

2) 佢煮嘢都幾好味,而且唔使我話佢知煮咩,不過有時我都會自己煮,教埋佢可以點煮,佢都好佩服太太自己做到家務

3) 佢有咩問題,例如食物太鹹、邊度清潔唔乾淨,一見到要即刻同佢講,唔好秋後算帳,大家開心見誠

4) 如果湊BB上佢有比較嚴重嘅錯誤,例如我講過唔可以帶BB入廚房,有次畀我睇CAM見到佢孭住BB出黎,我會即刻打返去,但唔好鬧爆佢住,要冷靜同佢解釋,呢個錯我唔可以容忍,兼要解釋廚房會對BB構成咩危險

要記住,工人係幫你手打理屋企,唔係奴隸,就好似大家期望你上司點對你一樣,你叫姐姐做咩、點做,最好都可以解釋或者示範一次,suppose佢地唔似我地咁聰明,係要多D時間互相了解。佢地離鄉別井、放低自己家庭黎打工,其實都勇敢嘅,你擔心嘅同時,佢地都好擔心會遇上唔好嘅僱主。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

裝cam 好緊要~
BB 一定要係有CAM 既地方 
如果有4大長老叫佢唔定時上去望下BB(唔洗理工人做緊咩, 亦唔好教工人做野)~ 
工人見到有人上去唔會咁過份

另外,整兩個表, 一個係勁詳細既BB 時間表
 一個係工人填既, 寫晒BB 每餐食幾多奶, 幾時換片(小便定大便)

一入屋佢講明唔可以打BB , 小心D 唔好趺BB 或整到BB
如果整到BB你地一定會報警

首頁

尾頁

跳至