夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

個女一歲大我就帶個女去外國,因為有我媽幫手湊,同埋外國始終對小孩生活好D,雖然c6同意咗,佢都會幾個月飛嚟探我地,但係要佢哋父女分開我個心都唔太好過

珍珠宮

回覆 duckbar 的帖子

長期分開,你有乜嘢打算

男爵府

回覆樓主

如果想人幫手湊,可以請工人。你要ftm?一個大人湊一個小朋友不會太難。

小朋友咁細,外面的環境對佢影響不大,係香港你可以閒時帶佢去郊外玩,又可以去旅行。實在無必要去外國與爸爸分開。對你夫妻關係也不好。

咁細個小朋友就無爸爸在身邊,就算爸爸幾個月去探佢,佢都未必記得。

申利:我也去過外國生活。

子爵府

回覆樓主

短住OK,長期分開一定有影響

伯爵府

回覆樓主

太空人生活,日後有第三者/父女/兩公婆溝通有問題唔好呻。

別墅

回覆樓主

等老公兩年後份合約完,應該就會過埋去。其實最主要係我唔慣hk 生活,實在太多人,放假出街搵個車位都難,所以想走

侯爵府

duckbar 發表於 18-3-14 20:40
個女一歲大我就帶個女去外國,因為有我媽幫手湊,同埋外國始終對小孩生活好D,雖然c6同意咗,佢都會幾個月 ...

小心老公個心飛走,到時唔好呻笨

瑪瑙宮

如果你已決定左, 都無咩好講, 你都無顧你老公需要. 佢响香港晚晚自己食自己瞓假期又自己一個, 後果不難想象.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

duckbar 發表於 18-3-14 07:36
等老公兩年後份合約完,應該就會過埋去。其實最主要係我唔慣hk 生活,實在太多人,放假出街搵個車位都難, ...
咁點解你唔同佢一齊在香港等兩年? 香港大把適齡未婚少女中女,男人一個在香港冇王管,你訓覺佢日頭,佢weekend返大陸你都理唔著,我係你唔會咁老定呢

子爵府

回覆 duckbar 的帖子

你好自私, 個女老公份的.
點解要分開兩父女

大宅

回覆樓主:

我明呀!我依家响外國住,冇人冇物,同c6嘈交時,無數次想帶返個女返香港,因為有外家幫手。不過到最後就算c6同意咗,我都無咁做。一開始嚟嘅時侯已經俾咗個期自己,都係唔鍾意就一齊走,幾難過都要一家人。
小朋友其實開唔開心係睇父母,我個囡夠掛住香港啲play house,有得玩,响邊度住都冇所謂。
做咗人父母就要為個家犧牲,幾辛苦都有個期唧,叫媽咪多啲返香港都得!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

duckbar 發表於 18-3-14 21:36
等老公兩年後份合約完,應該就會過埋去。其實最主要係我唔慣hk 生活,實在太多人,放假出街搵個車位都難, ...
2年唔短時間, 你咁老定2年後佢個心仲0係你度?
衰唔衰就不便置評, 但只可以話你完全無為c6著想囉
如果你已決定左, go ahead, 無論結果如何, 自己唔好後悔就得喇

別墅

duckbar 發表於 18-3-14 21:36

比我就要留一齊留,要走一齊走。小朋友咁細,對我嚟講比返個開心齊整嘅家佢最重要!

複式洋房

回覆樓主:

你自己都識講等2年合約完,咁你都唔肯為你老公忍下,口口聲聲話外國對囡好,1歲同3歲先返外國有幾大分別?你根本是自私為自己。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

以前好多家庭係咁,媽媽同子女先在外國stay, 爸爸留港工作,做空中飛人
唔覺有大問題
到爸爸退休才正式到外國一家團聚都有
仔仔同爸爸都好好感情

子爵府

回覆樓主

外國生活可能你認為好一點,但個女無咗個爸爸共同成長,你又點睇?一個健全嘅家無咗父親呢個角色,對小朋友真的好嗎?再講,一段婚姻結合都係想一起共同生活,分享生活點滴,有困難互相扶持,但如果結婚生仔後長期分開生活,恕我直言,咁似「借種」多過想「執子之手」!

大宅

個女一歲大我就帶個女去外國,因為有我媽幫手湊,同埋外國始終對小孩生活好D,雖然c6同意咗,佢都會幾個月 ...

唔係好衰,如果你老公心甘情願的話,雖然我覺得老豆緊係想和仔仔一齊生活,見證佢成長,尤其一至三歲咁多第一次,又咁好玩既階段。。。

不過,聚少離多,未來好多挑戰。。。祝君好運。。。最緊要未來有乜惡果都唔好後悔唔好怨。。。

BTW,你話好似以前果代要坐移民監就話無辦法啫,如果唔係咁強大理由,一家人分開居住唔應該係選項之一,仲要其實兩年後你地都可以一齊走,咁點解唔等多兩年?我覺得而家走對家庭黎講太高風險,有downside無upside。。。

水晶宮

絕對係衰!

大宅

回覆樓主:

其實你都幾自私。。俾著你要做野。。做老公帶左bb去外國留低你。。你係咪都接受?而且小朋友唔同爸爸一齊長大。。感情真係有分別。。你係剝奪緊老公同女女既父女感情囉。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

遲兩年等老公完約先一齊返外國啦,唔好咁自私。

首頁

尾頁

跳至