想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身多囊,宮外孕後休息咗一年,今次第4次食排卵藥,Day10照到有一粒15mm但內膜得5.3, Day 10 & 11都打咗75iu針, day13再返去照就要決定自己開工定做iui...但醫生話成功率只係多15%...想問下有無jm第一次就成功?

男爵府

回覆樓主

我第一次做iui成功左呀,不過你內膜太薄啦,醫生有無開增厚子宮內膜既汗爾蒙藥俾你呀?你內膜甘薄好難著床成功架。我個時內膜7.8醫生都話薄左小小,之後開左藥我食去增厚內膜,食完之後有8點幾。祝成功

大宅

felixsky 發表於 18-3-14 20:32
我第一次做iui成功左呀,不過你內膜太薄啦,醫生有無開增厚子宮內膜既汗爾蒙藥俾你呀?你內膜甘薄好難著床 ...

醫生淨係開咗oestrogel比我搽大肶內側,話可以幫助增厚子宮內膜。我想問你嗰隻藥係day幾食,食幾多日就增厚咗呀? 星期五見醫生問下佢可唔可以問比我先。不過星期五已經係day13...你試咗幾耐先決定iui呀?

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-14 20:36
醫生淨係開咗oestrogel比我搽大肶內側,話可以幫助增厚子宮內膜。我想問你嗰隻藥係day幾食,食幾多日就增 ...

隻藥叫estrofem, 我day 13去睇醫生時佢開俾我食,食左一日day 14返去照內膜已經厚左小小,醫生叫我食哂成盒,一盒一個月,我day 15做iui 之後就我試左大概一年之後去做檢查醫生建議我做iui

大宅

felixsky 發表於 18-3-15 09:32
隻藥叫estrofem, 我day 13去睇醫生時佢開俾我食,食左一日day 14返去照內膜已經厚左小小,醫生叫我食哂成 ...

請問你係邊到做iui ? 係咪natural iui ?

大宅

felixsky 發表於 18-3-15 09:32
隻藥叫estrofem, 我day 13去睇醫生時佢開俾我食,食左一日day 14返去照內膜已經厚左小小,醫生叫我食哂成 ...

即係植入之後都可以食藥增厚架?我聽日覆診問下醫生先,希望我聽日合格啦!

男爵府

jm141026 發表於 18-3-15 10:29
請問你係邊到做iui ? 係咪natural iui ?

係呀,natural iui, 在中環做

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-15 14:39
即係植入之後都可以食藥增厚架?我聽日覆診問下醫生先,希望我聽日合格啦!
...

係呀,我由day 13開始食足一個月,我day 15 iui之後要keep住食

大宅

felixsky 發表於 18-3-15 15:55
係呀,natural iui, 在中環做

Dr Chan ?

大宅

felixsky 發表於 18-3-15 15:57
係呀,我由day 13開始食足一個月,我day 15 iui之後要keep住食

咁你有無睇中醫呀? 呢排我又食藥打針都唔敢去睇中醫住呀

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-14 18:36
本身多囊,宮外孕後休息咗一年,今次第4次食排卵藥,Day10照到有一粒15mm但內膜得5.3, Day 10 & 11都打咗75 ...

我內膜8都要食藥加厚

大宅

Bicanna 發表於 18-3-16 08:59
我內膜8都要食藥加厚

咁你最後係咪bingo咗呀

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-16 09:09
咁你最後係咪bingo咗呀

我ivf剛剛生左個仔

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-15 22:05
咁你有無睇中醫呀? 呢排我又食藥打針都唔敢去睇中醫住呀

之前有去睇過中醫,不過覺得d中藥食到個人好燥所以睇左一個月就無睇了。做iui個期無食中藥。

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-14 18:36
本身多囊,宮外孕後休息咗一年,今次第4次食排卵藥,Day10照到有一粒15mm但內膜得5.3, Day 10 & 11都打咗75 ...
我都係多囊,正式做一次iui得左。但做之前幾個cycle都因為無成功排卵而唔可以開始iui.

大宅

AAV 發表於 18-3-16 13:00
我都係多囊,正式做一次iui得左。但做之前幾個cycle都因為無成功排卵而唔可以開始iui. ...

我都係第一次iui呀,今朝打咗破卵針聽日做喇,請問做完之後有無咩要注意呀?我谷得一粒卵咋不過

大宅

felixsky 發表於 18-3-16 09:42
之前有去睇過中醫,不過覺得d中藥食到個人好燥所以睇左一個月就無睇了。做iui個期無食中藥。
...

我都唔敢食中藥住呀,你有無咩心得做完iui要注意咩食啲咩呀? 我今朝打咗破卵針聽日做喇

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-16 15:07
我都唔敢食中藥住呀,你有無咩心得做完iui要注意咩食啲咩呀? 我今朝打咗破卵針聽日做喇
...

希望你都一take過成功!
我做完個日盡量行得超慢蟻爛甘行返屋企,之後灘左係屋企3-4日先返工我怕太大動作會流左d丁丁出來。不過亦有好多jm如常甘返工,我自己個時話哂第一次所以緊張d至於飲食方面我就盡量唔食涼既野,一日一片黑朱古力同埋日日都有食蕃薯希望增加黃體素,仲有隔日食花膠,媽咪話花膠幫助佢痴實喎。

大宅

felixsky 發表於 18-3-16 15:25
希望你都一take過成功!
我做完個日盡量行得超慢蟻爛甘行返屋企,之後灘左係屋企3-4日先返工 ...

多謝你呀,希望一切順利啦
咁我做完都行慢啲返屋企瞓床先!呢排都唔敢食凍嘢,我個醫生話做完都要食藥增加黃體。黑朱古力係咪要70%以上先得呀?花膠日日燉湯咁食?

男爵府

polkadotbb 發表於 18-3-16 15:35
多謝你呀,希望一切順利啦
咁我做完都行慢啲返屋企瞓床先!呢排都唔敢食凍嘢,我個醫生話做完都要食 ...

仲有做完唔好拎重野,同埋唔好痞低,我個時食85%的黑朱古力,花膠媽咪就煲湯俾我,湯連花膠甘一齊食。我個時就無食黃體藥,我係塞小白球,仲有每4日自己打一支安胎針。

首頁

尾頁

跳至