醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

在本年中旬, 政府即將推出的終身年金計劃, 你地認為會受長者們歡迎嗎?

水晶宮

rosetina 發表於 18-3-14 07:02
在本年中旬, 政府即將推出的終身年金計劃, 你地認為會受長者們歡迎嗎?

唔明有乜作用喎
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-14 08:35
唔明有乜作用喎

你比 100 萬佢 佢每個月比返$5800(男)$5300(女)你 比到你過身為止 如果比唔夠105 萬你就已經過身 佢會把餘額交比遺產承繼人

有錯請指正

水晶宮

kitblack 發表於 18-3-14 12:20
你比 100 萬佢 佢每個月比返$5800(男)$5300(女)你 比到你過身為止 如果比唔夠105 萬你就已經過身 佢會 ...

明白。

不過無意思, 唔會受歡迎。除非比嗰筆錢既係老人家仔女。100萬 老人家每月凈袋, 好似老人津貼咁。

老人家永遠有錢傍身至有安全感。係佢身邊拎走d錢??? 做乜要將自己d錢放係別人度, 受限制呢?

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

5,800; 5,300 點夠生活 ?

大宅

PCCW2319 發表於 18-3-14 13:00
明白。

不過無意思, 唔會受歡迎。除非比嗰筆錢既係老人家仔女。100萬 ...

對於子女來說或者可以減少一些負擔

另外(聽說)那100萬可以豁免資產審查

即係可以申請老人金等等時不計算該100萬

對我來說就不會參加

同樣有錯請指正

水晶宮

kitblack 發表於 18-3-14 14:26

如果老人家有$100, 仔女負責根本唔太大。

如果嗰$100萬要仔女負責, 就係一個未見官先打80。 仔女點解唔自己分攤每月比5千幾蚊老人家, 而要1次過比呢?
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-14 14:33
如果老人家有$100, 仔女負責根本唔太大。

如果嗰$100萬要仔女負責, 就係一個未見官先打80。 仔女點解唔 ...
其實, 年金D錢都系老人家的積蓄, 仔女唔問老人家要, 已經孝順啦!

男爵府

真的? 如果系真就好啦!

男爵府

anna59 發表於 18-3-14 14:09
5,800; 5,300 點夠生活 ?
如果在國內二線城市過退休生活, 應該夠用!

水晶宮

rosetina 發表於 18-3-14 15:49
其實, 年金D錢都系老人家的積蓄, 仔女唔問老人家要, 已經孝順啦!

我意思唔係叫仔女拎老人家$100萬, 然後每月比番$5×××個老人家當生活費。

意思係如果要比$100萬買嗰份xxx保險, 嗰100萬應該由仔女出, 而唔係由老人家既積蓄嗰度拎出黎。
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-14 13:00
明白。

不過無意思, 唔會受歡迎。除非比嗰筆錢既係老人家仔女。100萬 ...
如果D仔女可以大拿拿一次過俾一百萬出黎, 系有錢人! 又邊會等政府俾老人家每月幾千零用咁孤寒啦!

男爵府

對! 贊同!

水晶宮

rosetina 發表於 18-3-14 16:00
如果D仔女可以大拿拿一次過俾一百萬出黎, 系有錢人! 又邊會等政府俾老人家每月幾千零用咁孤寒啦!
...

所以咪唔work囉。

老人家更加唔會拎老本比別人, 然後由別人每月分番比自己。真係以為老人家“傻的嗎?”
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-14 08:35
唔明有乜作用喎
看過, 你會明白!
為協助中產長者安享晚年,香港按揭證券公司(簡稱按證)擬推出終身年金計劃,冀於2018年中之前推出。據現時估算,計劃的年金率介乎5.4%至7%,65歲或以上之香港永久居民即可投保,每人累計投保上限為100萬元。首批發售的年金產品總額最多100億元,將經過銀行渠道分銷。\大公報記者 黃裕慶  按證公司董事局原則上已批准推出終身年金計劃,惟當中仍有很多詳細內容未有定案,包括「進一步核實年金水平和風險評估及敲定計劃的各項細節,申請保險業監管當局審批、取得金管局對保費投資管理和資本方面的支持、組織銷售網絡、籌備教育及宣傳活動」等。
  年金率介乎5.4%至7%
  終身年金計劃的設計是以65歲或以上人士為對象,投保人在存入一筆過保費之後,可即時開始提取年金直至終老,投保前毋需評估健康狀況。投保人繳交的保費金額,上限為100萬元,下限則為5萬元。上限水平是以每名投保人的累計額度計算。據現時估算,計劃的年金率介乎5.4%至7%。
  以65歲投保、保費為最高限額的100萬元計算,假設內部回報率達估算上限的4%,男性投保人每月可獲發固定年金5833元,年金率約7%;女性投保人由於預期壽命較長,每月固定年金略低,約5333元,年金率約6.4%。
  按證公司擬將收到的保費,交由外匯基金管理,以及參照「未來基金」的安排,即50%投放於「投資組合」,50%投放於「長期增長組合」。金管局副總裁兼按證執董余偉文表示,根據外匯基金過往的投資表現,長期而言,有信心年金計劃的內部回報率可達3至4%。
  他續說,以最近六年平均數計算,外匯基金投資組合的回報率介乎3%至6%,而長期增長組合由2009年至2016年底的內部回報率則為12%。
  設中途退保機制
  按證是外匯基金在1997年成立的全資擁有公司。金管局當年注資20億元,經過多年滾存,本金連利息已達146億元,余偉文坦言「回報幾好」,故日後擬繼續向按證注資;按證將會成立一家新公司,以推行年金計劃,惟注資金額、新公司的規模,余偉文謂仍有待顧問公司加以評估。
  值得留意的是,投保人獲保證發放合共金額等同已繳保費105%期數的每月固定年金,若投保人身故,受益人可獲得105%保費扣減已領取部分的金額。同時,如投保人想中途退保,按證公司會按比例退回剩餘已繳保費。
  首批發售規模最多100億
  金管局總裁兼按證副主席陳德霖表示,按證如將年金計劃收取到的保費交由外匯基金管理,可說是「互惠互利」:既可讓計劃受惠於金管局投資團隊的經驗及效益,同時支持外匯基金發揮其穩定金融市場的功能。
  他續說,首批年金計劃的發售規模最多不逾100億元,日後將根據市場反應再決定發行規模。
  美國萬通的「終身保證即享年金計劃」,是現時市面上較為接近按證年金計劃的產品,其年金率約為5%至7%,惟投保人須供款15年,且入場費較高,最少為6.5萬美元(折算約50萬港元)。
  業界:長者傾向錢傍身
  對於按證的年金計劃,港大社會工作及社會行政學系榮休教授周永新表示,對於不懂投資的中產長者而言,年金計劃「有吸引力」,而內部回報率有3%至4%亦「相當高」,相信按證要承擔部分風險。
  康宏理財行政總裁冼健岷則說,不少長者「有個錢傍身」的觀念根深柢固,對於退休後須把大筆資產投放在年金計劃或存「疑心」;至於按證為增加計劃吸引力,同時提供中途退保安排,他認為要清楚說明實際的執行細節。

水晶宮

rosetina 發表於 18-3-14 16:08
看過, 你會明白!
為協助中產長者安享晚年,香港按揭證券公司(簡稱按證)擬推出終身年金計劃,冀於2018年 ...

noted。

我係老人家都唔會買。完全無講收費, 只講利息有幾高有幾好。一般保險業作風。

當然自己持有金現黎投資未必會高息過保險公司。但起碼係自己掌握(錢)之中, 更彈性。
天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-3-14 16:24
noted。

我係老人家都唔會買。完全無講收費, 只講利息有幾高有幾好。一般保險業作風。
我睇, 依個計劃主要系針對有多餘錢積蓄同唔懂得投資的老人家. 好過佢地將D多餘錢放響冇息定期度!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇打算, 始終係新嘅,了解唔深。
反而早幾年已經開始為家中嘅長者籌備, 教佢做人民幣定期,買咗政府嘅銀債、ibond. 教佢買股票(銀行股或者公用股)
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至